Ar bērniem
29.12.2022

Grāmata cilvēkiem, kas raud

Komentē
1

Par Dainas Tabūnas grāmatu "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns" (ilustrējusi Agate Lielpētere, izdevniecība "Liels un mazs", 2022) 

Kāds tuvs cilvēks šogad uzsāka studijas Sporta akadēmijā. Liels prieks bija anatomijas kursā ieteicamās literatūras sarakstā ieraudzīt "Anatomicum" – anatomijas grāmatu bērniem ar lieliskām ilustrācijām. Tā kā studentam mājās bija bērns ar pastiprinātu interesi par cilvēka ķermeni, bija iespēja no viņa aizņemties grāmatu mācībām. Bērnu grāmata augstskolā! It kā stulbums, bet no otras puses – kāpēc gan ne, ja tur viss korekti aprakstīts un sazīmēts? Domāju, ka LU Bioloģijas fakultāte varētu sekot Sporta akadēmijas piemēram un ieteicamās literatūras sarakstā hidrobioloģijas kursā iekļaut citu bērnu grāmatu – Dainas Tabūnas "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns".

Izlasot pirmās divas "Laša Staša" rindkopas, biju šokā par precizitāti, ar kādu aprakstīta laša bērnība. Tā kā nedaudz rubīju fišku par vidi un dabu, man mēdz sāpēt nevērība pret šīm niansēm citās nozarēs, kas mēģina dabas elementus iekļaut savā komunikācijā. Piemēram, aicinot nebraukt kā mērkaķim, bet bildēs liekot šimpanzi, vai raudāšana par bišu sūro likteni, to ilustrējot ar lapseņu foto. "Lasī Stasī" uzreiz skaidrs, ka autoru kolektīvs nav kaut kādi tūtiņdreijātāji. Tieši tā – kolektīvs, jo līdz ar vadošo rakstnieci Dainu Tabūnu te piestrādājusi arī zooloģe Una Bērziņa un hidrobioloģe Astra Labuce. Tātad – nekāds "zutis buti precēt brauc" bezpriģels vai tamlīdzīgas starpsugu perversijas!

"Lasis Stasis" ir stāsts par Staņislava ceļojumu no dzimtās upes cauri jūrām uz okeānu. Stāsts par to, kā nevis pieņemt lēmumu doties, bet gan par to, kā attapties, ka esi jau ceļā un tur vairs neko nevar izdarīt. Par lasi sirds notrīcēs teju katram, jo tā mums ir ļoti tuva zivs. Pirmkārt, lasis rotāja latu, un kārtīgs latvietis vēl aizvien cenas pārrēķina no eiro uz latiem. Otrkārt, kaut arī esam daudz cietuši un ļoti nabadzīgi, Pasaules Dabas fonda aptauju rezultāti jau vairākus gadus ir cieti – no visām zivīm Latvijā visvairāk ēd lasi. Labklājības simbolu! Tiesa, mēs pārsvarā ēdam Norvēģijā audzēto lasi, ne Staņislava līdziniekus. Baltijas laši nav koši oranži, bet gan tādā blāvā persiku krāsā. Tāpēc, ja neesat pārliecināts, vai esat ēdis īsto Baltijas lasi, visticamāk neesat, jo nejauši rimčikā nopirkt to nemaz nevar.

Šī skaitās bērnu grāmata. Manam dēlam ir 4 gadi. Zemūdens pasaule mani nudien valdzina. Bet, grāmatnīcā atverot grāmatu, nolēmu, ka nepirkšu, jo redzēju, ka tik jaunam cilvēkam tā nav piemērota. Varbūt pēc dažiem gadiem. Šobrīd Valteram topā ir stāsti ar vairāk bildēm un mazāk teksta: tādi grāvēji kā "Nepaklausīgais vectēvs", "Skeleta Juhana gaitas", "Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās", "Spoku un garu atlants". Tomēr, kad man lūdza izlasīt "Lasi Stasi" un uzrakstīt, kā patika, piekritu. Sapratu, ka nekas cits neatliks kā lasīt kopā ar Valteru. Pieņēmu, ka viņam īpaši nepatiks – maz zīmējumu un daudz teksta. Lūk, nenovērtēju dēla gaumi un spējas. Viedokli, ka viņš šādai grāmatai ir par mazu, varu mest miskastē. Izlasīju vienu nodaļu, otru, trešo, un pēc katras viņš sacīja, ka vajag vēl vienu. Izrādās, ka cilvēks novērtē iespēju īpaši nepiedalīties, nepētīt zīmējumus, bet vienkārši atgulties un klausīties. Atklāju, ka šis ir veids, kā panākt, ka pēc lasīšanas bērns ir tiešām nomierinājies un gatavs drīzumā vērt ciet acis. Līdz šim nezināju, kā viņš aizmieg, jo parasti to paveicu pirmā. Un pats galvenais – secināju, ka varbūt man pašai nevajadzētu pieņemt, ka viņš šādām nopietnām grāmatām ir par mazu un dumju.

Laša Staša stāstā ir viss: draudzība, vēlme sevi pierādīt, nāve, ģimene, vientulība, vilšanās, reps. Prasīju pašai mērķauditorijai, kā viņam patīk grāmata. Dēls sacīja, ka šī ir grāmata cilvēkiem, kas raud. Ja neesat pārliecināti, vai esat šo cilvēku vidū, Dainas Tabūnas odiseja ir iespēja to noskaidrot. Ja lasītājam nevienā mirklī acis netop miklas, tad iespēja nomirt no sirdsslimībām ir 0%, jo tādā gadījumā krūtīs sirds nemaz nav.

Dēlam radās tikai viens jautājums – vai laši klepo? Man bija aizdomas, ka ne, jo nekad neesmu redzējusi klepojošu lasi. Bet "neesmu redzējusi, tāpēc nav", protams, nav nekāds arguments. Es arī neesmu redzējusi, kā laši nārsto, bet, par spīti grūtībām, kaut ko sanārsto. Vērsos pie ihtiologa Matīsa Žagara, lai noskaidrotu, kā tur īsti ir. Atbilde ir vienkārša. Laši nevar ieklepoties, jo klepošanai vajadzīgas plaušas, bet lasim (tāpat kā citām zivīm) plaušu nav, tie elpo ar žaunām. Un žaunas nav piemērotas klepošanai. 

Kopumā dēls atzīst, ka grāmata ir ļoti forša. Viņam patīk, ka sākumā Stasis dodas lielajā ceļojumā, bet beigās atgriežas pie mammas un tēta, kas viņu ļoti mīl. Ļoti cilvēcīgi. Nezinu, vai tas ir speciāli vai nejauši, bet arī mākslinieces Agates Lielpēteres lašu astes izskatās pēc augstpapēžu zābakiem. Varbūt tāpēc, lai parādītu, ka Stasim sirdī ir tās pašas vērtības, kas cilvēkam zābakos.

"Lasis Stasis" ir 21. gadsimta "Sprīdītis", tikai ūdenī. Vispār kādu laiku Latvijā nav uzņemta neviena tāda kaluma piedzīvojumu filma. "Lasis Stasis" varētu būt labs variants, jo scenārijs filmai tur sanāktu izcils. Ir viena lieta, kas "Sprīdīti" atšķir no parastas filmas. Tā ir lieliska mūzika. Un "Laša Staša" filma varētu būt izcila tikai tad, ja kāds mūsdienās varētu radīt ekvivalentu "Velna dziesmai". Ķēros pie darba un uzrunāju vienīgo komponistu, ko uzskatu par spējīgu radīt jauno "Velna dziesmu" "Lasim Stasim". Tas ir Edgars Šubrovskis. Viņš apstiprināja, ka vajadzības gadījumā šādu šedevru varētu uzkomponēt. Tātad – viss ir. Jāķeras vien klāt. Karapetjans, Ēķis, Zariņa vai Pakalniņa – kas nu šito var pacelt. Un tad varēs lasīt balvas abpus Atlasijas okeānam. 

Elīna Kolāte

Māmuļa dzīves lapkritī. Strādā vides jomā, iet uz kačalku un investē.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!