Foto: "Unsplash"
 
Dzeja
18.12.2020

Ieteikumi

Komentē
0

Šodien, 18. decembrī, no plkst. 16.00 līdz 21.00 tiešsaistē norisināsies dzejnieces un jogas skolotājas Veltas Sniķeres simtgades svinības – LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā zinātniskā un radošā konference "Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100". Tajā piedalīsies literatūrzinātnieki, dzejnieki un prozisti, filmu režisori, mūziķi un citas kultūras personības, programmu papildinās valsts amatpersonu, sabiedrisko organizāciju pārstāvju, Veltas Sniķeres ģimenes un draugu apsveikumi. Tiešsaiste tiks nodrošināta LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta "Facebook" un "Youtube" kontos. Papildu informācija par pieslēgšanos tiešsaistei publicēta LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta mājaslapā un "Facebook" kontā.

Ieskatam konferencē – dzejnieka Ivara Šteinberga konceptuālais dzejolis "Ieteikumi". 

Tekstā citēti fragmenti no Veltas Sniķeres publikācijām un citiem avotiem

1.

Dārgais Doktor S.,

pēdējā laikā daudz vilšanās. Kā izeju no mājas, tā vilšanās; ieslēdzu TV – vilšanās; mēģinu uzcept franču omleti – Jūs jau sapratāt... Agrāk tie bija sīkumi, – maiznīcas kafija ūdeņaina, eklērs – pārāk ciets, bet tagad es pat savus mīļos romānus vairs nelasu, jo zinu – būs vilšanās.

Beigu beigās saņēmos Jums uzrakstīt, lai gan, liekas, no tā nebūs nekādas jēgas. It viss man liek vilties, un es nezinu, kā izkļūt no šī jūrascūciņas rata.

Dziļā cieņā,
Vīlusies

 

Dārgā Vīlusies,

mūsdienās daudzās valstīs notiek eksperimentācija ar domu pārraidīšanu. Domu spēku neviens neapšauba. Jūs acīmredzot pārraidāt sliktas domas. Iesaku no tām attīrīties. Katru vakaru, pilnā stundā starp plkst. 7:00 un pusnakti, sakiet skaļi vai klusībā sekojošos vārdus:

"Sliktām domām nav, kur likties,
Galvā tām sāk nepatikties;
Latviju latviešiem!"

Trejdekšņa īpašnieki var to žvandzēt pirms un pēc teiciena, jo trejdeksnis palīdz tīrīt gaisu un padzīt visu nelabo. Var arī paņemt un pa sacīšanas laiku rokā turēt jumja zīmi.

Vienmēr Jūsu,
Doktors S.

2.

Doktor S.,

martā vēl biju normāla, bet jūlijā jau "nobriedusi" sieviete, kura vairs nekur neiederas. Par to atvērtās sabiedrības ideologi nerunā, kāpēc? Tā vietā ir gļēvs klusums un nabiņu rubināšana. Gluži kā okupācijas laikos. Turpinu lasīt Monteskjē "Persiešu vēstules" – nu, ir, ko padomāt. Cik tur laika pagājis kopš 18. gs., bet cilvēki nav kļuvuši tolerantāki. Katru gadu eju uz Dzintara Čīčas koncertu, bet sabiedrība turpina lumpenizēties. Vienas vienīgas galvassāpes.

Derdzībā,
Skaisle Jatalniece

 

Dārgā Skaisle,

neesmu drošs, vai sapratu Jūsu jautājumu, bet pret galvassāpēm palīdzēs Salamba Sarvangāsanas stāja, saukta arī par mēness pozu. Tā atvēsina ķermeni, nomierina prātu un nervu sistēmu pēc saspringtas dienas. Varat izmēģināt arī Halāsanu ar krēslu – no Sarvangāsanas laidiet kājas lejā aiz galvas un atbalstiet pēdu pirkstus pret iepriekš sagatavotu ķebli. Palieciet šajā pozā 3 minūtes.

Radha Ramana Hari Govinda Džaija,
Doktors S.

3.

A. god. Doktor S.,

man ir smaga disleksija, bet es izmisīgi vēlos kļūt par dzejnieku. Vai Jums ir kādi ieteikumi?

Nodiktēts, bet ne izlasīts,
Cieņā,
Izmisējs

 

Mīļais Izmisēj,

Galvenais ir sajust sevi, savu identitāti. Kas tu esi, ar ko saistīts, uz ko tiecies? Realitāte ir daudzplākšņaina, to nevar nolobīt kā apelsīna mizu, arī vārdus nevar paķert viegli, tie nobriest tikai tad, kad notiek atklāsme dvēselē. Ja atklāsmes nav, iesaku ar tādām muļķībām nekrāmēties.

Mūžīgi mūžos,
Doktors S.

Tēmas

Ivars Šteinbergs

Ivars Šteinbergs (1991) ir latviešu dzejnieks un kritiķis. Izdevis divus dzejas krājumus – “Strops” (“Neputns”, 2020), par kuru saņēmis Dzejas dienu balvu un Ojāra Vācieša literāro prēmiju, un “Jaunīb...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!