Malējais
pirms 6 gadiem
Viss jau pareizi par bērnu seksualizāciju un tā, tomēr iedomājos par acīmredzamu pretrunu. Proti, Linda šobrīd iestājas pret liberāļu pašu sludinātām brīvībām it visā, šoreiz pret brīvību bērnam vai vecākiem izvēlēties viņa pašvērtības izjūtu graujošas rotaļlietas.
Citkārt libērāļi labprāt iestājas par tiesībām, piemēram, lietot narkotikas, argumentējot, ka cilvēks pieder tikai sev un tiesīgs izlemt savu dzīvi, pat ja izvēle ir acīmredzami bīstama.
Un te liberāļi droši vien iebilstu, ka bērns nav pieaugušais un viņa izvēles/brīvības sabiedrība ir tiesīga regulēt. Uz to es, savukārt, iebildīšu, ka arī pieaugušie ne tuvu vienmēr savās izvēlēs spēj būt saprātīgi un piemērus tam katrs var iedomāties atliektiem galiem arī katrs no savas dzīves.
Tad likumsakarīgs ir jautājums - ja reiz nedz bērns, nedz pieaugušais nav spējīgi uz saprātīgām izvēlēm katrā dzīves situācijā, kādēļ gan lai mazām meitenēm norādītu uz tievu rozā leļļu kaitīgumu?
Tas liberālim nav konsekventi.

Jolanta Pētersone
pirms 6 gadiem
Forši, ka manai meitai ir vecāks brālis - līdz ar to mašīnu un dažādu konstruktoru (t.i., "puiku lietu") piedāvājums ir visai plašs, un tiek arī izmantots. Taču bērniem, protams, ir savas intereses, kas laikam jau ir iedzimtas - meita, piemēram, labprāt tēlo mammu - liek gulēt lelles un dzīvnieciņus, baro viņus, mazgā dibenus, dzied dziesmiņas un tā tālāk. Puikam par šādām lomu spēlēm lielas intereses nav - viņš tēlo kaķi, un ar to viņam ir gana.

Par reklāmām runājot - domāju, ka te nu vecākiem būtu vietā izmantot savu pieaugušā varu un bērnu no reklāmām izolēt, cik vien iespējams. Un ne tikai no Bārbiju vai Lego Chima (vai kā nu to sauc), bet no TV reklāmām vispār, jo to rādītā realitāte ir tāda... šaubīga. Turklāt var arī bērnam pastāstīt, ka ar reklāmām kāds mums mēģina uzspiest savu gribu, un tas nav forši. Man, protams, viegli runāt, jo TV bērni redz tikai pie vecvecākiem (tātad ne ikdienā), turklāt arī bērnudārzs ir tāds, kurā bārbijas, keni, supervaroņi un tamlīdzīgi tipi netiek ielaisti.
Bet ir arī skaidrs, ka bērnam par reklāmu redzēšanu/neredzēšanu svarīgāks ir tas, ko viņš redz savos vecākos. Un vismaz man tā ir nepārtraukta cīņa ar sevi - lai maniem bērniem būtu mamma, ko es pati varētu uzskatīt par puslīdz sakarīgu.


Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Nav tā, ka visi viena dzimuma bērni ir vienādi.

Man bērnība bija cīņa pret sabiedrību par savam tiesībām nebūt sievišķīgai. Kad man bija kādi 12 gadi, es sēdēju uz manai ģimenei piederošas dārza mājiņas jumta ar āmuru rokās un laboju jumtu. Garām ejošajai sievietei, protams, vajadzēja norādīt, ka šo darbu būtu jādara manam tēvam nevis man. Tas pats notika arī tad, kad es dārzā laboju žogu (raku bedres, lai nomainītu sapuvušos žoga stabus). Es vēl saprotu cilvēkus, kuri norāda, ka vairums meiteņu nav derīgas krāvēja darbam, bet nu strādāt ar āmuru un lāpstu var jebkurš cilvēks, neatkarīgi no dzimuma. Un man jau bērnībā ārkārtīgi patika šie „vīriešu darbi”, man tie arī ļoti padevās (atšķirībā no ēst gatavošanas un mājas tīrīšanas, ko es neieredzēju). Diemžēl daļa sabiedrības to nevarēja pieņemt.

Man nekad nepatika „meiteņu pasakas”, jo tajās princeses vienīgā labā īpašība bija viņas skaistums. Princese bija vārga un bezpalīdzīga un gaidīja, kad atnāks glābējs. Kad man bija 10 gadi es princešu pasaku vietā lasīju A. Dimā „Trīs musketierus” un fantazēju par paukošanu. Dažus gadus vēlāk, kad es beidzot sadūšojos pieteikties uz paukošanas nodarbībām, mamma mani centās no tā atrunāt – meitenei nepienākas staigāt apkārt ar pretinieka zobena atstātiem zilumiem.

Arī tagad (man ir 22 gadi) es joprojām cīnos par tiesībām nebūt sievišķīga. Man nepatīk lietot kosmētiku un rotaslietas, man nav ne mazākās vēlēšanās skūt kājas vai valkāt sievišķīgu apģērbu. Ik pa laikam kāds (biežāk gan kāda) norāda, ka es rīkojos nepareizi. Ja vīrietis staigā apkārt džinsu biksēs un vienkāršā džemperītī, kam mazliet pabalējusi krāsa, tad tas ir pašsaprotami. Ja es daru to pašu, mani kritizē. Savu interešu (un arī darba specifikas) dēļ man regulāri sanāk doties uz būvmateriālu veikaliem. Tur pārdevēji/konsultanti pret mani izturas citādāk nekā pret pircējiem, kuri ir vīrieši. Kaut vai nesen, kad prasīju pārdevējam blīvgumijas logam, viņš jokojot pajautāja, vai es grasos logu blīvēt ar blīvgumijām vai uzlīmītēm. Es jau saprotu, ka joks bija domāts labvēlīgs, bet tas vienalga kaitina.

Viestards
pirms 6 gadiem
Es tā nesapratu, tad liberāļi ir liberāļi, vai kas? Kaut kā nav novērots ka sievietes ar pārmērīgu lieko svarus tiektos pēc kā vairāk, kā bulciņas. Kāpēc nav raksta par rakstura audzināšanu, par ikdienas fiziskajām nodarbībām, vingrošanu, veselīgu pārtiku? Tā vietā cīnās par tiesībām būt "nekādai" un vienīgais šķērslis ir apkārtējo attieksme ;D

Hičenss
pirms 6 gadiem
Man šķiet, ka Linda vairāk uzsver to, ka ir jāpiedāvā bērnam izvēles iespējas, nevis akli rotaļlietu veikalā jagasē uz rozā nodaļu meitas gadījumā, vai uz lāzerzilo puikas gadījumā.

Hičenss
pirms 6 gadiem
Savukārt, par narkotikām, es pieņemu, ka Jūs domājat marihuānas legalizācijas jautājumu, ne? Nu šeit tomēr ir gana stipri argumenti, piezīmēšu abām pusēm. Bet, vispārīgāk, par izvēlēm, nedomāju, ka kāds noliegtu tabakas, alkohola, vai narkotiku negatīvo ietekmi uz veselību, bet to jau jūs pieminējāt - tiesības kaitēt savam ķermenim. Ideja, ka mans ķermenis nepieder valstij, bet tikai man.

Ieva An
pirms 6 gadiem
Paldies, labs raksts. Vispār priecājos, ka man pagaidām tikai dēli. Atkrīt daudzas šāda veida problēmas. Ja būs meita kādreiz, nezinu, kā darīšu. Man pēc ģenētikas nesanāktu blonda un zilacaina meita, attiecīgi man nepatiktu, ja viņa Bārbijas tēlu asociētu ar skaistuma standartu. Droši vien sākumā vienkārši tāpat kā tagad arī dēlus turētu tālāk no mediju patēriņa (reti multenes, neskatās reklāmas, utt.). Bet, kad aizietu bērnudārzā, protams, dabūtu visu info par Bārbijām, Monster High, utt. Tad droši vien mēģinātu skaidrot, kāpēc man nepatīk. Un nopirktu Lamiliju - paldies par šo, nezināju tādu.

Eiklids
pirms 6 gadiem
Jauks raksts. Acis priecē atsauces.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!