Aktualitātes
21.04.2023

Fotogrāfijas biennāli atklās poļu mākslinieces izstāde par bērnību ar tēvu alkoholiķi

Komentē
0

"Rīgas mākslas telpā" durvis vērs pirmā Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 izstāde "Vārīga vieta". Tas būs poļu mākslinieces Mihalinas Kacperakas (Michalina Kacperak) personīgs stāstījums par pašas ģimenes pieredzi ar tēvu – alkoholiķi. Šī gada NEXT programmas fokuss ir "neērtās" tēmas.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma NEXT, kas notiek reizi divos gados, pievēršas Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Šogad programma, kas notiks no 27. aprīļa līdz 23. jūlijam, pievēršas "neērtu" tēmu apspriešanai un risināšanai publiskajā telpā. Biennāles kuratori apmeklētājiem sarūpējuši astoņas domas rosinošas izstādes, kurās jaunie mākslinieki caur izaicinājumiem meklē atbildes uz jautājumiem par identitātes veidošanos.

Izstādē "Vārīga vieta" jaunā poļu māksliniece Mihalina Kacperaka (1993) vētī savu personīgo pieredzi. Kacperacka augusi kā vecākā no četrām meitām disfunkcionālā ģimenē, kuras tēvs ir alkoholiķis. Kā stāsta māksliniece, par iedvesmu viņai kalpo jaunākās, trīspadsmitgadīgās māsas Zosjas drosme un izdoma. Zosja, radot sev drošu pasauli bīstamās mājās, ir pārvērtusi savu istabu košā patvērumā ar krāsainiem zīmējumiem noklātām sienām un piepildījusi to ar dažādu spilgtu materiālu konstrukcijām, un lellēm, figūriņām, rotaļlietām un spēlēm.

Šī istaba Kacperakai likusi saprast, ka Zosjas žesti atspoguļo viņas pašas pieredzi. Sākotnēji viņa dokumentēja šo telpu, galvenokārt vēloties vienkārši samīļot savu bērnības "es". Vēlāk māksliniece, pārveidojot uzietās kompozīcijas, sāka veidot pati savas instalācijas. Procesos sāka iesaistīties arī Zosja, un viņas kopā veidoja sava tēva portretus. Izstādē būs skatāmi gan uzņemtie fotoattēli, gan Kacperakas veidotās instalācijas un kopā ar māsu radītie darbi.

Poļu fotogrāfe Mihalina Kacperaka nodarbojas gan ar dokumentālo, gan ar mākslas fotogrāfiju. Svarīgākā viņas darbu daļa veltīta personiskiem, sarežģītiem stāstiem, kas saistīti ar bērnību, atmiņām, sociālo atstumtību un identitāti plašā nozīmē. Projekts "Vārīga vieta" ticis publicēts žurnālā "OVER" (2022) un ieguvis Ennas Leslijas Barturas studentu balvu "BarTur Photo Award" konkursā.

Izstādi kūrējusi māksliniece un kuratore, Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere. Tā būs apskatāma no 28. aprīļa līdz 18. jūnijam izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa".

RFB – NEXT 2023 programmas ietvaros LOOK galerijā tiks atklāta arī latviešu mākslinieces Adeles Bea Cipstes personālizstāde "Starp: impresijas par Abū Dabī". Tā skatītājiem būs pieejama no 29. aprīļa līdz 20. maijam. Maija pirmajā pusē RFB – NEXT 2023 turpināsies Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā izstāžu telpā "Pilot" un ISSP Galerijā. Pēc tam sekos izstādes atklāšana arī Latvijas Fotogrāfijas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības galerijā. Maija noslēgumā Rīgas iedzīvotājus un viesus fotomāksla saistīs pilsētvidē: no 29. maija līdz 11. jūnijam 10 sabiedriskā transporta pieturvietās notiks ukraiņu mākslinieces Jeļenas Subačas (Elena Subach) personālizstāde "Vecmāmiņas uz debesu malas". Savukārt ikgadējā RFB izdevumā, kas būs pieejams festivāla norises vietās RFB – NEXT 2023 garumā, būs aplūkojama īpaša "kabatas" formāta deviņu Ukrainas mākslinieku izstāde "Drošā gaismā".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!