5. marta gājiens. Foto: Ģirts Raģelis
 
Redakcijas sleja
05.03.2022

Dzeltena saule spīd zilās debesīs

Komentē
8

Uzruna pie Ukrainas vēstniecības gājienā "Kopā par Ukrainu! Kopā pret Putinu!".

Es esmu dzimis 1995. gadā – tas nozīmē, ka piederu pie paaudzes, kas uzaugusi neatkarīgā, demokrātiskā un brīvā valstī. Mana paaudze nav dzīvojusi Padomju Savienībā, nav dzīvojusi totalitārismā – esam uzauguši pasaulē, kas man patīk, pasaulē, kurā es gribu dzīvot, pasaulē, kas ir pilna ar brīnumiem, ar iespējām un skaistumu.

Vismaz tā tas bija līdz pagājušās nedēļas ceturtdienai. Šobrīd vienas dienas brauciena attālumā no Rīgas mirst ne tikai karavīri, bet arī civiliedzīvotāji, sievietes un bērni.

Putina sāktais karš Ukrainā nav vērsts tikai pret Ukrainu – tas ir karš pret mums visiem. Karš pret Eiropu, pret brīvu pasauli, karš pret drošību un skaistumu.

Tas ir karš ne tikai pret dzīvības svētumu, bet arī pret pašu dzīvi, tādu, kādu mēs gribam dzīvot.

Tas ir bezsirdīgs, absurds un iracionāls karš, ko vada ar prātu nesaprotams ļaunums. Tāpēc mums tam jāatbild ar pilnīgi pretējo. Mums šim karam ir jāatbild ar sirdi un prātu – rīkojoties gudri, racionāli, pārdomāti, neļaujoties naidam un strīdiem, bet vienojoties līdzjūtībā un palīdzībā.

Dusmas un bailes, ko mēs šajā laikā jūtam, kad redzam to, kas Ukrainā notiek, – tas ir resurss, ko varam izmantot kā degvielu, lai šobrīd nekavētos un sniegtu palīdzību – viens otram un Ukrainai.

Ko mēs varam darīt? Katrs var darīt to, ko prot vislabāk. Tiem, kas prot rakstīt, ir jāraksta, tiem, kas prot organizēt, ir jāorganizē, tiem, kas prot gleznot, ir jāglezno, tiem, kas prot diplomātiju, ir jāved sarunas, un tiem, kas prot cīnīties, ir jācīnās. Tiem, kas prot mācīt skolā, ir jāmāca skolā, un skolā ir jāmāca patiesība.

Ir daudzi un dažādi veidi, kā šobrīd palīdzēt Ukrainai tieši – katram jāsaprot sev atbilstošākais veids un jāpalīdz caur to.

Ukrainas tauta un valdība šobrīd visai pasaulei rāda neticamu piemēru drosmei un vienotībai. Mums ir iespēja no viņiem mācīties un arī šodien sajust citam cita klātbūtni, sajust mīlestību, kopību, savstarpējo atbalstu – un visu šo enerģiju likt lietā. Neviens palīdzības mēģinājums nav par mazu.

Es piederu pie paaudzes, kas nav dzīvojusi totalitārismā – un mēs arī nekad nedzīvosim totalitārismā. Putins neuzvarēs, ja mēs būsim stipri, vienoti, palīdzēsim viens otram un tā cīnīsimies par skaistu un brīvu pasauli.

Kādu dienu gruveši tiks novākti, uzziedēs ļoti daudz saulespuķu. Kaut kad pienāks gads, kurā mums būs garlaicīgi un nekas nenotiks.

Taču šobrīd –

Dzeltena saule spīd zilās debesīs,
Putin, vācies pie velna, Ukraina nekritīs.

Slava Ukrainai!

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
8

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!