Aktualitātes
06.06.2019

Foto: Cēsīs atklāj no atkritumiem veidotu izstādi

Komentē
0

Sestdien Vides risinājumu institūta Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" Cēsīs atklāta starptautiska izstāde "Prom no acīm, prom no prāta", kas veltīta atkritumu problēmām Baltijas reģionā.

Līdz pat 28. jūlijam izstādē varēs apskatīt 17 starptautiski atzītu mākslinieku darbus. Lai rosinātu apmeklētājus uz atkritumiem paskatīties no cita skatu punkta – kā uz materiālu un vērtīgu resursu, mākslas darbi izstrādāti no atkritumu laukos, kā arī Latvijas un Igaunijas mājsaimniecībās atrodamiem materiāliem – no saplīsušiem telefonu ekrāniem, vecas sadzīves tehnikas, mēbelēm, avīzēm, ēdiena, kodu kartēm un daudz kā cita.

Vides risinājumu institūta izpilddirektore Inese Suija-Markova savā atklāšanas runā aicināja apmeklētājus aizdomāties par to, kas šobrīd notiek pasaulē: "Mēs lepojamies ar to, ka mūsu valsts ir viena no zaļākajām uz šīs zemeslodes. Televīzijā skatāmies, kā kaut kur otrā pasaules malā katru dienu jūras krastā tiek izskalots neiedomājams skaits atkritumu; kā Vācijā, svinot kādu gadadienu, gaisā palaistie balonu mākoņi vēl ilgi pēc tam tiek atrasti tūkstošiem kilometru attālumā. Mūsdienu sabiedrībā, arī Latvijā un Igaunijā, prom no acīm patiešām ir prom no prāta. Šī izstāde ir izveidota, lai šo attieksmi mainītu, lai parādītu cilvēkiem, ka atkritumi pēc izmešanas neizgaist un ir jārod risinājums, kā ar šo katastrofu cīnīties.

Izstādes "Prom no acīm, prom no prāta" kuratori ir mākslas kritiķis Indreks Grigors un mākslinieku rezidences "MoKS" vadītāja Evelīna Gržiniha. Gržiniha, atklājot izstādi, norādīja: "Šī ir ambicioza un izaicinoša iniciatīva. Tās nolūks ir pievērst cilvēku uzmanību šī brīža atkritumu problēmai un tās ekoloģiskajai ietekmei." Vēl Gržiniha pauda prieku, ka šīs izstādes veidošanā izdevies izveidot sadarbību starp zinātnes un mākslas pasaules pārstāvjiem. Savukārt Grigors uzsvēra: lai gan izstāde veidota no atkritumiem, māksliniekiem izdevies radīt augsta līmeņa mākslas darbus, aptverot dažādu materiālu un mākslas mediju pielietojumu.

Izstādes atklāšanā norisinājās divas mākslinieku performances. Mākslinieks Andrē Avelas (PT/NL) apmeklētājiem demonstrēja improvizētu audio performanci "Atkritumu degvīns - pildīšana pudelē ~300Hz". Tās laikā lielā pudelē tika pildīti mākslinieku rezidences laikā destilētie degvīni, kas gatavoti no dažādiem Mooste ciemata iedzīvotāju savāktajiem pārtikas atkritumiem augļiem, ievārījumiem, kartupeļiem un vecas maizes. Reizē ar šķidruma liešanu mākslinieks uz pudeli raidīja ~300 Hz skaņu, kas dominēja pār liešanas skaņu līdz brīdim, kad viss šķidrums nonāca lielajā pudelē. Kanādiešu mākslinieks Džastins Tailers Teits izstādes apmeklētājiem demonstrēja priekšrocības, kuras ikviens var iegūt, ja kļūs par urbānās dārzniecības "Kubu Fermas" saimnieku. Tas ir mākslinieka projekts, kuru viņš radījis speciāli šai izstādei, bet ikviens pēc viņa piemēra var radīt pats savu fermu. Pamācība fermas izveidei atrodama šeit.

Izstādē piedalās šādi mākslinieki: Varvara un Mars (EE), Jākobs Kirkegārds (DK), Marta Murats (EE), Kiva (EE), Ansis Starks (LV), Andrē Avelas (NL/PT), "Mikroklimatu laboratorija", Annehīne Meijera & Gerts Jans Gerlačs (NL), Johanna Lorengele (DE) un Gatis Kreicbergs (LV), Ieva Krūmiņa (LV), Džeraldīne Huarez (SE/MX), Džastins Tailers Teits (CA), Vilems Boels (BE), Timo Tots (EE), Elēna Redaellī (NO/IT).

Zinātnes un mākslas centrs "Brūzis" Cēsīs ir ceļojošās izstādes pirmā pieturas vieta, kur tā norisināsies no 1. jūnija līdz 28. jūlijam. Pēc tam izstāde dosies uz Tartu Dabas māju un kopumā 2 gadu laikā apceļos 6 mākslas, kultūras un vides izglītības centrus Latvijā un Igaunijā. Reizē ar izstādes atklāšanu Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" 1. jūnijā durvis vēra arī jaunā Mākslas telpa "Mala".  

Izstādes norises laiki: ceturtdiena – svētdiena no plkst. 12:00 līdz 19:00. Ieeja izstādē ir bez maksas.  Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!