Aktualitātes
10.05.2022

Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027 būs Liepāja

Komentē
0

Otrdien, 10. maijā, paziņoti konkursa "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" rezultāti – pēc pieciem gadiem Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumi risināsies Liepājā.

Konkursa "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" fināla kārtā sacensība noritēja starp trim Latvijas pilsētām: Daugavpili, Liepāju un Valmieru. Visas trīs pilsētas nedēļā no 2. līdz 6. maijam klātienes vizītēs apmeklēja žūrijas delegācija: Liverpūles universitātes Kultūras pilsētu pētniecības observatorijas direktore Beatrise Garsija no Spānijas, kultūrpolitikas un mākslas menedžmenta eksperts Hrvoje Laurenta no Horvātijas un abi Latvijas eksperti – pasākumu producente Diāna Čivle un mūzikas un mākslas festivāla "Positivus" rīkotājs Ģirts Majors, kā arī novērotāju statusā esošie Eiropas Komisijas un Kultūras ministrijas pārstāvji. 9. un 10. maijā – žūrijas komisija pilnā sastāvā uzklausīja un iztaujāja visu trīs pilsētu delegācijas

Daugavpils, Liepājas un Valmieras pieteikumi konkursa fināla kārtā tika izvērtēti šādās kritēriju kopās: ieguldījums ilgtermiņa stratēģijā, Eiropas dimensija, kultūras un mākslas saturs, izpildes spēja, sabiedrības iesaiste un pārvaldība.

Liepājas pieteikuma tēma ir "(Ne)miers", kas, kā norāda liepājnieki, atspoguļo pilsētas divējādo dabu: urdošo radošumu un iemidzinošo mieru. Programmas pamatā ir piecas tematiskās līnijas, kas runā par svarīgām problēmām, kas aktuālas gan Liepājai, gan Eiropai kopumā: "Eiropas sapnis", "Pilsēta paradokss", "Jaunatklāj vietējo!", "Apzinātā mērenība" un "Radošā tālnojauta".

Programmā iekļautas konferences, diskusijas, festivāli, notikumi, nodarbību cikli, radošās rezidences, projektu konkursi, koncerti, izrādes, māksla publiskā telpā, lasījumi, pārgājieni, inscenēti piedzīvojumi dabā, izstādes un notikumi jaunās kultūrvietās, degradētās teritorijās un citi pasākumi: gan liela mēroga notikumi plašām ļaužu grupām, gan vidēja un arī neliela apjoma pasākumi. Ir padomāts arī par cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī par sociāli neaizsargātām sabiedrības grupām. Plašāk par Liepājas, Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 programmu lasāms šeit.

Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu piešķir ik gadu kopš 1985. gada. To ikgadēji piešķir ne vairāk kā vienai pilsētai katrā no divām ES dalībvalstīm, ņemot vērā īpašā kalendārā noteiktu secību. Šis kalendārs paredz, ka 2027. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu piešķir divām dalībvalstīm – Latvijai un Portugālei. Katra no minētajām divām valstīm izrauga vienu pilsētu, kurai piešķir Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu, pamatojoties uz starptautiskas un neatkarīgas žūrijas atlases ziņojumā izklāstītajiem ieteikumiem, un ne vēlāk kā 4 gadus pirms Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma gada par piešķiršanu paziņo Eiropas Parlamentam, Eiropas Savienības Padomei, Eiropas Komisijai un Eiropas Reģionu komitejai. Abas jaunizvēlētās Eiropas kultūras galvaspilsētas pēc žūrijas vērtējuma pretendēs arī uz Melinas Merkuri vārdā nosaukto naudas balvu 1,5 miljonu eiro apmērā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!