Fragments no Jaņa Rozentāla pašportreta.
 
Aktualitātes
10.05.2021

Igaunijas Mākslas muzejā atvērs vērienīgu Jaņa Rozentāla izstādi

Komentē
0

Piektdien, 14. maijā, Igaunijas Mākslas muzejā (Eesti Kunstimuuseum, Tallina) Lielajā zālē atvērs izstādi "Janis Rozentāls: Dzīves deja", kas sniegs pārskatu par ievērojamā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla darbību.

Izstādes rīkotāji uzsver, ka Janis Rozentāls (1866–1916) ir, iespējams, iemīļotākais un daudzpusīgākais mākslinieks Latvijas mākslas vēsturē, kā arī viens no Latvijas nacionālās mākslas dibinātājiem. "Savā dzimtenē Janis Rozentāls tiek uzskatīts par sava laika ievērojamāko mākslas personību un Latvijas kultūras simbolu. Būdams aizrautīgs eksperimentētājs, viņs iepludināja Rīgas un Baltijas mākslas vidē jaunas vēsmas no Rietumeiropas, tostarp impresionismu, jūgendstilu un simbolismu, ko viņš izmantoja savos darbos, kā arī aplūkoja tekstos, kas veltīti mākslai," teikts izstādes anotācijā.

Izstādē būs skatāmi darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Liepājas muzeja, Tukuma muzeja, kā arī Belēviču, Zuzānu ģimenes un citām privātām kolekcijām. "19. un 20. gadsimta mijā Rozentāls pacēla Latvijas mākslu Eiropas līmenī. Viņa daiļradē atrodamas ikdienišķas sadzīves ainas, portreti, ainavas, bībeliskas tēmas un fantāzijas motīvi, ko iedvesmojusi latviešu folklora un simbolisms. Rozentāls ir teicis, ka radīšana ir viņa lielākais prieks. Šis prieks ir jūtams arī viņa darbos," stāsta izstādes kuratore Aija Brasliņa.

Izstāde Igaunijas Nacionālajā mākslas muzejā piedāvās daudzveidīgu Jaņa Rozentāla darbības pārskatu, tostarp Rozentāla fotogrāfijas. "Janis Rozentāls bija gan nacionālas, gan starptautiskas nozīmes mākslinieks, kura ieguldījums Latvijas mākslas modernizācijā bija izšķirošs. Igaunijas un Latvijas mākslas vēsture attīstījusies līdzīgi. Zināšanas par Latvijas kultūras attīstību 19. un 20. gadsimtā var mums palīdzēt labāk saprast pašiem savu kultūrtelpu. Šī vērienīgā izstāde ne tikai iepazīstinās igauņus ar lielisku kaimiņu valsts mākslinieku, bet sniegs mums arī plašāku perspektīvu, kādā skatīties uz lielo pārmaiņu laikmetiem," stāsta Igaunijas Mākslas muzeja direktore Sirje Helme.

Izstāde būs atvērta līdz pat 5. septembrim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!