Karš Ukrainā
03.03.2022

Feministu Pretkara Kustības manifests

Komentē
2

24. februārī ap plkst. 5.30 no rīta pēc Maskavas laika Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par "speciālās operācijas" sākumu Ukrainas teritorijā ar mērķi to "denacificēt" un "demilitarizēt". Šī operācija tika gatavota ilgi – vairāku mēnešu garumā krievu karaspēks tika pārvietots pie Ukrainas robežas. Neskatoties uz to, Krievijas vadība noliedza jebkādu uzbrukuma iespēju. Tagad mēs saprotam, ka tie bija meli.

Krievija ir pieteikusi karu kaimiņvalstij, kurai atņēmusi pašnoteikšanās tiesības un cerību uz dzīvi mierā. Šī nav pirmā reize: mēs apzināmies, ka Krievijas uzsāktais karš ar Ukrainu notiek jau astoņus gadus un karš Donbasā ir Krimas prettiesiskās aneksijas sekas. Mēs uzskatām, ka Krievijai un tās prezidentam nerūp un nekad nav rūpējis Luhanskas un Doņeckas iedzīvotāju liktenis, bet minēto republiku atzīšana pēc šiem 8 gadiem notika vien tādēļ, lai, aizbildinoties ar to atbrīvošanu, iebruktu Ukrainā.

Feminisms kā politisks spēks nevar atbalstīt karu, vēl jo vairāk – okupācijas karu. Feminisms iestājas par sabiedrības attīstību, par palīdzību tiem, kuri ir neaizsargāti, par iespēju un perspektīvu vairošanu, kā arī par to, lai apkārt būtu mazāk vardarbības un cilvēki dzīvotu mierā cits ar citu.

Karš ir vardarbība, nabadzība, piespiedu migrācija, salauztas dzīves, nedrošība un nākotnes perspektīvu sagraušana. Karš ir pretrunā ar feminisma būtību. Karš pastiprina dzimumu nevienlīdzību un liek atkāpties daudzus gadus atpakaļ no tā, ko esam sasnieguši cilvēktiesību jomā. Karš izraisa ne tikai fizisko, bet arī seksuālo vardarbību – vēsture liecina, ka ikvienā karā vairākkārt pieaug jebkuras sievietes risks tikt izvarotai. Šo un daudzu citu iemeslu dēļ Krievijas feministēm un tiem, kuri atbalsta feminisma vērtības, ir stingri jāiestājas pret šo karu, ko uzsākusi mūsu valsts vadība.

Kā liecina Putina uzruna, šis karš notiek arī zem polittehnoloģiskā "tradicionālo vērtību" karoga, kuru Krievija nes pasaulē kā misionāre, pielietojot vardarbību pret tiem, kas šīm vērtībām nepiekrīt vai pauž atšķirīgus uzskatus. Ikviens kritiski domājošais labi saprot, kas ir šīs "tradicionālās vērtības": to pamatā, cita starpā, ir sieviešu ekspluatācija un cīņa pret tiem, kuru dzīvesveids, pašnoteikšanās un darbība ir ārpus šaurās patriarhālās normas. Kaimiņvalsts okupācijas attaisnošana ar vēlmi nest tai savas izkropļotās normas un demagoģisko "atbrīvošanu" ir vēl viens iemesls, kāpēc Krievijas feministēm visiem spēkiem jāpretojas šim karam.

Feministes mūsdienās ir viens no nedaudzajiem aktīvajiem politiskajiem spēkiem Krievijā. Tie, kas ir pie varas, ilgu laiku neuztvēra mūs kā politisku kustību, tāpēc represijas skāra mūs mazāk nekā citus. Visā valstī – no Kaļiņingradas līdz Vladivostokai, no Rostovas pie Donas līdz Murmanskai – darbojas vairāk nekā 45 feministu organizācijas. Mēs aicinām feministes un feministu organizācijas no visas pasaules pievienoties Feministu Pretkara Kustībai un apvienot spēkus cīņā pret karu un valdību, kas to sākusi. Mūsu ir daudz, un kopā mēs varam paveikt ļoti daudz: pēdējo desmit gadu laikā feminisma kustība ir uzkrājusi milzīgu mediju un kultūras spēku, un ir pienācis laiks to pārvērst politiskā spēkā. Mēs esam opozīcija karam, patriarhātam, autoritārismam un militārismam. Mēs esam nākotne, un mēs uzvarēsim.

Mēs aicinām feministes visā pasaulē:

  • piedalīties miermīlīgos protestos un organizēt tiešsaistes un klātienes kampaņas pret karu Ukrainā un pret Putina diktatūru. Ja vēlaties, izmantojiet savos materiālos un publikācijās feministu pretkara kustības simbolu, kā arī tēmturus #FeministAntiWarResistance un #FeministsAgainstWar;
  • izplatīt informāciju par karu Ukrainā un Putina agresiju. Visai pasaulei ir jāatbalsta Ukraina un jāpārtrauc sadarboties ar Putina režīmu;
  • dalīties šajā uzsaukumā ar citiem. Ir svarīgi parādīt, ka feministes iestājas pret šo karu un pret jebkāda veida karu. Ir jāparāda, ka ir krievu aktīvistes, kuras ir gatavas apvienoties, lai pretotos Putina režīmam. Mēs visas riskējam tikt valsts politiski vajātas, un mums ir nepieciešams jūsu atbalsts.

Papildu informācija atrodama Feministu Pretkara Kustības kanālā lietotnē Telegram (krieviski).

 

No krievu valodas tulkojusi Rita Tura.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!