Aktualitātes
14.07.2018

Izveidota alternatīva Nobela prēmijai literatūrā

Komentē
0

Protestējot pret šīgada Nobela prēmijas literatūrā atcelšanu, grupa entuziastisku zviedru kultūras darbinieku apvienojušies organizācijā "Jaunā akadēmija" un izziņojuši prēmijas alternatīvu, kam darbus izvirzījuši zviedru bibliotekāri.

Kopš 1905. gada Nobela prēmija literatūrā pasniegta gandrīz katru gadu, taču maijā paziņots, ka šoziem gaidāmā balvas pasniegšana atcelta seksuālas uzmākšanās skandāla dēļ, kurā iesaistīta Zviedrijas Akadēmija. Protestējot pret balvas atcelšanu, vairāk nekā 100 entuziastiski Zviedrijas kultūras darbinieki apvienojušies, lai šogad radītu savu prestižās balvas versiju, un dibinājuši "Jauno Akadēmiju" ("The New Academy"). "Laikā, kad cilvēciskās vērtības arvien biežāk tiek apšaubītas, literatūra kļūst par īpaši nozīmīgu pretspēku, kas cīnās pret klusēšanas un apspiešanas kultūru. Piešķirt pasaulē nozīmīgāko literāro balvu tagad ir svarīgāk nekā jebkad agrāk," raksta "Jaunās Akadēmijas" veidotāji.

"Jaunā Akadēmija" aicinājusi Zviedrijas bibliotekārus balvai nominēt autorus no visas pasaules. Pretendentiem jābūt vismaz divām izdotām grāmatām, no kurām viena ir publicēta pēdējo 10 gadu laikā, un šiem darbiem jāstāsta par "cilvēkiem pasaulē", pretstatā Nobela prēmijai, kura, Alfrēda Nobela vārdiem sakot, tiek piešķirta "par izcilākajiem literatūras darbiem ideāla virzienā".

"Jaunās Akadēmijas" balvai nominēto darbu saraksts ir garš un daudzveidīgs – tajā iekļauti gan iepriekš Nobela prēmijai nominēti autori – Kormaks Makārtijs, Mārgareta Atvuda, Ngugi va Tiongo, Amoss Ozs un Haruki Murakami –, gan jauni vārdi, tostarp uzlecošā somu rakstniece Sofi Oksanena, spilgtā poļu autore un aktīviste, Bukera starptautiskās balvas ieguvēja Olga Tokarčuka un fantastikas žanra lietpratēja Nnedi Okorafora. Sarakstā ir arī Nīls Geimens, Džoanna Ketlīna Roulinga, Tomass Pinčons un Patija Smita, kas gan vairāk pazīstama kā mūziķe (taču vērts atcerēties, ka 2016. gadā Nobela prēmiju ieguva Bobs Dilans).

Atšķirībā no Nobela prēmijas literatūrā, ko kopš tās dibināšanas saņēmušas tikai 14 sievietes, "Jaunā Akadēmija" ieviesusi dzimumu kvotas, tāpēc fināla kārtā tiks izvirzīti divi vīrieši un divas sievietes. Četrus finālistus noteiks lasītāji tiešsaistes balsojumā, kurā ikviens var piedalīties līdz 14. augustam. Uzvarētāju izvēlēsies ekspertu žūrija, un tas tiks paziņots šīgada 14. oktobrī un apbalvots oficiālā pasākumā 10. decembrī.

"Jaunā Akadēmija" ir bezpeļņas organizācija, kas ir politiski un finansiāli neatkarīga un šogad darbosies Zviedrijas Akadēmijas vietā piecās dažādās komitejās. Dienu pēc apbalvošanas ceremonijas, 11. decembrī, "Jaunā Akadēmija" tiks likvidēta.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!