Aktualitātes
15.09.2022

Ivars Seleckis uzņēmis dokumentālo filmu par pilsētnieku migrāciju uz laukiem

Komentē
0

4. oktobrī pirmizrādi piedzīvos leģendārā Latvijas dokumentālista Ivara Selecka jaunā  pilnmetrāžas dokumentālā filma "Zemnieki" – stāsts par Latviju 21. gadsimtā, kad cilvēki pamet pilsētas, lai sāktu saimniekot Latvijas laukos.

Sešas atšķirīgas ģimenes parāda Latvijas lauku dažādību un pretrunas, zemnieka dzīvi ilūzijās un realitātē. Filmas varoņi šādu dzīvi viensētās, prom no pilsētas kņadas izvēlējušies ļoti atšķirīgu iemeslu dēļ. Daži vairs nevēlējās pavadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, viņi gribēja kaut ko īstu un patiesu. Daži lēmumu pārcelties uz laukiem pieņēmuši paši, citiem bija jādodas līdzi ģimenei, bet viņus visus vieno vēlme pēc stabilitātes, ko sniedz pašu zeme un māja. Kopā ar filmas varoņiem – Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm – aizritēs lauksaimnieka dzīves cikls, kas sākas ar pavasara sēju un beidzas ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam. Dokumentālā filma "Zemnieki" turpina režisora un operatora Ivara Selecka mūža darbu – fiksēt Latviju hronista acīm, fiksēt cilvēku dzīvesstāstus par tiem, kas dzīvo un saimnieko laukos Latvijā.

Režisors Ivars Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, kurš 22. septembrī svinēs jau 88. dzimšanas dienu; viņš vairāk nekā 50 gadu garumā iemūžinājis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta dokumentiem.

"Kad filmējām "Apcirkņus" 1972. gadā, valdībai bija ģenerālplāns pārveidot Latvijas laukus, cilvēkus pārvietot no viensētām uz komfortabliem dzīvokļiem pilsētās, ciematos. Tā man bija pirmā filma par laukiem, iznāca ļoti laba un tēlaina, vēl tagad var skatīties. Tobrīd nebija domu, ka mēs taisīsim vēl kaut ko par laukiem. Bet pēc 22 gadiem zemnieki atguva zemi jau neatkarīgā Latvijā, un tapa filma "Nāc lejā, bālais mēnes!" (1994). Situācija bija cita – cilvēki saņēma zemi un nezināja, ko ar to darīt. Tātad filma, lūdzu. Vēl pēc 13 gadiem jauns pavērsiens – Latvija iestājas Eiropas Savienībā, laukos parādās fermeri, bet arī problēmas – neprot saimniekot. Gribot, negribot atkal iznāca filma, "Zem ozola kuplajiem zariem" (2007), izveidojās triloģija. Un tagad piecdesmit gadu laikā ceturtā filma, "Zemnieki", – kad parādās tendence, ka cilvēks nāk atpakaļ uz laukiem, no lielām pilsētām brauc prom. Bet tie vairs nav tie paši zemnieki, tie ir citi. Kā tu netaisīsi filmu? Tas atkal ir viens laikmeta pagrieziens,” tā Ivars Seleckis stāsta par filmas "Zemnieki" priekšvēsturi.

Filma "Zemnieki" producēta studijā "Mistrus Media", filmas scenārija autori ir Andris Vanadziņš un sociālantropoloģe Dace Dzenovska, galvenais operators Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Armands Začs, skaņu režisors Ernests Ansons, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena,  izpildproducente Annija Korpa.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!