Aktualitātes
30.11.2018

Foto: Dailes teātrī pirmizrādes diviem jauniestudējumiem

Komentē
0

Dailes teātrī šonedēļ divas pirmizrādes – vakar, 29. novembrī, Mazajā zālē skatītāju vērtējumam tika nodots Lauras Grozas–Ķiberes jaunais iestudējums "Sapņotāji", savukārt šovakar, 30. novembrī, Lielajā zālē pirmoreiz tiks spēlēta Aleksandra Morfova izrāde "Lauva ziemā".

Dailes teātra viesrežisors Aleksandrs Morfovs Latvijas skatītājiem pazīstams ar izrādēm "Finita la comedia!", "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" un "Svinības". Viņa jaunais darbs – Džeimsa Goldmena "Lauva ziemā" – vēsta par Anglijas karali Henriju II, kurš, sagaidot Ziemassvētkus, aicina uz tikšanos savu ieslodzīto sievu Eleonoru, savus trīs godkārīgos dēlus, savu jauno mīļāko un Francijas karali. Visi ir bīstami ciemiņi, jo katram no viņiem ir paslēpts duncis, ar ko vērsties pret pārējiem. Ikviens no viņiem nemitīgi rīko sazvērestības, dibinot alianses, meklējot sabiedrotos, solot, melojot un pārkāpjot visus zvērestus. Henrijs ir radījis varenu karalisti, un viņam ir jāzina, ka tā pastāvēs. Valdniekam jāizšķiras, kuram no dēliem atdot savu valsti, taču vienīgais Henrijam tuvais un viņu saprotošais cilvēks izrādās Eleonora, kura jau gadiem ilgi vērpusi intrigas pret savu vīru.

Anglijas karaļa Henrija II lomu izrādē atveidos Juris Žagars, bet viņa sievu Eleonoru – Rēzija Kalniņa. Izrādē vēl piedalās Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Toms Treinis, Anete Krasovska, Ieva Florence, Aminata Grieta Diarra, Andris Bulis u.c. Iestudējuma scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe ir Inga Krasovska, gaismu mākslinieks – Jevgeņijs Vinogradovs.

Foto: Mārtiņš Vilkārsis

Savukārt Lauras Grozas–Ķiberes jauniestudējums – Gilberta Adēra "Sapņotāji" – risinās 1968. gada Parīzē, kad gaisā virmo satraucošas idejas par sociālu un politisku atjaunošanos, taču trim jauniešiem ir pavisam citas intereses. Teo, viņa dvīņu māsa Izabella un abu kopējais draugs amerikāņu students Metjū nesātīgi iegremdējas kinofilmu notikumu un tēlu pasaulē. Tas ir hermētiski noslēgts bezgaisa universs, kas vilina kā narkotikas. Šajā mākslīgi radītajā pasaulē valda viņu pašu izdomātas privātas spēles, pazemojoši pārbaudījumi un savstarpējas cīņas. Vienlīdz dabiski tiek nomestas drēbes un atmesti ieradumi. Taču tas viss beidzas, kad reālā pasaule ārpus Teo, Izabellas un Metjū mājas patvēruma beidzot ielaužas viņu reibinošajā sapņu delīrijā.

Viena no zināmākajām Adēra romāna interpretācijām ir 2003. gada filma "Sapņotāji", kuras autors – leģendārais kinorežisors Bernardo Bertoluči – šonedēļ aizgāja mūžībā.

Lomās: Mārtiņš Upenieks, Anta Aizupe, Artūrs Dīcis, Gints Grāvelis, Vita Vārpiņa, Juris Bartkevičs, Dārta Daneviča. Izrādes scenogrāfs ir –8, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks – Jānis Sniķers.

Foto: Jānis Deinats

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!