Māris Bišofs, "Dziesmu un deju svētki". Publicitātes foto
 
Aktualitātes
13.06.2018

Galerijā "Neputns" atklāta Māra Bišofa izstāde "Dziesmu un deju svētki. 12 sietspiedes"

Komentē
0

No 12. jūnija līdz 10. augustam galerijā "Neputns" apskatāma mākslinieka Māra Bišofa izstāde "Dziesmu un deju svētki. 12 sietspiedes".

Divpadsmit zīmējumu ciklā mākslinieks radoši interpretē Dziesmu un deju svētkus, atklājot jaunus vaibstus to semantikā. Grafiķis "caur savu zīmējumu prizmu" jautā, ko latviešiem nozīmē šie svētki un kāda ir to loma Latvijas kultūrā.

"Māris Bišofs ir Zīmētājs. Mākslinieka asajā, "mikroskopiskajā" skatā it viss tiek pamanīts. Tas ir šķietami distancēts, bet nekad ne virspusējs, kaut bieži viņa perspektīva izvēlēta, it kā raugoties no gaisa balona. Bišofa vērojums ir precīzs, zīmējumos jēga jāmeklē starp līnijām. Mums šķietami zināmajā viņš atklāj jaunas šķautnes, nekopējot realitāti. Šoreiz zem Zīmētāja Māra Bišofa "mikroskopa" – Dziesmu un deju svētki," raksta izstādes kurators Uldis Mākulis.

Foto: Andrejs Strokins

Māris Bišofs pazīstams ar saviem ironiskajiem zīmējumiem. Pirmie šāda veida darbi publicēti žurnālā "Dadzis" 1963. gadā. 1972. gadā mākslinieks emigrēja uz Izraēlu, kur guva atpazīstamību un publicēja pirmās zīmējumu grāmatas – "The Exhibition", "Encounters" un "Sexercises". Pēcāk Bišofs strādājis Parīzē un ASV un sācis ilustrēt laikrakstus. Viņa ilustrācijas publicētas tādos izdevumos kā "Time", "The Atlantic Monthly", "The Washington Post", "The New York Times", "The Wall Street Journal", "The New Yorker" u.c. Par savu darbu mākslinieks saņēmis vairākas godalgas, tostarp 1975. gadā starptautiskajā karikatūru izstādē Berlīnē "Cartoon 75" ieguvis Bronzas Heinrihu. Kopš 2003. gada Māris Bišofs atgriezies Latvijā un joprojām aktīvi strādā zīmējuma un foto tehnikās. Latvijā viņa darbi regulāri publicēti izdevumos "Diena", "Rīgas Laiks", "Ir".

Darbi iespiesti sietspiedes tehnikā, un tos ir iespējams arī iegādāties.

Izstāde atvērta darbadienās 10.00–18.00 galerijā "Neputns" Rīgā, Tērbatas ielā 49/51.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!