¼ Literatūra
20.01.2010

Fakti par Somiju. Daži.

Komentē
0

Priecājamies piedāvāt dažus no "Faktiem par Somiju"  - Ērlenna Lū 2001. gada romāna "Fakta om Finland" fragmentu tulkojusi Jolanta Pētersone.

¼ Satori

Es apturu taksometru un sēžos iekšā. Parasti es ar taksometru braucu ļoti reti. Es dodu priekšroku iešanai ar kājām, nevis taksometriem. “Somijas vēstniecība,” es saku. Un šoferim ir jāieskatās autoceļu atlantā, tieši tādā pašā kā tas, kas atrodas – vai atradās – manā mašīnā, lielisks atlants, kurā smalki attēlots Oslo ielu tīkls un vēl arī dažas tuvākās priekšpilsētas. Šoferis meklē kartē vēstniecību. Viņš groza atlantu gan tā, gan šā, līdzi grozot arī galvu. “Tomasa Heftī iela,” viņš nosaka un sāk braukt. “Spied pedāli grīdā!” es saku it kā jokojot, taču tādā tonī, lai šoferis saprastu, ka es to domāju nopietni. Un viņš eleganti brauc pa īstajām ielām, pa tām, kuras zina tikai taksisti, un pa ceļam liek man nokaunēties par maniem aizspriedumiem, pastāstot, ka Tomass Heftī, īsts cilvēks-orķestris, savā laikā pielicis roku bezvadu telegrāfa attīstībā, ir bijis politiķis un Starptautiskās olimpiskās komitejas loceklis, un kas tik vēl ne, man tas ir kas jauns, gan informācija par Heftī, gan tas, ka taksists runā par ko citu, ne tikai par augstajiem benzīna nodokļiem vai, piemēram, to, ka no Ullevollas slimnīcas ir aizlaidusies kāda somāliešu sieviete ar rezistento tuberkulozi, un vai tu zini, ko tas nozīmē, mans draugs, tas nozīmē to – ja tu viņu satiksi, tad ir vāks, tad ir beigas, tad atliek tikai likties gultā un mirt nost, un tādiem mēs ļaujam šeit dzīvot un viņu dēļ izgrūžam savu naudu, kamēr mūsu sirmgalvji guļ koridoros, un viss plūst, gaisā jaušamas pārmaiņas, viss mainās un plūst, kā ūdens, un ir jāmēģina noturēties.

Es ierodos tikai pavisam nedaudz pēc norunātā laika, un somi par manu kavēšanos it nemaz neuztraucas. Man būs divi sarunu biedri, divi somi, vai tad nebūtu pieticis ar vienu? – es vaicāju pats sev. Bet varbūt tiešām ir vajadzīgi divi, viņi droši vien pārstāv dažādas nozares un runās par atšķirīgām lietām. Tiek plānots izdot brošūru. Par Somiju. Norvēģiem. Tas arī ir tikšanās iemesls. Somijas vēstniecībā ir tapis zināms, ka Somiju apmeklē pārāk maz norvēģu, un viņu skaitu visai vienkārši esot iespējams daudzkārt palielināt, jo Somijai, kā zināms, ir daudz ko piedāvāt, jā, ļoti daudz, ar ko lai mēs sākam, saka viens no somiem, un viņš min mežus un ezerus un neskaitāmās ar tiem saistītās izpriecas, piemēram, laivošanu, un, ja kādu vairāk interesē lielpilsētas, tad Somijā ir arī tās, ar naktsdzīvi un ēdieniem, un, viņi paskatās viens uz otru, ar šopingu, saka otrs soms. Un sauna, tas ir, pirts, ko arī mēs mēdzam saukt par saunu, jo tā to sauc Somijā, šis vārds nāk no somu valodas, un tad jau gluži labi var iedomāties, cik svarīga somiem ir pirtī iešana, pirtis viņiem ir miljoniem, tur viņi dzer šņabi, peras ar bērza slotām, tur patiešām iet augsti, tāpēc žēl, ka tik maz norvēģu – un citu tautu arī, protams, bet ar kaut ko taču ir jāsāk, – atklāj Somijas daudzos priekus un izklaides un dodas brīvdienās uz šo valsti.

Labi uzrakstīta brošūra varētu paveikt brīnuma lietas, viņi saka, un šeit sākas mans uzdevums. Esmu ieguvis laba brošūru autora slavu, es negribu plātīties, labāk, ja ar cildināšanu nodarbojas citi, taču es patiešām protu rakstīt brošūras. Es tās uztveru nopietni. Vienīgā problēma ir tā, ka es neko nezinu par Somiju. Taču man ir nepieciešama nauda un darbs, tas saistīts ar pašapziņu, es jūtos krietni labāk tad, kad strādāju nevis tad, kad nestrādāju, un nu ir pagājis labs brīdis, kopš esmu pabeidzis pēdējo brošūru. No naudas, ko par to saņēmu, dzīvoju gana ilgi, turklāt pat diezgan labi, bet tagad nauda ir iztērēta un es esmu tur, kur esmu, ir pēdējais laiks rakstīt jaunu brošūru, ir brošūras laiks, tāpēc es neaizraujos ar paziņojumiem, ka neko nezinu par Somiju, un tā vietā radu iespaidu, ka šo un to zinu gan. Es minu Ziemas karu. Un Edīti Sēdergranni, nabaga sieviete, “es stāvu pie nāves vārtiem, un tie allaž ir atvērti”. Un Ziemas pili. Nē, ne Ziemas pils. Tā ir Sanktpēterburgā. To ieņēma 1917. gadā, boļševiki, komunisti, viņi bija briesmīgi nikni. Ar pilnām tiesībām, es teiktu, viņiem bija iemesls būt nikniem. Cars atradās ārkārtīgi netaisnīgas sistēmas augšgalā. Tur bija dzimtbūšana un visādas citas nebūšanas, tā nu viņi ņēma pavadu savās rokās – vai varbūt tie tomēr bija groži? – viens pīpis, Ziemas pils bija jāieņem. Citas izejas nebija, un Eizenšteins par to uzņēma filmu. Pirms daudziem gadiem es to noskatījos kādā filmu klubā. Vecais, labais Eizenšteins realitāti gan bija nedaudz izpušķojis, bet kas par to? Augstais dievs, tā taču ir filma, tie ir meli, kāda tam nozīme, kuru tas uztrauc? Kas vēl ir Somijai? Viņiem ir Lahti, uz kurieni brauc slēpot, un Kirvesniemi laulātais pāris, kā viņai bija vārds, sākumā viņu sauca kaut kā citādi, un tad viņa aprecējās, un viņu, vai viņš bija Harri? Un tūkstoš ezeru un Žans, diženais Sibēliuss, un dizains, varbūt dizains būtu jāmin pašā sākumā, un Nokia, augstais dievs, visienesīgākais uzņēmums visā Eiropā, man pašam ir Nokia mobilais telefons, tas ir uzticams pēc velna un tam ir infrasarkanais ports tiem, kuriem tas ir nepieciešams, man tas galīgi nav vajadzīgs, man nepatīk infrasarkanie porti, man vispār nepatīk infrasarkanās lietas, tās man saistās ar slimību, ar vēzi un ar nāvi, un nāve ir pārmaiņas, tāpat kā ūdens, un nāve plūst, tāpat kā ūdens, tā ir vislielākās pārmaiņas, un tas man nepatīk.

Un somiem ir Kalevala, pie velna, protams, viņiem ir Kalevala, senlaiku eposs vai kas tamlīdzīgs, es to redzēju pa televizoru, bārdaini dīvaiņi skraida apkārt, dzied un upurē sievietes un cits citu dieviem un kam tik vēl ne. Un viņiem ir ziemeļbrieži, viņiem ir milzum daudz dubulto patskaņu, viņiem ir spirts.

Es par Somiju zinu ļoti daudz.


No norvēģu valodas tulkojusi Jolanta Pētersone

Ērlenns Lū

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!