Video
30.08.2012

Esam padevušies politiskajām runām

Komentē
0

Foto: Ģirts Raģelis

 

Tims Etčelss, leģendārās britu mākslinieku grupas "Forced Entertainment" (dibināta 1984. gadā) mākslinieciskais vadītājs, ir ietekmējis britu teātra attīstību, un tam bijusi liela nozīme unikāla britu avangarda performanču stila radīšanā. Viņš ir arī vairāku grāmatu autors, darbojas fotogrāfijas un video projektos.

Latvijā Tims Etčelss ir ieradies uz Starptautisko Jaunā teātra festivālu "Homo Novus: recycled", kur tiek rādīta viņa un Keitas Makintošas performance "Kaut arī mēs to nesasniedzām", kurā viņš zināmu politiķu runas ar dažādiem paņēmieniem padarījis absurdas un neticamas. Performanci iespējams skatīties arī šovakar plkst. 20:00 Tabakas fabrikā.

"Performancē teksts radās kā sava veida monstroza kolāža – Tečere, Reigans, Brežņevs, Hruščovs, Pols Pots, Džons Makeins, Sāra Peilina un Hilarija Klintone, Andžela Merkele. Es savācu un saspiedu kopā balsu sajaukumu, radot sava veida sadursmi. Daudzviet es arī apvērsu teiktā nozīmi, ja cilvēki teica, "draugi, šis ir mūsu laiks, šis ir mūsu brīdis", es to apvērsu – "draugi, šis nav mūsu laiks, šis nav mūsu brīdis". Tādējādi runas, kurām būtu bijis jābūt optimistiskām, gaišām, kurām būtu jāuzrunā cilvēki ķerties pie ieročiem vai jāmudina uz pārmaiņām, kļuva ārkārtīgi negatīvas un nomācošas. Tas ir diezgan smieklīgi, jo politiķi nekad neteiktu tādas lietas. "Mēs nevaram uzvarēt", "Lietas, kas mūs vieno, ir vājākas par tām, kas mūs šķeļ"... Es spēlējos ar valodu un centos saprast visas šīs dažādās politiskās runas, mazliet atbrīvoties no bailēm to priekšā, atbruņot tās. Jo mēs esam tik ļoti pakļauti šai valodai.

[..] Eksperimenti man nekad nav bijuši ļoti svarīgi, jau no paša sākuma man bija interesanti atrast īsto veidu, kā raudzīties uz cilvēku eksistences pieredzi un kā to iztulkot performancē. Astoņdesmitajos – vismaz tā domājam tagad – šķita, ka mums ir jāizgudro jaunas formas, jāmaina formas, ar kurām mēs strādājam, lai pietuvotos tai realitātei, kuru mēs izdzīvojām. Tāpēc savā darbā pārmaiņas un jaunas lietas es meklēju, vēloties izteikt, artikulēt to, kas notiek pasaulē. Tas drīzāk nāk no pasaules, nevis vēlmes būt eksperimentālam. Man ir vienalga, vai tas ir eksperimentāli vai nav. Man ir svarīgi, vai tas runā."

Tims Etčelss

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!