Aktualitātes
03.11.2021

Hermaņa "Gorbačovs" nominēta kā gada labākā izrāde Krievijā

Komentē
0

Režisora Alvja Hermaņa izrāde "Gorbačovs" Maskavas Nāciju teātrī izvirzīta "Zelta maskas" balvai piecās kategorijās, tostarp galvenajā – "Labākā lielās formas izrāde (drāma)". "Zelta maska" ir augstākais apbalvojums teātra mākslā Krievijā.

Alvis Hermanis nominēts kategorijā "Labākais režisora darbs (drāma)", nominācijas saņēmuši arī abi galveno lomu atveidotāji – Jevgēņijs Mironovs par Mihaila Gorbačova lomu, bet Čulpana Hamatova – par Raisas Gorbačovas atveidojumu.

Tāpat "Zelta maskai" nominēta izrādes kostīmu māksliniece Viktorija Sevrjukova.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada oktobrī, tā vēsta par pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu un viņa sievu Raisu. "Ja 20. gadsimtā ir viens cilvēks, kurš tik vērienīgi ietekmējis simtiem miljonu cilvēku dzīves, tas ir Gorbačovs. Tieši viņš pārzīmēja visas Eirāzijas karti, viņš atrada tā cietuma atslēgu, kurā mēs bijām ieslodzīti, sperdams soli atklātības (glasnostj) virzienā. Personīgi es agrāk domāju, ka PSRS sabrukumu izraisīja ekonomiski cēloņi. Tagad esmu pārliecināts – to paveica viens cilvēks. Un izrādes mērķis ir saprast, kuras šā cilvēka īpašības, kuri viņa dvēseles ingredienti noveda pie tā, ka viņš kļuva par to smilšu graudu, kurš apstādināja milzīgo mehānismu," par izrādi stāsta Alvis Hermanis.

Iepriekš bija plānots, ka Latvijas skatītāji izrādi varēs noskatīties šoruden, festivāla "Zelta maska Latvijā" programmā, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestās ārkārtējās situācijas un ierobežojumu dēļ viesizrādes tomēr nevarēja notikt.

"Gorbačovs" ir otrais iestudējums, ko Alvis Hermanis veidojis Maskavas Nāciju teātrī. Iepriekšējais – "Šukšina stāsti" – jau vairāk nekā 12 gadus ir teātra repertuārā. Tas saņēmis trīs "Zelta maskas".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!