Aktualitātes
05.10.2020

Foto: Maskavā tapusi Hermaņa izrāde par Mihailu un Raisu Gorbačoviem

Komentē
0

10. oktobrī Maskavas Nāciju teātrī pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa iestudējums "Gorbačovs" par kādreizējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu un viņa sievu Raisu.

Izrādē spēlēs populārie Krievijas aktieri Jevgeņijs Mironovs un Čulpana Hamatova.  "Viņi gāja cauri dzīvei, sadevušies rokās. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Mihails un Raisa Gorbačovi tika saukti par pāri no viduslaikiem – viņa allaž bija skaistā dāma, bet viņš – bruņinieks, kurš sacenšas par viņas sirdi," teikts iestudējuma anotācijā.

Izrādi veido nelielas epizodes no Gorbačovu dzīves, un, kā stāsta izrādes veidotāji, politika tajā ir tikai fons abu attiecību stāstam. Arī laika periods no 1985. līdz 1991. gadam, kad Gorbačovs bija PSRS līderis, izrādē apzināti izlaists.

"Ja 20. gadsimtā ir kāds cilvēks, kurš tik ļoti ietekmējis simtiem miljonu dzīvju, tas ir Mihails Gorbačovs. Viņš pārzīmēja Eirāzijas karti un atrada atslēgu cietumam, kurā bijām ieslodzīti. Agrāk man šķita, ka PSRS sabruka ekonomisku iemeslu dēļ, bet tagad esmu pārliecināts, ka tā iemesls ir viens cilvēks. Šīs izrādes mērķis ir saprast, kāds bija šis cilvēks, kurš kā smilšu graudiņš iekļuva šajā milzīgajā mehānismā un to apstādināja," stāsta Alvis Hermanis.

Izrādes iestudēšanas laikā gan Hermanis, gan aktieri personīgi tikās ar pašu Gorbačovu, kā arī pētīja arhīva materiālus, intervijas un citas vēsturiskas liecības. "Mūsu uzdevums nebija radīt Gorbačovu pāra dubultniekus, nē – mūsu uzdevums bija saprast, kā viņi domā, kāpēc rīkojas tā un ne citādi. Galu galā padomājiet – traktorists no Stavropoles satiek izcilu studenti no Sibīrijas. Kā Romeo un Džuljeta! Kā viņš viņu mīlēja, kā dievināja!" stāsta Jevgeņijs Mironovs.

"Manuprāt, Mihailam Gorbačovam ir XXL izmēra sirds, gluži kā Šukšina stāstu varoņiem. Viņš ir ļoti labs cilvēks, un tieši tā ir viņa traģēdija," izteicies Hermanis, atsaucoties uz savu Maskavas Nāciju teātra apmeklētājiem labi pazīstamo iestudējumu "Šukšina stāsti", kas savulaik ieguva Krievijas galveno teātra balvu "Zelta maska" un uz skatuves ir jau 12 gadus.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 10. oktobrī.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!