Autores foto
 
Sleja
10.05.2021

Gaišu Māmiņdienu

Komentē
0

Gaišu Māmiņdienu visām sievietēm, kas ir un vienmēr būs mammas. Paldies par jūsu stiprajiem kamiešiem, kas nes pasauli uz priekšu. Jūsu milzīgo spēku cilvēce tikai pamazām sāk atzīt un ievērot, un ņemt jūsu izdarītajam nost slepenības plīvuru. Es novēlu gaismu, kurā mēs jūsu maksāto cenu (ar ķermeni, karjeru, dvēseles mieru) par cilvēces turpināšanos sāktu saskatīt arvien skaidrāk.

Gaišu Māmiņdienu visām mammām, kas audzina bērnus vienas. Jūsu spēkam nav līdzīga. Jūs nekanonizēs neviena kristiešu baznīca, bet manās acīs tieši jūs esat svētās. Brīžos, kad pārņem tumsa, ziniet, ka tās avots ir netaisnība: to, ko jūs darāt, nav paredzēts darīt vienatnē. Tomēr jūs to spējat izdarīt, jo esat supervarones, pārcilvēciska spēka iemiesotājas. Paldies par ikvienu brīdi, kurā nepadodaties.

Gaišu Māmiņdienu visām sievietēm, kas kļuvušas par mammām citu cilvēku bērniem. Paldies par to, ka jums sirdī kūsā tik daudz mīlestības, ka tā plūst pāri malām, izlīst citu cilvēku sāpju un zaudējuma zemē un iesūcas tajā ar siltu un dziedinošu pieskārienu. Paldies par to, ka glābjat pasauli ar mīlestības starpniecību – vienīgajā veidā, kā tā ir glābjama.

Gaišu Māmiņdienu visām mammām, kas nesaņēma apsveikumus Mātes dienā vai saņēma apsveikumus ar vienaldzības un formalitātes pieskaņu; kuru bērnu tēvi vai atbalsta tīkls aizmirsa par maija otrās svētdienas nozīmīgumu; kuru bērni neatnesa puķes vai pat nepiezvanīja. Paldies jums, ja spējat nenolemt, ka pasaule ir tumša un šausmīga vieta. Varbūt jūsu bērni nepiezvanīja, jo cīnījās paši ar savu tumsu; bet varbūt vēstījums: "Paldies, ka esi mana mamma un devi man dzīvību!" – ir pārāk paralizējoši liels un nonākšanai līdz tā aptversmei un pateikšanai vajadzīga liela daļa mūža.

Gaišu Māmiņdienu visām mammām, kas saņēma apsveikumus Mātes dienā un kuru bērni un partneri bija ieguldījuši pūles, lai izrādītu mīlestību, taču šī diena tāpat neizvērtās ilgotajā greznas atpūtas un lieglaimes festivālā, bet bija kārtējā prozaiskā rūpju ikdiena. Paldies jums, ka nezaudējat humora izjūtu.

Gaišu Māmiņdienu visām mammām, kuru ģimenes valsts diskriminē un neaizsargā nedz tiesiski, nedz no apkārtējo naida. Paldies jums, ka tomēr turpināt dzīvot starp mums un ticēt, ka pār Latviju kaut kad atspīdēs vairāk gaismas. Es jūs redzu un mīlu.

Gaišu Māmiņdienu visām sievietēm, kas ir un vienmēr būs mammas, pat ja bērniņu jums dzīve ir atņēmusi. "Sāpes ir cena, ko mēs maksājam par mīlestību." Es nezinu citus mierinājuma vārdus, bet es mazliet zinu, cik dziļš ir šo sāpju bezdibenis. Paldies jums, ka neesat padevušās un šajā bezdibenī ielēkušas, lai apklusinātu sāpes; ka turpināt dzīvot, mīlēt un mācīt mums, pārējiem, ko nozīmē patiess spēks.

Gaišu Māmiņdienu visām, kas nekļuva par mammām, kaut arī jūsu sirdī vienmēr bijušas iezīmētas aprises tā arī neaizpildītajai mīlestības telpai. Paldies jums, ka nesavtīgi dodat šo saviem bērniem rezervēto mīlestību tālāk – citiem cilvēkiem un pasaulei.

Gaišu Māmiņdienu visiem, kam tā mēdz būt tumša diena, jo nežēlīgi asi atgādina, ka mammas vairs nav. Paldies jums, ka neturat ļaunu prātu uz visiem, kas šajā dienā lepojas ar savām mammām, aizpildot sociālos medijus ar fotogrāfiskām atskaitēm par līksmiem laimīgu ģimeņu launagiem. Šīs publiskās priecāšanās pamatā ir bailes tieši no tām pašām sāpēm, ko šodien piedzīvojat jūs. Viena no pieaugšanas pazīmēm ir arvien skaudrāka apziņa, ka mamma tavā dzīvē ir saule, kas kaut kad norietēs.

Gaišu Māmiņdienu visiem, kuri nesvin Mātes dienu vai kam šī diena ir smags pienākums, pat ja mamma joprojām ir blakus. Noslēpumainais spēks, kas vieno māti un bērnu, ne vienmēr ir zeltaina mirdzuma apvīts, citkārt tā var būt smaga nasta, ko caurvijis daudz pagātnes sāpju. Tu tādēļ vien neesi slikts cilvēks. Paldies, ka tu savas skumjās ģimenes vēstures dēļ neesi kļuvis cinisks un turpini ticēt labajam pasaulē.

Gaišu Māmiņdienu visām, kas izlēmušas nebūt mātes. Paldies jums, ka veltāt savus dzīvības spēkus citiem svarīgiem uzdevumiem un šajā dienā godināt mātes sev apkārt.

Vēlu mums visiem gaismu, kurā mēs viens otru spējam pa īstam ieraudzīt.

Tēmas

Liene Linde

Liene Linde ir kino režisore un publiciste.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!