Adrians Pači. Viņš. 2019. Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
14.11.2022

Igaunijas KUMU muzejā būs skatāma vērtīga privātkolekcija no Latvijas

Komentē
0

18. novembrī KUMU Mākslas muzejā Tallinā tiks atklāta izstāde "Atmiņu arheologi". Tā ir pirmā starptautiskā izstāde, kas piedāvā tematisku ieskatu "Vitols Contemporary" mākslas krājumā, ko izstādes rīkotāji sauc par "vienu no intriģējošākajām laikmetīgās mākslas kolekcijām Baltijā". 

Izstāde "Atmiņu arheologi" ir pirmā iespēja Baltijas valstu mākslas interesentiem iepazīties ar laikmetīgās mākslas kolekciju "Vitols Contemporary". Kolekcijas veidotāji ir Irina un Māris Vītoli no Latvijas, kuri kolekcionē laikmetīgo mākslu kopš gadu tūkstošu mijas, un pēdējos gados viņu kolekcijai tiek pievērsta arvien lielāka starptautiskās auditorijas uzmanība. Kolekciju veido aptuveni 1000 mākslas darbu, kurus radījuši vairāk nekā 150 mākslinieki no 20 dažādām valstīm. "Vitols Contemporary" no citām reģiona privātkolekcijām izceļas ar skaidri definētu fokusu – tas ir lielākais privātais mākslas krājums, kurš pilnībā veltīts Austrumeiropas un Centrāleiropas laikmetīgajai mākslai. Kā atzīst paši kolekcionāri, iedvesma kolekcijas veidošanai gūta, pētot sociālās un politiskās pārmaiņas un kultūras daudzveidību šajā reģionā. Kolekcijā iekļauti dažādu vizuālās mākslas mediju darbi, un tā aptver laika periodu, sākot no Berlīnes mūra krišanas 1989. gadā līdz mūsdienām.

"Izstādē iekļautie autori ir smēlušies iedvesmu no personīgās atmiņas, ģimenes arhīviem, vietējās dzīves un kultūras, vides, sociālās dinamikas un (mākslas) vēstures," saka izstādes kuratore Eda Tūlberga. "Šīs poētiskās izpausmes atklāj attiecības ar dažādiem pagātnes slāņiem, norādot, ka atmiņa nekad nav neitrāla. Starppaaudžu un starpreģionu dialogi rosina mūs uztvert atmiņas daudzveidīgo funkcionēšanu, tās sociālo ietekmi, kā arī nosacītās un sarežģītās saiknes starp laiku un vēstījumu."

Izstādē "Atmiņu arheologi" eksponēti mākslas darbi no Latvijas, Rumānijas, Polijas, Krievijas, Čehijas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, Slovākijas, Albānijas un Ukrainas. Izstādi papildina audiogids igauņu un angļu valodā un grāmata angļu valodā, kurā iekļauta arī intervija ar kolekcionāriem, Mārjas Kangro (Maarja Kangro) īsstāsts un Tanela Randera (Tanel Rander) eseja.

Izstādē piedalās mākslinieki Viktors Alimpijevs (Krievija, dz. 1973), Vladimirs Arkhipovs (Krievija, dz. 1961), Jānis Avotiņš (Latvija, dz. 1981), Matejs Bejenaru (Rumānija, dz.1963), Vajiko Čačkhiani (Gruzija, dz. 1985), Olga Černiševa (Krievija, dz. 1962), Kristaps Ģelzis (Latvija, dz. 1962), Dmitrijs Gutovs (Krievija, dz. 1960), Severija Inčirauskaite-Kriaunevičiene (Lietuva, dz. 1977), Rasa Jansone (Latvija, dz. 1973), Jānis Kalmīte (Latvija, 1907–1996), Alise Kask (Igaunija, dz. 1976), Vendula Knopova (Čehija, dz. 1987), Eva Kotatkova (Čehija, dz. 1982), Leonards Laganovskis (Latvija, dz. 1955), Goška Macuga (Polija, dz. 1967), Inga Meldere (Latvija, dz. 1979), Rustams Mirzojevs (Ukraina, dz. 1974), Deimants Narkēvičs (Lietuva, dz. 1964), Mircea Nikolae (Rumānija, 1980–2020), Lūcija Ņimcova (Slovākija, dz. 1977), Adrians Pači (Albānija, dz. 1969), Jevgēnijs Petrovs (Ukraina, dz. 1972), Joanna Piotrovska (Polija, dz. 1985), Tonis Sādoja (Igaunija, dz. 1980), Krišs Salmanis (Latvija, dz. 1977), Monika Sosnovska (Polija, dz. 1972), Antanas Sutkus (Lietuva, dz. 1939), mākslinieku kolektīvs "Zilie deguni" (Krievija) un Arturs Žmijevskis (Polija, dz. 1966).

Izstāde "Atmiņu arheologi" KUMU būs apskatāma līdz 2023. gada 9. aprīlim.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!