Foto: Kristaps Kalns
 
Aktualitātes
14.09.2018

Foto: Nacionālais teātris atklāj 100. sezonu ar Raiņa "Pūt, vējiņi!"

Komentē
4

Šodien, 13. septembrī, Latvijas Nacionālais teātris atklāj savu 100. sezonu ar Raiņa "Pūt, vējiņi!" Elmāra Seņkova režijā. Scenogrāfe un vizuālās koncepcijas autore ir Monika Pormale, izrādē skan Imanta Kalniņa mūzika.

Izrādes veidotāji vaicā: "Kur slēpjas "Pūt, vējiņi!" fenomens? Vai tiešām poētismā un ilgās? Rakstot lugu, Rainis ilgojās pēc Latvijas, bet mums viņa jau ir. Kas tad šodien ir šīs ilgas? Un pēc kā? Pēc Ulda muskuļu spēka, kas jādzesē dzerot? Pēc Barbas absolūtā godīguma, kas viņu iedzen Daugavā? Kāpēc šī ir populārākā Raiņa luga? Skanot Imanta Kalniņa leģendārajai kinomūzikai, aktieri dzīvo cilvēku "audeklā" ieaudīs savu varoņu likteņus, izspēlēs Raiņa lugu kā kanonu. Paturot acu priekšā Latvijas simtgades vasaras Dziesmu un deju svētkus. Ar domu par rītdienu."

Režisors Elmārs Seņkovs: "Šī ir mana pirmā satikšanās ar Raini teātrī. Sākumā zināmais stāsts man raisīja asociācijas ar Gunāra Pieša filmu, ar mazliet naivi romantisko stāstu starp mīlniekiem. Strādājot ar lugu, "Pūt, vējiņi!" man atvērās kā liela mēroga traģēdija, kas stāsta daudz vairāk, nekā biju paredzējis. Tā liek domāt par šodienu - par mums, par mūsu kultūras mantojumu, par dziedāšanas svētkiem, par kopējo telpu, kurā mēs dzīvojam."

"Rainim mūsu izrādē ir "uzlikts" Dziesmu un deju svētku filtrs - piederības sajūta, ko visi piedzīvo svētkos, vienalga, vai viņi piedalās, vai vēro klātienē vai caur televizora un datora ekrāniem. Simtgades svētki šovasar bija fenomens. Tāds beznosacījumu prieks. Un ļoti gribas, lai šo sajūtu cilvēki gūst atkal, skatoties izrādi. Sajūtu, ka mēs esam kopā. Tā ir piederība visos līmeņos. Ne tikai kā gaidītam šī teātra skatītājam, bet piederības sajūta Rainim, arī Latvijas ļoti īpašajam simtgades gadam. Es esmu iztēlojusies, ka mēs izrādē rādām mazu daļiņu no mūsu visu lielās Latvijas un ka mēs esam kopā," stāsta izrādes vizuālās koncepcijas autore Monika Pormale.

Lomās: Uldis – Jēkabs Reinis, Barba – Laura Siliņa, Zane – Agnese Cīrule, Anda- Madara Botmane, Māte – Lāsma Kugrēna, Didzis – Raimonds Celms, Orta – Lolita Cauka, Ciepa – Inga Misāne-Grasberga, Gatiņš – Kārlis Reijers. Izrādē būs arī aktieri Ģirts Jakovļevs, Esmeralda Ermale, Astrīda Kairiša un Uldis Dumpis.

Piedalās Tautas deju ansamblis "Līgo" (vad. Jānis Purviņš) un Tautas deju ansamblis "Teiksma" (vad. Jānis Ērglis). MAREUNROL'S kostīmi, horeogrāfi Jānis Purviņš un Agate Bankava, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!