Aktualitātes
10.11.2018

Iznācis "Rīgas Laika" 25. jubilejas numurs

Komentē
0

Tieši pirms 25 gadiem, 1993. gada novembrī, iznāca "Rīgas Laika" pirmais numurs. Atskatoties uz šo laiku, Valdis Ābols redaktora slejā atgādina toreizējās RL redaktores Ineses Zanderes pirmajā numurā formulēto vēlmi pēc "mierīga, nosvērta žurnāla pieaugušam cilvēkam, kurš nemīt nedz ilgās pēc bijušā, nedz bērnišķīgā pārliecībā, ka viss vēl priekšā".

Kaut kādā ziņā šos 25 gadus un pārmaiņas, kas tajos notikušas, rezumē Anna Aplbauma rakstā "Brīdinājums no Eiropas: ļaunākais vēl tikai priekšā". Autore tajā gan runā par Poliju, taču viņas aprakstītajās pārvērtībās, kas skārušas daudzus viņas bijušos draugus, ir kaut kas ļoti pazīstams arī mums.

Rubrikā "Literatūra" Svens Kuzmins un Uldis Tīrons sarunājas ar erudīto latviešu literatūrpētnieku Ilgoni Bērsonu, par kuru Arvīds Grigulis teicis: "Viņam ir viena slikta īpašība: viņš pārāk daudz zina."

Nīls Ašersons rakstā "Nedomā, ka tu esi viltīgāks" runā par privātpersonu izspiegošanas apmēriem sociālistiskajā Rumānijā 20. gs. 70.–80. gados. Rakstā aplūkota Katerinas Verderī skumjā pieredze, ar kuru viņa dalījusies šogad iznākušajā grāmatā "My Life as a Spy: Investigations in a Secret Police File".

Daniela Zacmane savā pētījumā par kino izglītību skolas vecuma jauniešiem uzstāj: "Par filmām ir jāmāca," – un savu pārliecību argumentē, atsaucoties uz franču esejistu un kinokritiķi Alēnu Bergalā: "Ja sastapšanās ar kino kā ar mākslu nenotiek pamatskolā, tā var nenotikt vispār."

"Vakariņas ar Andrē" šoreiz ar stāstiem un jokiem piepilda Lolita Tomsone, kas "Rīgas Laikam" rakstījusi vēstules no Izraēlas jau pirms 10 gadiem, un daudzu "Rīgas Laika" interviju šifrētājs Rvīns Varde.

Žanra klasiku šajā numurā pārstāv Džordža Orvela 1936. gadā uzrakstītais stāsts "Kā es nošāvu ziloni". Zilonis (cits, ne Orvela) ir arī uz jubilejas numura vāka.

Komentāru sadaļā Ivars Ījabs par to, kā Rietumiem vajadzētu reaģēt uz Krievijas ārpolitiskajām aktivitātēm, Kaspars Eihmanis spriež, vai budistu mūkam vajadzētu klanīties imperatoram, un Vents Vīnbergs vēro mākslinieka Banksija cīņu par publikas uzmanību.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!