Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
12.09.2019

Foto: "Latvijas PEN" zibakcijā lasa ieslodzīto rakstnieku dzeju

Komentē
0

Raiņa dzimšanas dienā, trešdien, 11. septembrī, pie Raiņa pieminekļa Esplanādē norisinājās   "Latvijas PEN" rīkota zibakcija ieslodzīto un diskriminēto rakstnieku atbalstam visā pasaulē.

Lasījumos uzstājās dzejniece un "Latvijas PEN" vadītāja Inga Gaile, dzejnieks, publicists Ilmārs Šlāpins, dzejnieks, atdzejotājs Juris Kronbergs, tulkotāja Ieva Lešinska un dzejnieks Dainis Deigelis.

""Latvijas PEN" rīko šo zibakciju, lai atgādinātu, ka pasaulē ir rakstnieki, kas pakļauti garīgiem un fiziskiem ierobežojumiem, tiek apcietināti, diskriminēti un cieš no diskriminācijas radītas pašcenzūras," sanākušajiem teica Inga Gaile. "Vissliktākā situācija ir Turcijā, Ēģiptē, Tibetā, Ķīnā, Krimā, Honkongā, Čečenijā un Eritrejā, bet vārda brīvība tiek nopietni ierobežota arī Baltkrievijā, Krievijā, Ungārijā, Polijā, Katalonijā un citur."

Kā norādīja Gaile, lai arī situācija Latvijā ir daudz labāka, problēmas pastāv: "Pagaidām mūsu demokrātijai klājas salīdzinoši labi un neviens netiek apcietināts, bet ir vesela grupa autoru un citu cilvēku, kas cieš no augstā homofobijas līmeņa sabiedrībā. Nesen arī valsts prezidents Egils Levits preses konferencē izteicās, ka sabiedrība nav gatava likumam par viendzimuma laulībām, līdzīgi kā Poncijs Pilāts noveļot no sevis atbildību par veselas sabiedrības daļas diskriminēšanu. Tikmēr vairākās Eiropas Savienības valstīs un ASV štatos pierādījies, ka homoseksuālo cilvēku diskriminācija var tikt pārtraukta likumdošanas līmenī, nevis dodot šajā jautājumā varu pūlim."

Lai atbalstītu vārda brīvību un cilvēktiesības, katrs no zibakcijas dalībniekiem nolasīja vienu vai vairākus dzejoļus no kāda ieslodzījumā esoša vai bijuša pasaules dzejnieka. Dainis Deigelis lasīja ēģiptiešu autora Galala el-Behairī dzeju – viņš šobrīd izcieš trīs gadu cietumsodu par "Ēģiptes karaspēka apvainošanu" un "viltus ziņu izplatīšanu" savā oficiāli vēl neizdotajā grāmatā, kā arī par vārdu sarakstīšanu dziesminieka Rami Esama kompozīcijai "Balaha".

Ieva Lešinska lasīja trīs Honkongas dzejnieces Tamijas Fo dzejoļus, paužot atbalstu Honkongas cīņai par suverenitāti no Ķīnas, kas tiecas pakļaut šīs teritorijas iedzīvotājus arvien lielākai cenzūrai, ideoloģijai un represijām.

Ilmārs Šlāpins bija izvēlējies krievu dzejnieku Dmitriju Prigovu, kurš padomju laikā netika publicēts un kādu laiku atradās ieslodzījumā psihiatriskajā klīnikā.

Savukārt Juris Kronbergs lasīja korejiešu dzejnieka Ko Una dzeju. Uns vairākkārt ieslodzīts sakarā ar iesaistīšanos kustībā par demokrātiju Dienvidkorejā un vienā no šīm reizēm, kad viņam draudēja nāvessods, apsolīja sev izdzīvošanas gadījumā sarakstīt dzejoli par katru jebkad iepazīto cilvēku. Rezultātā tapis 30 sējumu liels darbs "10 tūkstoši dzīvju" jeb "Maninbo". Ko Uns tiek uzskatīts arī par ticamu kandidātu uz Nobela balvu literatūrā.

PEN ir starptautiska rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un citas izteiksmes brīvību. "Latvijas PEN" tika atjaunota 2018. gada 6. martā Rīgā, savukārt 2019. gada 3. maijā tika pasniegta pirmā "Latvijas PEN" balva, ko saņēma aktīviste Lolita Tomsone.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!