Aktualitātes
03.09.2019

Īpašā diskotēkā vāks parakstus LMA Dzejas katedras izveidei

Komentē
0

Ar mērķi labot vēsturisku un kliedzošu netaisnību, sestdien, 7. septembrī, plkst. 21:00 Latvijas brīvie dzejnieki kopā ar atbalstītājiem interneta žurnālu "Satori" un MVT Vasaras māju rīko parakstu vākšanas kampaņu un diskotēku Dzejas katedras dibināšanai Latvijas Mākslas akadēmijā.

Līdz šim brīdim Latvijas dzejnieki ir cietuši no šokējošas vēsturiskas netaisnības – augstākās dzejas izglītības iespēju trūkums ir licis tiem šo mākslu apgūt kā autodidaktiem, nereti vientulībā, bez vajadzīgajiem resursiem, atbalsta un starptautiskas karjeras iespējām. Par spīti tam, ka jau pirms 100 gadiem dzejnieki Rainis un Eižens Bergs iestājās par šādas katedras izveidi Latvijas Mākslas akadēmijā, līdz pat šim brīdim iecere nav īstenojusies. Kā liecina pētnieku uzietie arhīvu materiāli, viens no iemesliem tam ir vairāku ievērojamu 20. gadsimta pirmās puses latviešu mākslinieku parakstīts dokuments, kurā šī iecere kritizēta un noraidīta. Tolaik Dzejas katedras izveidi neatbalstīja arī tās iecerētās mājvietas – Latvijas Mākslas akadēmijas – vadība.

Kā uzsver viens no LMA Dzejas katedras izveides iniciatīvas atbalstītājiem, dzejnieks, literatūrzinātnieks Raimonds Ķirķis, ir pienācis laiks labot pagātnes kļūdas. "Tā kā šogad akadēmija svin simtgadi, nolēmām aicināt akadēmiju un tās rektoru apsvērt ideju par tādas katedras dibināšanu šogad," stāsta Ķirķis. Šīs idejas aizstāvībai izveidots īpašs manifests, ko 7. septembra pasākumā kopā ar klātesošajiem latviešu dzejniekiem varēs parakstīt ikviens apmeklētājs.

Ieceri atbalsta arī Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, gleznotājs Kristaps Zariņš. "Pašreizējā laikmetā rodas dažādas neformālas un reizē pārsteidzošas idejas un domas. Droši vien tas ir jauno garīgo prātu risinājums, lai aktualizētu dzeju un sekmētu sabiedrības vēlēšanos domāt par dzeju un kultūru," aģentūrai "LETA" sacīja Zariņš, piebilstot, ka jaunā katedra būtu iederīgs papildinājums LMA humanitāro zinātņu katedrai, kur pasniedz gan filozofiju, gan svešvalodas, kā arī semiotiku, ētiku un estētiku. "Viss ir iespējams. Kad doma no garīgās matērijas pārvēršas materiālajā, tad visādi var notikt," teica Zariņš.

7. septembra pasākuma laikā būs iespējams ne tikai iepazīties ar katedras dibināšanas manifestu un to parakstīt, bet arī izdejoties, klausīties dzeju un aplūkot simt gadus vecus dokumentu oriģinālus, kas ļauj izsekot dzejnieka Eižena Berga iecerei dibināt Dzejas katedru LMA un apstākļiem, kas šo sapni aprāva.

Latvijas brīvie dzejnieki pasākumā lasīs savus dzejoļus un atskaņos dziesmas, tā izrādot atbalstu šajai iecerei. Brīvos dzejniekus pārstāvēs Sergejs Timofejevs, Kirils Ēcis, Aivars Madris, Elvīra Bloma, Agnese Krivade, Kārlis Vērdiņš, Edvards Kuks, Anna Belkovska, Lote Vilma Vītiņa, Raimonds Ķirķis, Henriks Eliass Zēgners un Marija Luīze Meļķe.

Plašāku informāciju par iniciatīvu un ar to saistītajiem jaunumiem iespējams gūt tai veltītajā feisbuka lapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!