Aktualitātes
18.07.2022

Dzudzilo un Auznieks rada performanci nogalināto Cēsu ebreju piemiņai

Komentē
0

Cēsu mākslas festivāla noslēgumā ar audiovizuālu performanci "Klusums krīt" tiks pieminēti 200 Cēsu ebreji, kuri tika nogalināti nacistiskās okupācijas laikā 1941. gada augustā. Performances idejas autori un režisori ir mākslinieki Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo, kuriem pievienojies komponists Krists Auznieks un koris "Kamēr…".

Mākslinieki performanci sauc par "lūgšanu par mirušajiem ar mūzikas un valodas klātbūtni." "Vai mirušajam var atgriezt balsi? Vai klusumu var pāršķelt? Cilvēks aizņem vietu telpā, un viņa vai viņas balss pārņem klusumu. Pazūdot cilvēkam, klusums pārņem telpu. Mežs ir kluss. Daba ir piedodoša un nežēlīga savā mūžībā, tā uzņem visu, pieļauj visu, tā turpina būt skaista arī tad, kad šķietami viss skaistais ir zudis. Pasaule beidz eksistēt, un vienlaicīgi tā turpina būt," performance ideju ieskicē Krista un Reinis Dzudzilo.

Performancē pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Krista Auznieka jaundarbs jauniešu kora "Kamēr..." balsīm. Performancē tas atklāsies ierakstā, kas veikts Latvijas Radio studijā. Krists Auznieks atklāj: "Katra balss sevi noliedz, atturas, bet caur to kļūst par kāda cita balsi. Vārdi ivritā un jidišā atklājas pamazām, lūdzot klausītāju apstāties. Kad arī klausītājs ir pieņēmis atteikšanās vērtību, jaunās balsis māca, ka "štarbm" nozīmē nomirt un "lebn" – dzīvot, bet atcerēties ir grūti, mēs to vēl nesaprotam, varbūt nojaušam, varbūt tikai ar lielu pacietību sākam saklausīt."

Performance notiks 12., 13. un 14. augustā un katrā no reizēm tajā piedalīsies 200 skatītāji, kas dosies ceļā ar autobusu no Cēsu pilsētas Rožu laukuma uz netālu esošo mežu. Performance notiks latviešu un angļu valodās.

Performanci veido arī kuratore Elīna Kalniņa, dzejniece Merita Maloja, izpildītāji – jauniešu koris "Kamēr..." (diriģenti Aivis Greters un Kārlis Patriks Stepe), balss Marija Linarte un Lelde Beņķe. Performacē piedalīsies brīvprātīgie cēsnieki.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!