Aktualitātes
01.10.2021

Ērģeļmūzikas pavadībā varēs noskatīties šausmu kino klasiku "Operas spoks"

Komentē
0

Gaidot Visu svēto dienu, 30. oktobrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija" viesosies britu ērģelnieks Ričards Hils (Richard Hills), kurš izpildīs oriģinālu skaņu pavadījumu šausmu kino klasikai – režisora Ruperta Džuliana (Rupert Julian) 1925. gadā uzņemtajai filmai "Operas spoks".

Tradicionāli reizi gadā, oktobra izskaņā, Ventspilī notiek ērģeļmūzikas koncerts, kurā dažādi mākslinieki veido improvizētu skaņas pavadījumu hrestomātiskiem aizvadītā gadsimta sākuma mēmā kino darbiem. Šoruden koncertzālē "Latvija" atgriežas jau pagājušogad iepazītais ērģelnieks, instrumenta un konkrētā žanra virtuozs Ričards Hils. Viņš atzīts par vienu no nedaudzajiem mūziķiem, kurš vienlīdz labi spēj apvienot divas ērģeļmūzikas pasaules – klasisko un dramatisko.

Ērģeļspēli mākslinieks sākotnēji apguvis pie Viljama Vaithheda Ročesteras katedrālē, pēc tam Oksfordas Ekseteras koledžā, Portsmutas katedrālē un Vestminsteras abatijā, kur viņa pasniedzēji bijuši ērģelnieki Rozmarija Fīlda (Rosemary Field) un Deivids Sangers (David Sanger). Šobrīd Ričards Hils veiksmīgi apvieno solo karjeru, baroka continuo spēli, kora apmācību un pasniedzēja darbu, vienlaicīgi būdams arī Londonas Centra draudzes ērģelnieks Sv.Marijas Borna ielas baznīcā.

Ričards Hils saņēmis neskaitāmas godalgas un apbalvojumus gan dzimtajā Lielbritānijā, gan ASV, kur Amerikas Teātra ērģeļu biedrība viņu 2010. gadā atzina par "Gada ērģelnieku". Mākslinieka solo sniegums daudzkārt translēts nacionālajās un starptautiskajās televīzijas un radio programmās, piemēram, BBC Radio 3 "Choral Evensong" un BBC Radio 2 "Friday Night is Music Night". 2013. gadā debitējis prestižajā "BBC Proms", atgriežoties šajā festivālā arī  2015. un 2019. gadā kopā ar BBC Skotijas simfonisko un Džona Vilsona orķestri. Ričards Hils ir Karaliskās Ērģelnieku koledžas biedrs un pārliecināts Lielbritānijas Kino ērģeļu biedrības atbalstītājs, kurā darbojas kā muzikālais padomnieks.

30. oktobrī Ventspils koncerta publikai būs iespēja turpināt iepazīt Ričarda Hila kino ērģelnieka pusi, novērtējot viņa veidoto muzikālo pavadījumu filmai "Operas spoks". Par spīti tam, ka uzreiz pēc nonākšanas uz ekrāniem pirms gandrīz simts gadiem gan kritiķi, gan publika filmu uzņēma ar dalītām jūtām, tā tomēr izturējusi laika pārbaudi un kļuvusi par daļu no mēmā šausmu kino kanona. Kino kritiķis Eidriens Vorens (Adrian Warren) medijā "PopMatters" izteicies:

""Operas spoks" ir satriecoša – neērtības sajūtu radoša, skaisti nofilmēta un pilna tumsnējas, ēnaini gotiskas atmosfēras. Ar tik spēcīgu tehnisko izpildījumu un vizuālo ietērpu Čeinijam (Lons Čeinijs (Lon Chaney), aktieris spoka lomā – aut.) būtu jāpiepūlas, lai filmu sagandētu. Viņa tēlojums nudien ir pārliecinošs un paceļ jau tā solīdu šausmu drāmu leģendāra kino darba augstumos."

Biļetes uz koncertu 30. oktobrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija" nopērkamas "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības tīklā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!