Foto: Wikimedia Commons.
 
Aktualitātes
26.09.2019

Grēta Tunberga saņem "alternatīvo Nobela balvu"

Komentē
0

Sešpadsmitgadīgā klimata aktīviste Grēta Tunberga nosaukta kā viena no četriem par "alternatīvo Nobela balvu" dēvētās "Right Livelihood Award" laureātiem.

Tunberga balvu ieguvusi par "iedvesmojošu un tālejošu politisko aktīvismu, pieprasot zinātniskos faktos balstītu klimata politiku", teikts balvas paziņojumā.

2018. gada augustā piecpadsmitgadīgā Tunberga trīs nedēļas pēc kārtas katru skolas dienu sēdēja pretī Zviedrijas parlamentam, protestējot pret valdības bezdarbību klimata pārmaiņu krīzes risināšanā. Rezultātā radusies kustība "Fridays For Future", kas jau izplatījusies ārpus Zviedrijas uz citām Eiropas Savienības valstīm, tostarp Latviju, un reizi mēnesī pulcē jauniešus un pieaugušos klimata gājienos ar mērķi panākt mērķtiecīgu klimata politiku. Pati Tunberga kopš tā laika uzstājusies virknē pasaules mērogā nozīmīgu institūciju un pasākumu, tostarp ANO Klimata samitā, kas šonedēļ notiek Ņujorkā. Šīgada martā Grēta tika izvirzīta Nobela miera prēmijai.

Savukārt "Right Livelihood Award" balvu 1980. gadā dibināja vācu izcelsmes zviedru filantrops Jākobs fon Ikskils, un tā tiek piešķirta ik gadu decembrī, "lai godinātu un atbalstītu tos, kas piedāvā praktiskus un oriģinālus risinājumus nozīmīgākajiem mūsdienu izaicinājumiem". Balva dibināta pēc tam, kad neveiksmi piedzīvoja mēģinājums ieviest jaunas Nobela balvas kategorijas, kas atzīmētu īpašus sasniegumus dabas aizsardzībā, ilgtspējīgā attīstībā un cilvēktiesību aizsardzībā. Balvas fondu veido 200 000 eiro, kas tiek sadalīti starp visiem četriem balvas laureātiem.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!