Aktualitātes
26.07.2021

Izcilais saksofonists Evans Pārkers ierakstījis jaunu mūziku Latvijas Radio

Komentē
0

Eiropas brīvās improvizācijas veterāns Evans Pārkers (Evan Parker) ierakstījis jaunus skaņdarbus radiostacijai "Klasika" jeb Latvijas Radio 3. Skaņdarbi būs dzirdami trešdien, 28. jūlijā, plkst. 22:30, raidījumā "Tāda mūzika".

Evans Pārkers šobrīd ir 77 gadus vecs; viņa primārie intstrumenti ir soprānsaksofons un tenorsaksofons. Medijs "The Guardian" Pārkeru ir nodēvējis par "saksofona novatoru" un viņa solo improvizācijas nodēvējis par leģendārām, savukārt medijs BBC nosaucis viņu par "izcilu" un novērtējis kā "vadošu britu saksofonistu".

Medijs "The Quietus" agrīno Pārkera solo ierakstu "Monoceros" uzslavē par to, ka tas pat četrdesmit gadus vēlāk izklausās radikāls. Savukārt enciklopēdiskais izdevums "Penguin Guide To Jazz" ar četrām zvaigznēm no četrām novērtējis Pārkera albumu "The Snake Decides", piebilstot, ka tā ir īpaši nozīmīga mūsdienu mūzikas dokumentācija. Vēlāk izdevums to pievienojis arī tā saucamajam "Core collection" sarakstam, kas uzskaita visaptverošai džeza kolekcijai neaizvietojamus albumus.

Evans Pārkers ir virselpas meistars; šīs netradicionālā instrumenta spēles tehnika apvienojumā ar izcilu kontroli pār virstoņiem ļāvusi viņam attīstīt nepārtrauktā skaņā balstītu, tūlītēji atpazīstamu improvizēšanas stilu. Pārkers ir spēlējis kopā ar Dereku Beiliju (Derek Bailey), Deivu Holandu (Dave Holland), Sesilu Teiloru (Cecil Taylor), Entoniju Brekstonu (Anthony Braxton) un daudziem citiem.

Līdzās Evana Pārkera darbiem raidījumā "Tāda mūzika" būs dzirdami arī ģitārista un  klarnetista Aleksa Vārda (Alex Ward) un bundzinieka Endrjū Laila (Andrew Lisle) jaundarbi. Raidījums "Tāda mūzika" LR3 ēterā skan kopš 2019. gada, to veido kultūras žurnālists un festivāla "Skaņu mežs" programmas veidotājs Rihards Endriksons.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!