Aktualitātes
12.02.2015

Filmu "Dvēseļu putenis" ar jaunu komandu veidos režisors Dzintars Dreibergs

Komentē
0

Filmas "Dvēseļu putenis" veidošanu no SIA "Studija F.O.R.M.A" ir pārņēmusi Dz. Dreiberga studija – pie tās tapšanas strādās režisors Dzintars Dreibergs, kā arī komanda, kurā apvienotas plaši zināmas kino personības ar šobrīd pieprasītākajiem jaunās paaudzes kino profesionāļiem.

Režisors Dzintars Dreibergs filmas veidošanā iesaistījis profesionālu un daudzpusīgu komandu – sākot ar cilvēkiem, kas sevi ir pierādījuši Latvijā, līdz pasaules līmeņa ārvalstu kino ekspertiem, kuru ģimenes saknes sniedzas Latvijā, taču ikdienas darbs notiek ārvalstīs. "Filmas mērķis ir, cienot Aleksandra Grīna autordarbu, izstāstīt vēsturiski nozīmīgu, personīgu stāstu mūsdienu kino valodā. No gandrīz 800 lapaspušu romāna esam iecerējuši izveidot filmu, kas attēlo personisku galvenā varoņa pieredzi kara šausmās un noved pie apziņas par neatkarīgas valsts nepieciešamību. Veidojot filmu, iecerēts maksimāli saglabāt Grīna spilgto, poētisko un dokumentāli precīzo valodu. Spēlfilmai "Dvēseļu Putenis" ir jāatgādina, cik smagi mēs izcīnījām brīvību un kādus upurus tas prasījis, lai mēs novērtētu to, kas mums ir dots šodien," stāsta filmas režisors Dzintars Dreibergs.

Dreibergs kino režisora maģistra grādu ieguvis Baltijas filmu un mediju skolā, līdzdarbojies mākslas filmas "Sapņu komada 1935" (2012) tapšanā kā basketbola spēļu režisors. Viņa veidotās filmas vienmēr ir skārušas aktuālas un nacionāli svarīgas tēmas. Pēdējā gada laikā pie skatītājiem ir nonākušas tādas Dreiberga filmas kā Dziesmu un Deju svētkiem veltītā "Nāc ar mani padejot", dokumentālā filma "VEF 54. sezona" un kinoprojekts "Plūdi un saulgrieži Straumēnos". Pirms tam režisors veidojis dokumentālo filmu "Padoties aizliegts" (2009) un bijis vērienīga starptautiskā dokumentālā projekta "15 stāsti par jauno" ("15 young by young", 2012) Latvijas filmas režisors. Patlaban Dreibergs ir arī "LTV1" Latvijas jaunatklāšanas raidījuma "TE" režisors.

Filmas scenāriju pēc grāmatas motīviem veidojusi Māra Svīre (filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā, kā arī "Likteņa līdumnieki" scenāriju autore).

Svīre norāda: ""Dvēseļu putenis" latviešiem palicis atmiņā kā kara drāma par latviešu varonību un skaudro kara realitāti. Patiesībā Grīns ar savu dziļi cilvēcisko un gleznaino izteiksmi to paceļ līdz leģendai, kurā visniknākās un asiņainākās ainas ir saistītas ar cilvēka dvēseles pārdzīvojumiem. Romāna centrā ir Vanagu ģimenes vīrieši, kuros, karojot ik brīdi mīt doma par māti, sievu, savu māju, Kurzemi. Tieši šo emocionālo stīgu es centos saglabāt, strādājot pie scenārija. Mans uzdevums ir skatītājiem atklāt, ka "Dvēseļu putenis" nav stāsts tikai par karu, tas ir par "puteni", kas norisinās cilvēku dvēselēs."

"Dvēseļu puteņa" operators ir Latvijas kino industrijas jaunās paaudzes viens no pamanāmākajiem un pieprasītākajiem profesionāļiem Valdis Celmiņš ("Pelnu Sanatorija", "OKI", vairākkārtēji nominēts "Lielā Kristapa" labākā dokumentālās filmas operatora kategorijā).

Filmas izpilddirektore Undīne Buka izglītību ieguvusi Vestminsteres Universitātē Londonā un kā producente realizējusi Latvijā zināmus kino projektus, piemēram, "Oskaram" virzītās animācijas filmas "Akmeņi manās kabatās" latviešu versiju (režisore Signe Baumane), mūzikas video grupām "Prāta vētra" un "Instrumenti" u.c.

Filmas izstrādē piedalīsies savulaik Rīgā dzimušais un dzīvojošais Ņujorkas vadošās kinoskolas, Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, kā arī Krists Mathurs – viens no lielākajiem pasaules video producentiem. Tāpat plānots uzrunāt Lolitu Ritmanis, ASV dzīvojoša komponiste "Emmy's" balvas ieguvēja.

Nozīmīgu ieguldījumu filmas sagatavošanas un tapšanas procesā ir devis bijušais Nacionālo bruņoto spēku štāba virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks Ziedonis Ločmelis, kuram ir arī būtiska kino pieredze.

Šogad plānoti filmas sagatavošanās priekšdarbi, sākot ar detalizētu scenārija izstrādi un aktieru atlasi, kurā tiks iesaistīta arī jaunsardze, beidzot ar potenciālo latviešu tautai nozīmīgā kino projekta atbalstītāju un sponsoru uzrunāšanu.  2016. un 2017. gadā notiks aktīvākais filmēšanas un montāžas darbs, savukārt 2018. gada 18. novembrī filma piedzīvos pirmizrādi, atzīmējot Latvijas simtgades svētkus.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!