Aktualitātes
16.04.2019

Festivāls "Rīgas ritmi" šogad vērienīgi atzīmēs džeza simtgadi Eiropā

Komentē
0

Improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" šogad no 2. līdz 6. jūlijam vērienīgi atzīmēs džeza simtgadi Eiropā – koncerti un meistarklases norisināsies pavisam septiņās dažādās galvaspilsētas lokācijās.

Galvenie festivāla mākslinieki šogad būs dažādu paaudžu amerikāņu džeza skolas pārstāvji: Džons Klīrijs (Jon Cleary), Džemisons Ross (Jamison Ross) un Džūdita Hila (Judith Hill), franču flamenko lēdija Paloma Pradāla (Paloma Pradal), zviedru mūziķis Jona Nilsons (Jonah Nilsson) un trīs kontinentu mūziķu apvienība "Freedoms Trio", kuru koncerti notiks Rīgas Kongresu namā.

Tāpat festivālā uzstāsies tikai 19 gadus vecais ķīniešu džezists un šā gada jauno izpildītāju konkursa "Riga Jazz Stage" uzvarētājs A Bu, itāliešu saksofonists Federiko Milone (Federico Milone), daudzsološā krievu dziedātāja Kristīna Kovaļova, igauņu gypsy-jazz trio "Titoks", latviešu mākslinieki Agita Rando, "The Coco'nuts" un "Radio Trio", kā arī vēl citi mūziķi, piedāvājot koncertus "VEF džeza klubā", klubā "Kaļķu vārti", atpūtas parkā "Egle", džeza klubā "Trompete" un "Origo Summer Stage".

Par programmu

3. jūlija dubultkoncertā vispirms uzstāsies Norvēģijas, Brazīlijas un Mozambikas mūziķu apvienība "Freedoms Trio", kurā muzicē ģitārists Steinar Aadnekvam, basists Rubems Fariass (Rubem Farias) un bundzinieks Daodato Sikvirs (Deodato Siquir), bet vakara otrajā daļā britu salās dzimušais Ņūorleānas funky stila meistars, kā arī "Grammy" balvas īpašnieks Džons Klīrijs. "Devītais pasaules brīnums!" tā šo vokālistu, pianistu, ģitāristu un komponistu nodēvējusi leģendārā amerikāņu blūza dziedātāja Bonija Raita (Bonnie Raitt).

4. jūlijā Kongresu namā pirmoreiz Baltijā uzstāsies amerikāņu R&B talants Džemisons Ross, kurš kā bundzinieks uzvarējis prestižajā Telonija Monka džeza izpildītāju konkursā, taču "Grammy" balvai nominēts kā dziedātājs. "Ross ir gan talantīgs perkusionists, gan apdāvināts vokālists, bet viņa vislielākā dāvana ir tā, ka viņš patiesi mīl mūziku, ko rada," raksta amerikāņu džeza žurnāls "DownBeat". 4. jūlija vakarā uzstāsies arī amerikāņu R&B vokāliste Džūdita Hilla, kura sadarbojusies gan ar Džošu Grobanu (Josh Groban) un Stīviju Vonderu (Stevie Wonder), gan ar Džordžu Bensonu (George Benson) un Prinsu (Prince).

5. jūlijā Kongresu namā koncertēs kolorītā franču dziedātāja Paloma Pradāla, kuras uzstāšanās īpaši aizkustinās flamenko mūzikas cienītājus. Viņa piedāvās oriģinālas kompozīcijas un novatoriskas improvizācijas, dažādas flamenko nokrāsas, salsas ritmus, kā arī poētiskus un saviļnojošus dziesmu tekstus. Savukārt vakara otrajā daļā būs iespēja dzirdēt zviedru mūziķa, populārās grupas "Dirty Loops" līdera Jona Nilsona uzstāšanos. "Viņš ir atšķirīgs, tomēr viņam ir perfekts līdzsvars starp labās smadzeņu puslodes radošumu un kreisās smadzeņu puslodes mūzikas teoriju. Tas viņam ir asinīs. Viņam ir viens no plašākajiem balss diapazoniem, ko esmu dzirdējis," tā par mūziķi izsakās leģendārais amerikāņu producents un mūziķis Kvinsijs Džonss (Quincy Jones).

Liels uzsvars "Rīgas ritmos" tiek likts arī uz mācību programmu. Šogad meistarklases Latvijas Radio 1. studijā no 3. līdz 6. jūlijam sniegs gandrīz visi galvenie festivāla mākslinieki: Džons Klīrijs, Džemisons Ross, Džūdita Hilla, Paloma Pradāla un Jona Nilsons. Tās ierasti pulcē lielu skaitu mūzikas studentu, žurnālistu un citu interesentu un notiek rīta pusē. Sīkāka informācija gan par koncertu, gan meistarklašu norises laikiem atrodama oficiālajā festivāla mājas lapā internetā.

Festivāls tiks atklāts 2. jūlijā pulksten 18:00 ar bezmaksas koncertu brīvdabas skatuvē "Origo Summer Stage", kas, kā jau liecina nosaukums, būs izvietota pie tirdzniecības centra "Origo". Uzstāsies pašmāju "Radio Trio" jeb Gabriēla Zvaigznīte, Madara Dzintara-Pluša un Katrīna Anna Vīgante kopā ar pavadošo sastāvu, kā arī pērnā gada "Riga Jazz Stage" uzvarētāja no Sanktpēterburgas Kristīna Kovaļova. Bezmaksas koncerti festivāla laikā notiks arī atpūtas parkā "Egle" un džeza klubā "Trompete".

"Šogad "Rīgas ritmi" svin 100 gadus kopš džeza mūzikas ienākšanas Eiropā, jo 1919. gadā šeit pirmo reizi koncertēja Ņūorleānas mākslinieki "Original Dixieland Jazz Band", "Sissle & Blake Duo" un "Southern Syncopated Orchestra", tā iesākot džeza mūzikas uzvaras gājienu Eiropā," uzsver festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. "Lai atzīmētu šo notikumu, esam uzaicinājuši māksliniekus no Ņūorleānas – Džonu Klīriju un  jauno brīnumtalantu Džemisonu Rosu. Viņi ne tikai sniegs koncertus, bet arī vadīs meistarklases, kurās varēsim sajust to auru, kas valda vietā, kur dzimusi džeza mūzika."

Biļetes uz visiem koncertiem un improvizācijas vakariem iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs vai internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!