Foto: Kate Gecēviča.
 
Aktualitātes
21.04.2022

ĢIT jaunā teātra eksperimentā pētīs, kā veidojas atmiņas par cilvēku

Komentē
0

Ģertrūdes ielas teātrī 21. aprīlī pirmizrādi piedzīvos igauņu režisores Barbaras Lehtnas izrāde "Nu kurš mani beigās atcerēsies?", kurā piedalīsies skatuves mākslas neprofesionāļi, kas iepriekš pieteikušies teātra eksperimentam.

Izrādes režisore stāsta: "Izrādes nosaukumā uzdotais jautājums radās, kad es sāku domāt par savu nāvi. Patiesībā vairāk par to, kas pēc manis paliks. Galu galā mums visiem ir cilvēki, kuri vairs nav starp mums. Vai varbūt viņi joprojām ir – mūsu atmiņās? Ja nu mēs viņus atceramies citādākus nekā viņi bija? Kādas bija viņu balsis? Kā smaržoja viņu āda? Kas viņiem lika smieties? Manuprāt tas, kā mēs izvēlamies kādu atcerēties, ir tikpat politiska atbildība kā intīms labsirdības žests. Tāpēc es meklēju cilvēkus, kuri būtu gatavi mani atcerēties ar sirsnību. Varbūt tas varētu būt tu?"

Izrādē "Nu kurš mani beigās atcerēsies?" Barbara Lehtna pēta, kā kolektīvā rīcībspēja var tikt dalīta starp nepazīstamiem cilvēkiem, uzņemoties atbildību par kāda cita identitāti. Pirms izrādes Barbarai bijusi stundu ilga tikšanās ar katru no trīs brīvprātīgiem izrādes dalībniekiem, lai viņi kļūtu par Barbaras identitātes glabātājiem. Šīs stundas laikā dalībnieki var Barbarai izstāstīt, kas viņai būtu jādara, lai viņi Barbaru atcerētos pēc iespējas ilgāk. Pēc tam dalībnieki tiek aicināti uz skatuves, un viņiem tiek uzdoti dažādi jautājumi par Barbaru skatītāju priekšā, kuri nav satikuši Barbaru un kuriem nav priekšstata par viņu. Izrādei attīstoties, likmes kļūst augstākas un jautājumi – personiskāki un intīmāki.

Barbara Lehtna (Igaunija) kā māksliniece strādā jau astoņus gadus, no kuriem pēdējos piecus veltījusi savu darbu veidošanai. 2021. gadā viņa ieguvusi maģistra grādu performatīvās prakses specialitātē ArtEZ Mākslas universitātē Nīderlandē, kur pētīja ētikas, rīcībspējas un kvīru jautājumus līdzdalīgās performances kontekstā. Barbara interesējas par skatuves mākslas žanru sapludināšanu un iespējām veicināt izmaiņas apkārtējā sabiedrībā un jau ilgstoši pēta personīgās atmiņas un pieredzes stāstus, radošo praksi balstot stāstu stāstīšanas tehnikā. Latvijā Barbara Lehtna un Katrīna Dūka jau veidojušas izrādi "Mīlestības vārdā" festivālā "Homo Novus" (2019), savukārt "Dirty Deal Teatro" kopā ar Jāni Balodi un Kristīnu Hudenko tapa interaktīvie "Piederības vingrinājumi", kuru pamatā ir cilvēku stāsti par ceļu pie līdzcilvēkiem.

Režija: Barbara Lehtna, dramaturģija: Linda Krūmiņa, māksliniece: Paulīne Kalniņa, izpilda: Katrīna Dūka, konsultante: Dr. Konstantina Georgelou (NL).

Izrāde tapusi, Ģertrūdes ielas teātrim sadarbojoties ar Paides teātri Igaunijā. Izrādes Rīgā notiks 21., 22., 23. aprīlī. Plašāka informācija un biļetes ĢIT mājaslapā.

Vairāk par savu teātra praksi Barbara Lehtna raksta "Satori" publicētajā esejā "Vai tev maz rūp?".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!