No kreisās: Imants Lancmanis, Anna Laudere un Elīna Garanča
 
Aktualitātes
29.11.2019

"Izcilības balvu kultūrā" saņem Garanča, Laudere un Lancmanis

Komentē
0

Svinīgā ceremonijā 28. novembrī Latvijas Mākslas akadēmijas aulā godalgoti "Izcilības balvas kultūrā 2019" gada laureāti: mākslas vēsturnieks, gleznotājs un bijušais Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, operdziedātāja Elīna Garanča un baletdejotāja Anna Laudere.

"Izcilības balvu kultūrā" ik gadu piešķir Kultūras ministrija par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā. Katrs laureāts saņēma apbalvojumu un 7000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Šogad balva pasniegta trim laureātiem: mākslas vēsturniekam, gleznotājam un bijušajam Rundāles pils direktoram Imantam Lancmanim, operdziedātājai Elīnai Garančai un baletdejotājai Annai Lauderei.

Mākslas vēsturniekam un gleznotājam, Rundāles pils muzeja direktoram no 1976. līdz 2018. gadam, Dr. art. h. c. Imantam Lancmanim balva piešķirta par "nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kultūrvēstures un kultūras mantojuma popularizēšanā gan Latvijā, gan ārvalstīs un starpkultūru sadarbības veicināšanā starp Latviju un Eiropas valstīm, par ko liecina arī daudzie apbalvojumi".

Operdziedātājai Elīnas Garančai "Izcilības balva kultūrā" piešķirta "par spožu un daudzveidīgu māksliniecisko darbību gan pasaules prestižākajos opernamos, gan solokoncertos, kas veidoti sadarbībā ar Eiropas un pasaules ievērojamākajiem orķestriem, kā arī par nozīmīgu devumu Latvijas mūzikas un kultūras dzīvē un Latvijas tēla popularizēšanā pasaulē".

Savukārt baletdejotāja Anna Laudere balvu saņēma "par izcilu sniegumu dejas mākslā Hamburgas baleta vadošās solistes statusā un īpašo prēmiju "Benois-Massine" baleta pasaulē nozīmīgākajā konkursā "Benois de la Danse" 2019. gadā".

Turpinot tradīciju, arī šogad "Izcilības balvas kultūrā" ceremoniju rīkoja kāda no trim radošajām kultūras augstskolām. Šogad – Latvijas Mākslas akadēmija, kur ceremonijas viesiem bija iespēja pabūt scenogrāfes Lauras Dišleres radītajā mākslinieka Frānsisa Bēkona darbistabā, kur saimniekoja literāts Svens Kuzmins. Ceremoniju veidoja arī videomākslinieces: LMA absolvente Kerija Arne un studente Monta Andžejevska, horeogrāfe Liene Grava un pūtēju orķestris "Auseklītis".

Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas, tostarp pašvaldības. Iesniegtos pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome un apstiprināja kultūras ministrs Nauris Puntulis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!