Aktualitātes
21.09.2019

Introvertais rakstnieks glābts! Valdība piešķir "Latvian Literature" nepieciešamo finansējumu

Komentē
1

Pēc vairākiem neskaidrības mēnešiem, kuros bija apdraudēta veiksmīgās Latvijas literatūras eksporta kampaņas "#iamintrovert" radītāju, platformas "Latvian Literature", nākotne, valdība lēmusi no 2020. gada budžeta piešķirt tās darbībai nepieciešamos 373 575 eiro.

Lai pievērstu uzmanību draudiem platformas pastāvēšanai un līdz ar to – Latvijas literatūras eksporta liktenim, "Latvian Literature" izvērsa informatīvo kampaņu "Nedzēs ārā!", izmantojot populārās kampaņas "#iamintrovert" varoņu – introvertā latviešu rakstnieku pāra – tēlus kā simbolu latviešu literatūrai kopumā, kas finansējuma trūkuma gadījumā tiktu "izdzēsta" no pasaules literatūras eksporta kartes. Platformas cīņa par pastāvēšanu bijusi veiksmīga, jo valdība lēmusi finansējumu saglabāt pēdējo gadu apjomā.

"Mēs esam pateicīgi ikvienam, kurš atbalstīja mūsu "Nedzēs ārā!" kampaņu un turēja īkšķus, lai darbs pie Latvijas literatūras eksporta nebeigtos. Īpašs paldies, protams, Ministru kabinetam, kas ir lēmis piešķirt finansējumu platformas "Latvian Literature" darbības turpināšanai! Cerēsim, ka budžetu apstiprinās arī Saeima, un turpināsim darbu, kura šogad vēl ir ļoti daudz – jau oktobrī mūs gaida dalība Frankfurtes grāmatu tirgū! Milzīgs paldies!" savā feisbuka kontā raksta "Latvian Literature".

Jau ziņots, ka vairākus mēnešus pastāvēja iespēja, ka "Latvian Literature" budžets varētu tikt samazināts līdz 75 000 eiro gadā jeb tādam apjomam, kāds tas bija pirms valsts simtgades kultūras programmas, tādējādi paralizējot platformas darbu un liedzot uzturēt sasniegtos rezultātus.

Latvijas literatūras eksports ir viens no Kultūras ministrijas (KM) prioritārajiem pasākumiem, kuriem kopumā no 2020. gada valsts budžeta plānots atvēlēt 13 miljonus eiro.

Par "Latvian Literature"

Pirms trim gadiem valsts piešķīra platformai apmēram divus miljonus eiro, lai sāktu gatavošanos 2018. gada Londonas grāmatu tirgum, kurā par godu Baltijas valstu simtgadei Latvija, Lietuva un Igaunija bija goda viesu statusā. "Mēs nolēmām, ka nestrādāsim tikai Londonas vai kādam citam grāmatu tirgum, bet gan mēģināsim izveidot Latvijas literatūras eksporta sistēmu, kas ir spējīga darboties ilgtermiņā," stāsta platformas vadītāja Inga Bodnarjuka–Mrazauskas.

Ar šādu mērķi platforma rīkoja izdevējiem paredzētus starptautiskus seminārus un konferences par grāmatu dizainu, ārvalstu tulkotāju iepazīšanās pasākumus, atdzejas un prozas tulkošanas darbnīcas, kā arī ārzemju izdevēju vizītes, uz kurām aicināja arī ārvalstu žurnālistus un literāro organizāciju un festivālu pārstāvjus.

Paralēli platformas pārstāvji izveidojuši veiksmīgo kampaņu "#iamintrovert", kas ieguvusi vairākas godalgas, tostarp Latvijas Dizaina gada balvu, un sajūsminājusi festivālu viesus un ārvalstu medijus ar asprātīgajiem risinājumiem – kampaņas ietvaros tika radīta introvertu garderobe Latvijas stendā Londonas grāmatu tirgū, komiksu sērija par introvertajiem rakstniekiem, kas apkopota arī grāmatā "Life of I.", "#iamintrovert" alus, akcija "Introvertās pusdienas" Rīgas kafejnīcās, kā arī īpaša dizaina krekli u. c. produkti.

Platformas darbības rezultātā pārdotas tiesības uz 45 darbu tulkojumiem angļu valodā un 111 darbu tulkojumiem citās valodās, kā arī nodibināts plašs kontaktu loks, iegūta ārvalstu izdevēju uzticība un izveidots Latvijas literatūras zīmols. "Mēs esam sevi nostiprinājuši uz starptautisko grāmatu tirgu kartes un kļuvuši atpazīstami. Ārvalstu izdevējiem ir daudz drošāk tulkot un izdot latviešu grāmatas," stāsta Bodnarjuka-Mrazauskas.

Vienlaikus vairota ne tikai atpazīstamība, bet radīta arī reāla peļņa – no 2017. gada līdz šim brīdim no pārdotajām autortiesībām Latvijas izdevēji ieņēmuši vairāk nekā 120 000 eiro. Šis panākums kļūst īpaši uzskatāms, ja salīdzina eksporta rādītājus 2015. un 2018. gadā – nopelnīts ir gandrīz 40 reižu vairāk.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!