Attēlā – Žanis un Johanna Lipkes
 
Aktualitātes
30.06.2014

Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica" atskaņos opusu "Pusnakts Rīgā"

Komentē
0

Ceturtdien, 3. jūlijā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks Artura Maskata opusa "Pusnakts Rīgā" ("Midnight in Riga") pasaules pirmatskaņojums. Pēc Žaņa Lipkes memoriāla aicinājuma komponists Arturs Maskats sacerējis skaņdarbu, kas veltījums Žanim un viņa dzīvesbiedrei Johannai – spilgtām personībām, kuras vieno uzticība, mīlestība un pašaizliedzība mūža garumā.

Žanis un Johanna Lipkes ir ne tikai cilvēcības paraugs, viņi cauri smagiem likteņa pārbaudījumiem saglabā mīlestību līdz pat pēdējai mūža dienai.

"Šis skaņdarbs ir kā tango, taču vairāk tas ir veltījums skaistai mīlestībai – Žanim un Johannai Lipkēm, kad viņu mīlestību vēl nebija izaicinājušas Otrā pasaules kara vētras. Tas ir veltījums arī mūsu vecāku un vecvecāku paaudzēm, viņu sapņiem un cerībām. Ja jūs gribat pa īstam – līdz smeldzei un arī skurbinošam priekam izjust kādu pilsētu, jums ir pa to jāpastaigā naktī, jāieklausās šīs pilsētas balsīs, čukstos, klusumā. Un tad var notikt tāpat kā Vudija Alena slavenajā filmā par Parīzi – noteiktā vietā, noteiktā laikā (vislabāk pusnaktī) apstājas kāda automašīna, jūs aicina ceļā, iekāpiet un neatskatīdamies ļaujieties izjūtām! Mana vismīļākā pilsēta pasaulē ir Rīga. Un pusnakts laiks tajā vienmēr ir īpašs," pauž komponists Arturs Maskats.

Artura Maskata opuss "Midnight in Riga" ir rakstīts Gidonam Krēmeram un kamerorķestrim "Kremerata Baltica". Režisors Viktors Jansons un scenogrāfs Reinis Suhanovs koncerta vakarā 3. jūlijā iecerējuši Lielajā ģildē radīt asociatīvu Žaņa Lipkes memoriāla noskaņu, izmantojot līdzīgus mākslinieciskās izteiksmes līdzekļus, kādi veido sajūtu dramaturģiju muzeja ēkā Ķīpsalā. Solisti – Gidons Krēmers (vijole), Giedre Dirvanauskaite (čells), Andrejs Puškarevs (vibrafons).

Koncertā skanēs arī Filipa Glāsa otrais vijoļkoncerts "The American Four Seasons/ Amerikāņu gadalaiki" (2009), kā arī Mečislava Veinberga kamertsimfonija Nr.2. op.147 (1987).

Koncertu rīko  XI "Kremerata Baltica" Starptautiskais festivāls sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu un nodibinājumu "Rīga 2014".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!