Aktualitātes
02.07.2021

Izrādīs Dzudzilo un Auznieka kameroperu "Tagadne (Time Present)"

Komentē
0

Vizuālie mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo kopā ar komponistu Kristu Auznieku radījuši laikmetīgu kameroperu "Tagadne (Time Present)" – jaundarbu, kas divas ekskluzīvas izrādes piedzīvos 14. un 15. augustā "Hanzas Peronā".

Iestudējums "Tagadne (Time Present)", kas "apliecina visu iesaistīto un starptautiski atzīto mākslinieku ticību vizuālās mākslas un mūzikas augstvērtīgai saplūšanai", atklājas četrās ainās, mērojot ceļu no klusuma līdz operas dzimšanai. "Jaunā darba centrā ir doma par laiku un tā vienlaicīgumu," saka Dzudzilo. "Par laika izplešanos uz abām pusēm, ietiecoties vienlīdz dziļi nākotnē un pagātnē. Par visa vienotību un cilvēku kā mūžīgo ceļinieku, kurš meklē apskaidrību, ietverot gaidīšanu kā nozīmīgu ceļa sastāvdaļu."

Laikmetīgā kameropera radusies Krista Auznieka Lielo mūzikas balvu ieguvušās kompozīcijas "Uguns un Roze" ietekmē,  iedvesmojoties no Tomasa Stērnsa Eliota dzejas darba "Četri kvarteti". Kompozīcija "Uguns un Roze" ir daļa no "Tagadne (Time Present)", taču jaunā iestudējuma kulminācija ir Auznieka jaundarbs "Ir Viens", kuru pirmatskaņo kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar solistu, kontratenoru Jāni Šipkēvicu, kurš sabiedrībā pazīstams arī kā grupas "Instrumenti" dalībnieks. 

"Var tagadni apzināties, ar to runāt mīlestības valodā, tai pieskarties, kā pieskaras tematam, bet no Tagadnes nevar izbēgt," saka Krists Auznieks. "Es sēžu tai uz pleca un čukstu ausī par mūžību, kuru esmu tai devis…"

Krists Auznieks ir viens no nozīmīgākajiem un pasaulē atzītākajiem latviešu jaunajiem komponistiem, kurš saņēmis daudzus starptautiskus apbalvojumus un jaundarbu pasūtījumus. Savukārt Krista un Reinis Dzudzilo, šī gada Purvīša balvas finālisti, ir radošs tandēms, kas aktīvi darbojas vizuālajā mākslā, teātrī un operā. Par savu darbību abi saņēmuši gan starptautisku, gan lokālu atzinību.

Laikmetīgā opera "Tagadne (Time Present)" būs skatāma vien divas reizes – 14. un 15. augustā plkst. 19:00 kultūrvietā "Hanzas Perons". Biļetes uz pasākumu iespējams iegādāties "Biļešu paradīzē". Pasākumu varēs apmeklēt, pie ieejas uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!