JFL un ¼ Satori portāls
21.01.2008

Ilmārs Šlāpins: Karmabandha

Komentē
0

Ilmārs Šlāpins. Karmabandha
Redaktors: Jānis Elsbergs
Mākslinieks: Ēriks Šulcs
Maketētājs: Andrejs Janaitis
ISBN: 978-9984-39-327-8

 

Grāmatas ievadā autors raksta: „Karma ir jebkura darbība, kurai ir sekas. Tas ir, jebkura darbība. Bandha ir saites, valgi vai važas. Karmabandha ir tas, kas ir karmiski saistīts. Tas, kas dabiski izriet no kādas iepriekšējas darbības, – darbības saistītais. Tu, piemēram, kādam iesit, taču sāp nevis viņam, bet tev. Vai arī – tev samelo kāds cilvēks un pēc tam pats visu dzīvi mokās. Viss ir saistīts. Viss, ko tu dari, katrs vārds, ko pasaki, katrs pieskāriens, nopūta, glāsts. Karmabandha ir tas, kas tevi notur šajā dzīvē, pat vēl vairāk, karmabandha ir arī tas, ko es gribu tev pateikt, ļoti konkrēti gribu tev pateikt, bet tā arī nepasaku.”

Krājumā Karmabandha ar atbruņojošu vienkāršību, vieglumu un emocionālu tiešumu Šlāpinam izdodas runāt par visnotaļ smagiem cilvēka fiziskās un garīgās eksistences jautājumiem. Kaut arī Karmabandha ir autora pirmais krājums, Ilmārs Šlāpins īsti neiederas debitantu kategorijā, jo viņš netiecas par maktes vari kaut ko pierādīt, iekarot savu stilistisko teritoriju. Drīzāk var teikt, ka viņš prasmīgi izmanto esošos latviešu poētikas resursus (piemēram, sakārtojums vedina uz paralēlēm ar Ziedoņa tematiskajiem dzejas cikliem). Tā ir meistara nepretenciozitāte, garīga pieredze, kas ļauj nesarežģīt vienkāršas lietas (un otrādi), un vienlaikus – jauneklīgs emociju maksimālisms. Dzejoļu darbība notiek šodienas Latvijā, tā ir valoda, domas, jūtas, kas dzimst, elpo, notiek tepat blakus ikvienam no mums. Domājams, ka lasītāji sajutīs – arī viņi ietilpst šajā Karmabandhā, ir ar to saistīti.

 

Autors

Ilmārs Šlāpins dzimis 1968. gadā. Kopš 1993. gada – darbojas kā žurnāla Rīgas Laiks redaktors. Publicistiku un intervijas publicējis laikrakstos Diena, Neatkarīgā Cīņa, Cietumnieku avīze, Eiropas Zona, žurnālos Kentaurs XXI, Māksla+, Mūzikas Saule, Una, Cosmopolitan, Baltic Outlook, Rīgas Laiks, interneta portālos ¼ Satori, Delfi un Apollo.

Kopš 1984. gada nodarbojies ar diskotēku un koncertu organizēšanu; vada raidījumu Zaļais karogs radio NABA ēterā, kā arī raidījumu Rīgas Laiks klausās radio Klasika.

Līdz šim Šlāpina radošajā kontā luga Nakts tarifs (Māras Ķimeles izrāde Jaunajā Rīgas teātrī, pirmizrāde 2006. gada maijā), J. Griškoveca romāna Krekls tulkojums, librets mūziklam Drakula: Svešās asinis (Dž.Dž. Džilindžera izrāde Dailes teātrī, pirmizrāde 2007. gada decembrī).

Latvijas grāmatnīcās pieejami četri dažādi grāmatas vāka varianti.

 

Grāmatas izdošanu atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla fonds
Bandbox
Map Latvia
Jelgavas Tipogrāfija

 

Resursi portālā ¼ Satori:

Ilmārs Šlāpins: Iesniegumi un sludinājumi
Ilmārs Šlāpins: Dziesmas no topošās izrādes 'Drakula. Svešās asinis'
Arvis Viguls: Latvietis skumst
Ilmārs Šlāpins: Fragmenti no raidījuma 'Zaļais karogs'
Dmitrijs Prigovs: 'Dzīvojiet un nemelojiet'
Ilmārs Šlāpins: Jauni un satraucoši Žebera eksistences pierādījumi

 

No recenzijām presē

[..] lakoniskais, intelektuālais stils brīžam atsauc atmiņā kaut ko no Žebera un brīžam kaut ko no Krivades intonācijām. Tāpēc, no vienas puses, Šlāpina nobriedusī debija ir mākslinieciski spēcīgs pieteikums [..].

Kārlis Vērdiņš, Kultūras Diena

 

Viens no elementiem, kas veido krājuma filosofisko dimensiju, ir tā pārdomātā uzbūve. Pat, ja nodaļas veidotas, dzejoļus elementāri grupējot pēc tēmām un noskaņām, mijiedarbībā ar grāmatas prologu un nodaļu ievadtekstiem izkristalizējas grāmatas pamatatziņa. Tātad pastāv vismaz divas interpretācijas iespējas. Pirmā ir skatīt katru tekstu kā atsevišķu vienību, neatkarīgu teritoriju, kas, nesot savu vēstījumu, cenšas ielauzties lasītāja apziņā. Tādā gadījumā teksti bieži vien liekas kā patīkami pieticīgā formā ietverti smeldzīgi aforismi, ko nebūtu kauns izmantot arī visai praktiskiem mērķiem - uzrakstīt uz apsveikuma kartiņas, lai iedāvātu draugam dzimšanas dienā, vai vienkārši aizsūtīt īsziņā meitenei.

Arvis Viguls, ¼ Satori

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!