Ilustrācijas autore: Spāre Vītola
 
Aktualitātes
18.02.2021

Iznāks jauns filozofijas žurnāls "Tvērums"

Komentē
0

26. februārī pie lasītājiem nonāks jaunā filozofijas žurnāla "Tvērums" 1. numurs. Izdevums radies kā deviņu filozofijas studijās satikušos domubiedru un vienas jaunās mākslinieces kopīgs projekts, kas sevī apkopo jaunās paaudzes filozofijas interesentu pārdomas, pētījumus un analīzi par dažāda rakstura tēmām, teikts paziņojumā presei.

"Žurnāls veidots, lai atbrīvotos no stigmas, ka filozofija ir kaut kas nesaprotams vai garlaicīgs, vai saprotams tikai šauram cilvēku lokam," stāsta tā veidotāji. "Katru žurnāla numuru iezīmēs viena vadošā tēma, kuras ietvaros autori izvērsīs tiem tuvākos no tēmas izrietošos atzarus. Sākot no tīri publicistiska rakstura tekstiem, līdz tādiem, kas stingri pieturas pie akadēmiskās tradīcijas – ik žurnāls piedāvās kaut ko ikvienam neatkarīgi no tā, cik padziļināta ir viņa izpratne par dažādajām tēmām, ko filozofija aptver."

Pirmā numura tēma ir "Estētika", un tas iepazīstinās lasītāju ar ASCII mākslas pamatprincipiem, meklēs ironijas definīciju post-ironijas laikmetā, pievērsīsies mūsdienu specifiskajā situācijā aktuālajam jautājumam par vizuālās mākslas nonākšanu attālinātā režīmā un potenciālajiem draudiem saistībā ar to, kā arī vaicās, vai mākslu vispār var definēt. Tāpat žurnāls centīsies meklēt atbildes uz tādiem jautājumiem kā – kas ir tik saistošs idealizētajā rakstnieka identitātē? Ko patiesībā nozīmē izglītoties? Kāpēc mums kaut kādas lietas vienkārši patīk? Un kas īsti ir biohakings un kādas ir tā attiecības ar patērniecību un radošumu?

Pirmā numura rakstu autori – Toms Babincevs, Rūdis Bebrišs, Rinalds Onckulis, Sofija Kozlova, Patrīcija Kuzmina, Jānis Gaņģis, Elīna Vendija Rībena un Emīls Zavelis – ir jaunieši, kuru mērķis ir plašākai publikai pieejamā veidā parādīt, ar ko šobrīd nodarbojas mūsdienu jaunieši filozofijā un, vispārīgāk, humanitārajās zinātnēs. Daļa no autoriem jau ir publicējušies dažādos Latvijas literārajos tiešsaistes un drukas medijos ar saviem kritikas, dzejas un prozas darbiem, daļai šī būs pirmā publikācija. Žurnāla vizuālā noformējuma autore ir jaunā māksliniece Adelīna Kalniņa.

"Mūsu ambīcija ir vilināt lasītāju, kurš "neko no filozofijas nesaprot", soli pa solim tomēr brist aizvien dziļāk filozofijas ūdeņos un, kas zina, varbūt pat iemācīties tajos brīvi peldēt. Mēs ceram, ka "Tvērums" kalpos kā atgādinājums, ka filozofija nav apstājusies un ka tā nav tikai nišas lieta, kas pieejama šauram cilvēku lokam. Filozofija ir pieejama visiem, kuri nebaidās palūkoties uz pierasto no neordināra skatiena, jebkuram, kurš gatavs palīst "zem ādas" acīmredzamajam, jebkuram, kurš tiecas izprast pasauli viņam apkārt," tā vēsta izdevuma literārā redaktore Elīna Rībena.

Žurnāla atklāšana notiks 26. februārī, un atklāšanas dienā plānoti vairāki pasākumi, tai skaitā vakara diskotēka aplikācijā "Zoom" – par to visu vairāk var uzzināt "Tvēruma" facebook lapā.

Žurnālus pasūtīt no biedrības "Tvērums" varēs, sākot ar 26. februāri, aizpildot šo anketu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!