Aktualitātes
18.03.2022

Esplanādē darbosies mākslas instalācija no vardarbības cietušu sieviešu atbalstam

Komentē
0

Šī gada 24. martā Esplanādē netālu no Raiņa pieminekļa darbosies mākslinieces Ances Vilnītes un teātra trupas "Kvadrifrons" veidota interaktīva instalācija "Patvērums", kas mākslas valodā runās par situācijām, kad sievietēm ir grūti aiziet no emocionāli vai fiziski vardarbīgām attiecībām finansiālu apsvērumu dēļ.

Mākslas un labdarības notikumu īsteno teātra trupa "Kvadrifrons" un fonds "Initium" kopīgā projekta "Nauda lido, nauda deg" ietvaros, kurā tiek pētīti dažādi aspekti Latvijas sabiedrības un mākslas attiecībās ar naudu. Māksliniece Ance Vilnīte projektā pievēršas dzimumu lomu nevienlīdzības jautājumam.

Kā skaidro "Patvēruma" veidotāji, instalācija "paredzēta kā telpa, kurā turpināt pēdējā laikā aktualizējušos sarunu par dažādiem iemesliem, kādēļ aiziet no vardarbīgām attiecībām var būt ārkārtīgi smagi un sarežģīti. Viena no šādām situācijām ir, ja sieviete ir kļuvusi par ekonomiskās vardarbības upuri (ekonomiskā vardarbība ir jebkura darbība, kas vērsta uz cietušās pakļaušanu, varmākam izmantojot savu pārāko finansiālo situāciju, piemēram, ienākumu slēpšana, cietušā ienākumu atņemšana, cenšanās nepieļaut, lai cietušais gūtu ienākumus u.c.)." Kā stāsta autori, aiziešanu no šādām attiecībām apgrūtina arī bērnu kopšanas laiks, nevienlīdzīgas iespējas darba tirgū, apzināta finansiālās atkarības radīšana no dzīvesbiedra puses u.c. apstākļi (vairāk par vardarbību ģimenē lasāms centra "Marta" sagatavotajā materiālā). 

"Patvēruma" norises laikā no plkst. 12.00 līdz 20.00 apmaiņā pret ziedojumiem centram "Marta" būs iespējams aiznest mājās daļu no instalācijas – mākslinieces Ances Vilnītes veidotas grafikas un māla sīkskulptūras. Tāpat instalācijā būs iespējams dzirdēt arī Dānijas Kultūras institūta projekta "Vardarbības balsis" atspoguļotos sieviešu stāstus un pieredzes no Dānijas, Islandes, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – stāstus par seksismu, seksuālo un dzimumā balstītu vardarbību.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!