Aktualitātes
02.09.2021

Galerija "Alma" atvērs vērienīgu laikmetīgās mākslas izstādi Padures muižā

Komentē
0

No 17. septembra, līdz 31. novembrim Padures muižā būs skatāma galerijas "Alma" rīkota izstāde, kur piedalīsies 14 mākslinieki un mākslinieku pāri.
 
Padures muižu un tās parku izstādes norises laikā pārņems laikmetīgā māksla, bet vēstures liecības, kas nolasāmas tās telpās un apkārtnē, atradīsies dialogā ar mākslinieku darbiem. Ekspozīciju veido gan jaunas, īpaši šim notikumam veidotas instalācijas un objekti, gan darbi, kas atlasīti no izstādēm, kas notikušas galerijā "Alma".
 
Padures muiža celta 1837. gadā pēc skotu muižnieka un tirgotāja Džona Balfūra pasūtījuma. Atšķirībā no virknes buržuāziski renovētu vai butaforiski vēsturiskotu Latvijas muižu, šī 19. gadsimtā celtā klasicisma ēka izceļas ar īpašu pietāti pret vēsturisko uzslāņojumu, kas tajā izveidojies laika gaitā, mainoties īpašniekiem, valdošajām varām, kā arī pastāvošajiem sociālajiem un ekonomiskajiem apstākļiem. Starp Padomju laika brutālajiem ieviesumiem pavīd ornamenti, ampīra krāsnis un neuzkrītošas detaļas, kas iztēlē uzbur aizgājušu laikmetu. Tāpēc tieši šeit galerijas "Alma" komanda ir nolēmusi veidot vērienīgu grupas izstādi, skaidro izstādes organizētāji.
 
"Tāpat kā mūsdienās tiek kritiski pārskatīts muzeja jēdziens, tā institucionālā nozīme un funkcija aktuālajos kultūras procesos, tāpat var uzdot jautājumu – kā muižām funkcionēt šodien? Vai tās kalpos par izklaides un atpūtas vietām labi situētām ģimenēm, vai tās būs privātīpašumi, kuros mūsdienu muižkungi izstādīs savus dārgumus? Iespējams, tagad muiža var darboties arī kā atvērta telpa mākslinieciskai jaunradei, kā pierādīts šeit", papildina mākslas kritiķis, izstādes tekstu autors Tomass Pārups.
 
Izstādes dalībnieki: Krista un Reinis Dzudzilo, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns, Andris Breže, Krišs Salmanis, Kristiāna Dimitere, Ivars Drulle, Ēriks Apaļais, Kristians Fukss, Kristaps Ģelzis, Ernests Kļaviņš, Linards Kulless, Zane Tuča, Vika Eksta un Barbara Gaile. Izstādes kuratore: Astrīda Riņķe.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!