Cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.
 
Aktualitātes
30.11.2022

Foto: Rīgas cirks atgriežas vēsturiskajā ēkā Merķeļa ielā

Komentē
0

Līdz ar Rīgas cirka vēsturiskās ēkas pārbūves pirmās kārtas noslēgšanos Rīgas cirks atgriežas savās telpās Merķeļa ielā 4, kur drīzumā atsāksies cirka un teātra izrādes, kā arī dažādi citi pasākumi. 30. novembrī notika cirka atvēršanas preses konference, kur sanākušie tika iepazīstināti ar paveiktajiem darbiem un cirka nākotnes plāniem.

Pirmajā rekonstrukcijas kārtā veikti energoefektivitātes darbi, uzlabota ēkas integrācija pilsētvidē, kā arī vēsturiskā arēna atjaunota un pielāgota mūsdienu drošības un mākslinieciskajām prasībām. Kā norāda arhitekti, viens no sarežģītākajiem darbiem ir bijusi jaunā kupola izveide.

"Cirka dibinātājs Alberts Salamonskis, 19. gs. beigās būvējot ēku, pielietoja dažādas neparastas būvniecības metodes. Turpinot viņa tradīciju, mēs kopā ar būvniekiem esam radījuši neparastu pasaules mērogā unikālu pilnkoka kupola konstrukciju, kas ir spējīga uzņemt gan konstruktīvās slodzes, gan ļoti nopietnas slodzes, ko radīs dažādie cirka izrāžu scenāriji. Salamonska konstrukcijas noturējās 130 gadus. Saules mūžu mūsējām!" stāsta arhitektu biroja "NRJA" pārstāvis, viens no cirka ēkas pārbūves projekta autoriem Uldis Lukševics.

Kā norāda arhitekti, vienlaicīgi ar siltināšanu paveikti arī citi pārbūvei nepieciešami darbi, kas jau tagad nodrošina arēnas funkcionēšanu un pie kuriem vairs nebūs jāatgriežas nākamajās pārbūves kārtās, kad paredzēta teritorijas labiekārtošanu, cirka skolas ēkas izbūve, fasādes atjaunošanas darbi, tostarp vēsturisko kāpņu atjaunošana.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers min, ka renovētā arēna dod iespēju uz Latviju atvest tehniski sarežģītas izrādes, kas citādi nebūtu parādāmas, taču 2023. gada sezona vēl uzskatāma par iesildīšanās laiku: "Kamēr vēl nebūs tribīņu un arēna nebūs pilnībā iekārtota, tiks aicinātas izrādes, kuras pielāgojamas esošajai situācijai. Ir izrādes, kas brauc ar savām tribīnēm, ir izrādes, kurās paredzēta skatītāju pārvietošanās pa telpu – cirks ir brīnums, un prasa dažādus nestandarta risinājumus."

Rīgas cirka valdes locekle Māra Pāvula uzsver atjaunotās cirka arēnas nozīmīgumu starptautiskā mērogā: “Rīgas cirka atgriešanās mājās ir vēsturisks pavērsiens cirka mākslas attīstībā, kas ļaus mums iezīmēt Latviju kā šī žanra centru ne tikai Baltijas, bet arī Eiropas mērogā. Šobrīd ir paveikti pirmās būvniecības kārtas darbi, un nākamā gada laikā tiks veikta arēnas tehniskā aprīkošana un transformējamu tribīņu izbūve. Pārbūves nozīmīgākais ieguvums būs multifunkcionāla, mūsdienu prasībām atbilstoša un tieši cirka mākslas vajadzībām veidota arēna."

Sākot ar decembra vidu, Rīgas cirkā atsākas dažādi kultūras pasākumi. Decembrī un janvārī Rīgas cirks un teātra trupas “Kvadrifrons” aicina uz Ziemassvētku eglīti visai ģimenei.

Savukārt 2023. gada pavasarī Rīgas cirkā gaidāmas pirmās cirka viesizrādes. 9.–11. martā cirkā uzstāsies pasaulē pazīstamais žonglieris Vess Pedens (Wes Peden, ASV, Zviedrija, UK) ar amerikāņu kalniņu iedvesmoto izrādi "Rollercoaster", kas ieturēta ultramodernā panku un popkultūras estētikā. Milzīgu piepūšamu struktūru ieskauts un elektriskās mūzikas pavadījumā mākslinieks izpilda neticami sarežģītus oriģinālžonglēšanas trikus. Izrāde paredzēta, sākot no skolas vecuma.

No 30. marta līdz 1. aprīlim Rīgā viesosies Familiar Faces (Beļģija) izrāde "Surface" – slidošanu bez slidām atgādinoša pāru akrobātika uz ūdens klātas virsmas. Izrāde reflektē par mūsdienu cilvēka attiecībām ar dabu.

20.–22.aprīlī cirka arēnā būs skatāma Francijas apvienības "Cirkvost" izrāde sagatavotai publikai "A-Tripik" (Francija) – provokatīva, kultūrkodiem un mitoloģiskām atsaucēm piepildīta izrāde, kas sagriež pasauli kājām gaisā.

Savukārt maijā cirkā būs skatāma enerģiska un inovatīva Latvijas-Norvēģijas cirka mākslinieku kopprojekta "Cirks klimatam" izrāde, kas tapusi kā rezultāts tāda paša nosaukuma mākslas aktīvisma projektam, kurā vairāk nekā gada garumā iesaistījušies jaunieši no visas Latvijas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!