Foto: Andrejs Strokins
 
Aktualitātes
10.09.2021

Dzīru saldā garša

Komentē
1

Turpinām ekspresrecenziju ciklu par festivāla "Homo Novus" izrādēm. Šajā publikācijā – Krista Burāne par "Edible Alchemy", Ditas Lases un jauniešu izrādi "Dzīres" Sporta pils dārzos.

Astotā septembra vakarā pirmo reizi nonācu Sporta pils dārzos. Ja nu kāds vēl nezina, to vietā reiz atradās ledus halle un tika spēlēts hokejs, tad tā pārtapa par tirgus placi šmotku tirgošanai, tam sekoja visādi darījumi, nedarījumi, pirkšanas un pārdošanas, līdz beigās ledus tika izkausēts, hokejisti pārcēlās citur, tirgus cirks aizbrauca un pils tika nojaukta. Tās vietā lēnām savu darbu sāka darīt daba. Bērziņi stiepās no betona plākšņu starpām, āboliņš, vībotnes, usnes un citi augi pārņēma gruvešu kaudzes. Līdz brīdim, kad pagājušajā rudenī pilsoniskas iniciatīvas rezultātā teritorijas īpašnieks laipni nodeva šo urbāno savvaļu rīdzinieku lietošanā. Trīs gadus pilsētniekiem ir dota iespēja strādāt kultūru: sēt, stādīt, audzēt, kopt, rūpēties, novākt ražu un rīkot apzinātas dzīves dzīres. Ne tikai ar dārznieku, bet arī mākslinieku piedalīšanos.   

Festivāla "Homo Novus" aicināti, augusta beigās un septembra sākumā dārzos kopā sanāca Berlīnes mākslinieku apvienība "Edible Alchemy", kulinārijas kursu vadītāja Dita Lase un vesels pulks jauniešu. Viņu mērķi bija mācīties mainīt cilvēku patērnieciski izšķērdīgo attieksmi pret dabu, savaldīt baktērijas gardu dzērienu radīšanai no tā, kas aug līdzās, un izmantot ledusskapju vistālākajos stūros aizmirsto pārtiku izcilu ēdienu pagatavošanai. Visa mācību procesa rezultātā tapa pārliecinošs, garšīgs un aizraujošs performatīvs notikums jeb priekpilnas dzīres ar neslēpti pedagoģisku ievirzi, lai arī atnākušie skatītāji pēc divu stundu ilgās svinēšanas atgrieztos mājās mazliet zinošāki. 

Dzīrotājiem tika piedāvāta ļoti daudzveidīga "ēdienkarte"  –  jauniešu gatavotas domas, teksti, performances, dokumentālas skaņas intervences, ieslēptas ražīgu tomātu, salātu un kabaču stādos, pastaiga 300 cilvēku radītā kopienas dārzā un apzinātas ēšanas meistarklase ar kraukšķīgiem asprātības akcentiem. Tam visam ir pasakaina pēcgarša, kurā savienojas jaunu un pārliecinošu cerību balsis, Baronielas tramvaja riteņu klaboņa, lampiņu siltā gaisma tumši zilajā novakarē un rudens ziedu smarža, kas sajaukusies ar pilsētas centrā augošas pļavas rūgtenumu. 

Projektā iesaistītie jaunieši ar ziedu un lapu vainagiem galvās mazliet atgādināja elfus un meža garus, kuriem piemīt spēks pārvērst sapni par cilvēka un dabas attiecību līdzsvarošanu īstenībā. 

Pēc diviem gadiem Sporta pils dārzi pārtaps par būvlaukumu, to vietā tiks celta māja. Gribas ticēt, ka tie, kas radījuši un piedzīvojuši Dzīres, kas apzinājušies kopienas spēku cilvēkam un dabai draudzīgas vides radīšanā, kas novērtē iespēju samazināt patēriņu un līdz pēdējam izmantot jau saražoto, pratīs izveidot jaunus un plaukstošus dārzus, kuros augt gurķiem, tomātiem, kresēm, ķirbjiem, arbūziem, zirņiem, pupām, samtenēm, salātiem, rozēm, neaizmirstulēm, mākslai un cilvēcībai. 

Bet līdz tam dodieties arī jūs uz Sporta pils dārziem! Tie ir atvērti ikvienam.  

Krista Burāne

Krista Burāne ir kino un teātra režisore, dramaturģe, starpdisciplināru mākslas projektu autore un izglītības eksperte jautājumos par radošu un kritisku domāšanu. Viņas izrādes "Kauja pie..", "Vasaras...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!