Aktualitātes
21.02.2023

Festivāls "Artdocfest/Riga" izziņo programmu ar gandrīz 50 filmām

Komentē
0

Šīgada dokumentālā kino festivālā "Artdocfest/Riga", kas norisināsies no 2. līdz 9. martam, četrās dažādās programmās būs skatāmas gandrīz 50 dokumentālās filmas. 

Festivāla laikā būs iespējams iepazīties ar divām konkursa programmām – "Baltic Focus" un "Artdocfest Open". Konkurss "Baltic Focus" savu uzmanību vērš uz filmām, kas tapušas Baltijas jūras reģiona valstīs, un izceļ šim reģionam aktuālas tēmas un dokumentālā kino veidošanas paņēmienus. Vairākas programmā pārstāvētās filmas jau piedalījušās starptautiskajos kino festivālos un tikušas tajos godalgotas, piemēram, Ukrainā bojāgājušā lietuviešu režisora Manta Kvedaraviča filma "Mariupole 2", kas 2022. gadā ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākā dokumentālā filmā, Leas Globas filma "Apolonija, Apolonija", kas ieguva balvu "Labākā filma" Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālajā kino festivālā, Magnusa Gretena "Nellija & Nadīna", kas piedalījusies Perlenas Kvīru kino festivālā, DocsBarcelona, festivālā Docville, kā arī Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā un citas filmas. Programma "Baltic Focus" savu uzmanību vērš arī uz Latvijā veidotu dokumentālo kino, tāpēc programmā būs redzamas trīs latviešu autoru filmas: Unas Celmas "1960. gada meitenes", Hilarijas Ločmeles "Gaidītais bērns" un Staņislava Tokalova "Viss būs labi".

"Artdocfest Open" piedāvās 17 dokumentālā kino darbus no vairākiem pasaules reģioniem. "Artdocfest Open" filmas ir piedzīvojušas savus seansus starptautiskos kino festivālos, kā arī tikušas novērtētas ar vairākām nominācijām un apbalvojumiem. Svarīgi atzīmēt, ka starp šī konkursa filmām ir divi darbi, kas 2023. gadā nominēti ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" – Simona Lerenga Vilmonta filma "Māja no šķembām" (pārstāv arī programmu "Baltic Focus"), kā arī Maksima Arbugajeva un Jevgēņijas Arbugajevas filma "Izeja". Vairākas no konkursa filmām ir veltītas Ukrainas kara tematikai, tostarp Ruslana Fedotova "AWAY", Alisas Kovaļenko "Mēs nepazudīsim", Mila Tešajeva un Markusa Lenca "Kad Bučā atnāca pavasaris".

Festivāla Artdocfest/Riga konkursa "Baltic Focus" žūriju šogad pārstāv poļu dokumentālā kino režisors, operators un producents Pāvels Lozinskis, Ukrainas Kinoakadēmijas līdzdibinātāja un Eiropas Kinoakadēmijas locekle Jūlija Sinkeviča, dokumentālā kino un dokumentālās animācijas režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, savukārt konkursa "Artdocfest Open" žūriju pārstāv starptautiski atzītā lietuviešu teātra un kino aktrise Ingeborga Dapkunaite, žurnāla "Rīgas Laiks" vadītājs un režisors Uldis Tīrons un rakstnieks, žurnālists Dmitrijs Gluhovskis.

Šogad Artdocfest/Riga skatītājiem piedāvās arī divas ārpuskonkursa programmas – "War Before War" un "ArtDoc&ProArt". Programma "War Before War" veltīta dokumentālajām filmām un dokumentālistiem, kuri Ukrainas kara sākumu redzēja pirms 2022. gada 24. februāra. Šie dokumentālo filmu stāsti skatītājus iepazīstinās ar pasauli un cilvēkiem, kuri vienmēr bijuši klātesoši, bet nav tikuši pienācīgi sadzirdēti. Starp šīs programmas filmām būs iespējams noskatīties vairākas starptautiski atzītu kino veidotāju filmas: Jevhena Titarenko darbu "Karš par mieru", Alisas Kovaļenko darbu "Alise kara zemē", Simona Lerenga Vilmonta filmu "Attālas suņu rejas", Manta Kvedaraviča darbu "Mariupole", Irinas Cilikas "Zeme ir zila kā apelsīns" un citas.

Savukārt programma "ArtDoc&ProArt" izcels festivāla nosaukumā minēto vārdu "Art" jeb "Māksla". Programmas "ArtDoc&ProArt" filmas tiks izrādītas mākslas centrā "Zuzeum". Šajā programmā iekļautie darbi akcentē mākslas un dokumentālā kino attiecības. Piemēram, Viktorijas Korošilovas filma "Kara ķermenis" un Anadas Safo darbs "Seksa prieks", kā arī Itmara Alkalaja un Meitala Zvieli filma "Doktora Morisa kamera".

Festivāls piedāvās arī vairākus īpašos seansus, tostarp noslēguma ceremoniju 8. martā, kad Latvijas pirmizrādi piedzīvos Vitālija Manska un Jevhena Titarenko filma "Austrumu fronte", kas starptautisko pirmizrādi piedzīvos 73. Starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā. Filma atsedz kara pirmajā pusgadā pieredzēto – sešus mēnešus, kurus caurvij drāma, izmisums, bailes, naids, rūgtums, mīlestība un galvenais – ticība uzvarai. Īpašajos seansos iekļauta arī Kristiana Bergera veidotā filma "Mūzika zem svastikas – Maestro un Aušvicas čelliste" un  Vitālija Manska filma "2020".

Festivāla Artdocfest/Riga laikā tiks rīkotas arī par tradīciju kļuvušās Simpozija sarunas un diskusijas. Simpozija kuratores Ritas Rudušas vadībā dokumentālā kino autori, kā arī kino teorētiķi pievērsīsies sarunām un jautājumiem par izvēlēm, ar kurām jāsaskaras filmu veidotājiem, lai izstāstītu pārliecinošu stāstu laikā, kad Eiropas sirdī plosās karš un turpinās kara izraisītā humanitārā krīze.

Biļetes uz IDFF Artdocfest/Riga seansiem iespējams iegādāties kinoteātrī Splendid Palace, kā arī kinoteātra mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!