Aktualitātes
19.03.2020

Iniciatīvu viendzimuma pāru atbalstam parakstījuši jau vairāk nekā 8200 cilvēku

Komentē
0

Platformā "Manabalss.lv" sākto parakstu vākšanas iniciatīvu ar mērķi virzīt izskatīšanai Saeimā jautājumu par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu jau atbalstījuši 8236 cilvēki.

2017. gadā jau tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu Kopdzīves likuma projekta atbalstam un iniciatīva tika iesniegta Saeimā, taču 2018. gada martā parlamenta vairākums nobalsoja pret to. Jaunā iniciatīva publicēta 9. martā, un pašlaik līdz mērķa sasniegšanai nepieciešami vēl nepilni 2000 parakstu.

"Pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā," raksta iniciatīvas autors, aktīvists Raimonds Petrovičs. "Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās. Uzskatu, ka Latvijas valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti. Latvijas valdībai jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālu orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām. Tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības."

Patlaban viendzimuma pāri nesaņem tiesisko aizsardzību no valsts, piemēram, partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis nelaimes gadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā, viendzimuma attiecībās dzīvojošie nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā, nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā.

Šobrīd viendzimuma pāriem legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst Eiropas Savienības Padomē. Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kura par šādu soli izšķīrās 1989. gadā.

Parakstīt iniciatīvu iespējams šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!