Publicitātes attēls
 
Kino
20.10.2021

Ekspresrecenzija, kurā iekļauta pašrefleksija, nedaudz emocionālas analīzes un cerīgs nobeigums

Komentē
0

Turpinām ekspresrecenziju ciklu par Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) filmām. Šajā publikācijā Una Rozenbauma raksta par Vesa Andersona filmu "Francijas vēstnesis, pielikums avīzei "Liberty, Kansas Evening Sun"".

Es neatgriezeniski iemīlējos Vesā Andersonā, kad atklāju, ka filmas "The Royal Tenenbaums" tēli un leģenda ir balstīta Džeroma Deivida Selindžera grāmatā "Deviņi stāsti". Tā aizvien ir mana visu laiku mīļākā grāmata par Glāsu ģimenes sešiem īpaši apdāvinātajiem bērniem.

Sīmors Glāss jeb Sīmorglāze, kura roka turpināja būt citrondzeltena ilgi pēc tam, kad viņš bija pieskāries meitenes citrondzeltenajai kleitai, jau no pusaudža gadiem ir mans vīrieša ideāls. Es apjaušu, ka lietot vārdus "mīļākā grāmata", "labākā draudzene" un "vīrieša ideāls" nav īpaši pieauguša cilvēka pazīme, bet īlenu maisā nenoslēpsi. Lai nu kā, Rozenbaumi, Tenenbaumi un Glāsi ir savijušies tikpat cieši kā pirmklasnieces bizes.

Jaunās Vesa Andersona filmas virstēma ir rakstniecība un žurnālistika. Tā stāsta par nelielu izdevumu, kas kādreiz saucās "Picnic", bet tagad – "French Dispatch", par tā redaktoru un autoriem. "The New Yorker" es mīlu gandrīz tikpat ļoti kā "Rīgas Laiku" un "Satori", izņemot to mūsu attiecību posmu, kurā, lai atteiktos no abonementa, gandrīz bija jāiesaista Interpols. Gan karikatūras, kas leģendāri kultivē humora izjūtu jau vairākās paaudzēs, gan jaunu ēstuvju recenzijas man ļauj iepazīt pilsētu, kurā es ceru kādreiz nonākt arī fiziski.

Tātad man principā jau ir visas sastāvdaļas sajūsminātai recenzijai, atliek tikai uzrakstīt. Ir pat "French Dispatch" galvenā redaktora špikeris:

Raksti ar nodomu,
Savāc būtisko,
Neatkārtojies,
Pat nedomā raudāt.

Tomēr sajūsminātas recenzijas nebūs.

Mēs dzīvojam laikā, kad žurnālistikas un žurnālistu lielākais izaicinājums ir cīnīties ar dezinformāciju, alkatīgiem bezsiržiem, cenzūru un naivi cerēt, ka patiesības dēļ, kuru viņi atļaujas rakstīt, nenolaupīs lidmašīnu, neieliks cietumā un vienkārši ļaus atgriezties mājās no atvaļinājuma dzīviem.

Man netrāpa iluzori romantizētā pasaule, kurā no cilvēcības atlicis pavisam maz. Neticami virtuozi, teatrāli, krāsaini, veikli Andersons citē visu veidu vēstures. Viss ir tik ļoti mirdzošs, kustīgs, perfekts, ātrs, ka man nav pa spēkam visu uztvert, apdomāt un saprast. Tas ir tas, kas filmā ir.

Bet te vairāk par to, kā filmā nav. Nav paužu. Režisors nedod man iespēju neko iedomāties, ar savu domāšanu piepildīt kļūdas vai tukšumus. Nav kļūdu, nav tukšumu. Filmai nevajag mani kā skatītāju ar savu intelektuālo kapacitāti. Filma ir perfekta. Un tukša. Nav stāsta. Nav mīlestības. It kā viss ir – ideāls aktieru sastāvs, pasaules aktieru zieds. Taču lielākā daļa šo aktieru pazib tikai uz acumirkli –  bez iespējas uzmirdzēt un iepriecināt. Es nevaru pagūt viņus ieraudzīt, kur nu vēl saprast un iemīlēt.

Ir briljanta forma bez satura. Tāda sajūta, ka atrodos krāsainā kaleidoskopā, kurš mani lielā ātrumā ievelk un tikpat lielā ātrumā izsviež, bet neviens no mums beigu beigās nekļūst ne gudrāks, ne laimīgāks.

Lai nu kā, šķiet, ka apkārt valdošais neprāts katram no mums nokasa virskārtu vai pat vairākas. Vissvarīgākais šobrīd, man šķiet, ir saglabāt veselo saprātu, dalīties ar mīlestību, sirds siltumu un prieku. Varbūt, ka, atkal pienākot miera laikiem, es pēkšņi varēšu iemīlēt rezignētos žurnālistus – dīvaiņus. Varbūt, ka šī nebija īstā diena banānzivīm, jo paralēli fonā notika Ministru kabineta sēde, kurā pieņēma lēmumu, kas pārtrauks mūsu ikdienu, jo cīņā ar dezinformāciju, alkatīgiem bezsiržiem un klaju stulbumu mums pietrūkst kareivju.

Tāpēc es novērtēju un cienu katru, kurš raksta un cīnās ar nomācošo muļķības pārsvaru. Paldies tev!

Una Rozenbauma

Pašironiskākā Latvijas radošā direktore. Pusi sava laika nodarbojas ar kultūras, mākslas, filozofijas un komēdijas komunikāciju. Otrajā laika pusē režisē, audzina četrus bērnus un mīl cilvēkus, kuri p...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!