Džūdita Hila
 
Aktualitātes
25.06.2019

Festivāls "Rīgas Ritmi" izziņo pilnu programmu

Komentē
0

Starptautiskais improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas Ritmi", kas no 2. līdz 6. jūlijam notiks jau deviņpadsmito reizi, izsludinājis pilnu programmu.

Festivāls iemājos sešās vietās Rīgā, savukārt tā galvenie notikumi risināsies Rīgas Kongresu namā, kur jau 3. jūlijā koncertu sniegs apvienība "Freedoms Trio" (Norvēģija, Brazīlija, Mozambika) un Džons Klīrijs (Jon Cleary, ASV).

"Freedoms Trio" līderis Steinars Adnekvams dzimis Bergenā, Norvēģijā, un pēdējās desmitgades laikā kļuvis par vienu no izcilākajiem ģitāristiem uz Skandināvijas džeza skatuves. Pabeidzis studijas Zviedrijā, iedziļinājies vietējā kultūrā Indijā, pārcēlies uz Brazīliju un visbeidzot atgriezies Norvēģijā, 2016. gadā Steinars izdeva disku "Freedoms Trio", kurā saspēlējas ar basistu un vokālistu Rubemu Fariasu no Brazīlijas un bundzinieku, dziedātāju Deodato Sikviru no Mozambikas. Kopš tā laika grupa piedalījusies vairāk nekā 100 koncertos un pērn izdevusi jaunu albumu "Freedoms Trio II".

Savukārt Džons Klīrijs ir 56 gadus vecs funk un R&B komponists, pianists, ģitārists un vokālists no džeza dzimtenes Ņūorleānas. Leģendārā amerikāņu blūza dziedātāja Bonija Raita šo britu salās dzimušo, bet Ņūorleānā jau gandrīz 40 gadus darbojošos mūziķi nodēvējusi par "devīto pasaules brīnumu", un Klīrija meistarību apliecina arī iegūtā "Grammy" balva.

4. jūlijā Kongresu namā festivālu turpinās divi amerikāņu mākslinieki: džezmenis Džemisons Ross (Jamison Ross) un vokāliste, komponiste Džūdita Hila (Judith Hill).

Džeimisons Ross ir 31 gadu vecs amerikāņu džezmenis, kurš lielajā džeza pasaulē vispirms sevi pieteica, kā talantīgs bundzinieks, 2012. gadā uzvarot prestižajā "Thelonious Monk" konkursā, bet 2015. gadā izdeva debijas albumu "Jamison", kas viņam nopelnīja "Grammy" balvas nomināciju labākā džeza vokāla albuma kategorijā.

Džūdita Hila ir soul un R&B dziedātāja, pianiste un komponiste no Kalifornijas, kura bijusi bekvokāliste vairākām ievērojamām populārās mūzikas skatuves zvaigznēm – Maiklam Džeksonam, Stīvijam Vonderam, Džošam Grobanam, Rodam Stjuartam, Robijam Viljamsam – un paralēli uzsākusi savu solokarjeru. Klausītāju uzmanību visā pasaulē piesaistīja viņas emocionālais Džeksona dziesmas "Heal the World" soloizpildījums dziedātāja piemiņas ceremonijā 2009. gada jūlijā, savukārt Rīgā viņa uzstāsies kopā ar pavadošo grupu.

5. jūlijā Kongresu namā uzstāsies dziedātāja Paloma Pradala (Paloma Pradal) no Francijas un dziedātājs, pianists Jona Nilsons (Jonah Nilsson) no Zviedrijas.

Paloma Pradala dzimusi vairāku ievērojamu spāniskās kultūras mākslinieku un mūziķu dzimtā, tāpēc, lai arī būdama franču māksliniece, savā daiļradē ievij arī salsas ritmus un flamenko motīvus. Pērn Pradala izdevusi solo debijas albumu "Rabia", kas apvieno inovatīvas improvizācijas, populāras spāņu un kubiešu dziesmas, salsas ritmus, flamenko noskaņas un poētiskus tekstus.

Savukārt Jona Nilsons ir 32 gadus vecs Zviedrijas mūsdienu mūzikas talants, kurš starptautisku atzinību ieguva kā neparastā jazz-fusion-pop trio "Dirty Loops" vokālists un taustiņinstrumentālists. Grupa līdz šim izdevusi vienu albumu – "Loopified" – un guvusi ievērību gan Zviedrijā, gan ārpus tās, radot gan savus hitus, gan džezīgas kaverversijas starptautiskiem hitiem. Arī savā solodarbībā Jonah Nilsson turpina spēlēšanos ar žanriem, par pamatu atstājot džezu.

6. jūlijā "Rīgas Ritmu" programmu turpinās Ķīnas mūziķi: jaunais un talantīgais pianists A Bu un "Tianchang Band", kas sniegs koncertu Kongresu namā.

Tikai 19 gadus vecais, daudzsološais Ķīnas pianists A Bu uzvarējis "Montreux Jazz Piano Competition 2015" un arī Jazz Artists Contest "Riga Jazz Stage 2019". A Bu dzīvo Ņujorkā, kur studē klasisko mūziku prestižajā Džuljarda skolā. Viņš regulāri koncertē dažādās pasaules vietās un pazīstams ar savu improvizācijas spēju, savukārt A Bu neparasto skatuves vārdu pirms 18 gadiem izdomāja pianista tēvs, atdarinot mazuļa pirmās izrunātās skaņas.

 "Tianchang Band" ir augsti profesionālu mūziķu grupa no Ķīnas. Viņu stils ir ķīniešu tautas mūzikas apvienojums ar rietumu džezu. Grupa savā mūzikā integrē tādus ķīniešu elementus kā dzeju, tautas mūziku, par ķīniešu vēsturi vai mūsdienu situāciju vēstošas tēmas un pat ķīniešu jūtas, sajaucot to visu ar rietumu moderno mūziku. "Tianchang Band" uzstājusies ASV, Krievijā, Meksikā, Rumānijā, Bulgārijā, Ukrainā, Horvātijā, Serbijā un citās valstīs.

Tāpat festivālā uzstāsies tādi mākslinieki un apvienības kā "Radio Trio" (Latvija), Kristīna Kovaļova (Krievija), "Riga Jazz Quartet" (Latvija), "Titoks" (Igaunija), Federiko Milone (Itālija), "Riga Jazz Stage All Stars" (Latvija), "Agita Rando Trio" (Latvija/Vācija) un "The Coco'nuts" (Latvija).

Festivāla koncerti norisināsies ne tikai Kongresu namā, bet arī džeza klubā "Trompete", atpūtas parkā "Egle", klubā "Kaļķu vārti", brīvdabas skatuvē "Origo Summer Stage" un VEF kultūras pilī. Savukārt Latvijas Radio 1. studijā no 3. līdz 6. jūlijam rīta pusē norisināsies festivāla galveno mākslinieku meistarklases.

Festivāla "Rīgas Ritmi" koncertu starplaikos Kongresu namā būs arī iespēja aplūkot un iegādāties klasiskus džeza un soulmūzikas albumus vinilā, kā arī iepazīties ar Latvijas džeza un improvizētās mūzikas vinila plašu izdevniecību "Jersika Records". Interesenti varēs paklausīties uz profesionāla studijas lenšu magnetofona "Studer B67" atskaņotus izdevniecībā analogi ierakstīto albumu lenšu oriģinālus, kā arī uzzināt par izdevniecības jau izdotajiem un plānotajiem ierakstiem.

Biļetes uz koncertiem Rīgas Kongresu namā nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā, uz koncertu VEF kultūras pilī – "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, koncertvakars klubā "Kaļķu vārti" ir jau izpārdots, bet pārējie festivāla koncerti apmeklējami bez ieejas maksas.

Plašāka informācija gan par koncertiem, gan meistarklasēm atrodama oficiālajā festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!