Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
01.06.2021

Durvis atkal vērs muzeji, bibliotēkas, arhīvi un galerijas

Komentē
0

Valdība 1. jūnija sēdē lēma individuāliem apmeklējumiem atvērt bibliotēku, muzeju un tiem radniecīgu mākslas un vēstures eksponēšanas vietu – muzejisko priekšmetu krātuvju un ekspozīciju, mākslas galeriju, kultūras centru, piemiņas vietu, arhīvu un citu kultūrvietu – telpas, ziņo Kultūras ministrija.

Šo kultūrvietu darba pakāpeniskai atsākšanai no 3. jūnija Kultūras ministrija (KM) izstrādājusi un publiskojusi epidemioloģiski drošas darbības vadlīnijas; kultūrvietas durvis individuāliem apmeklējumiem vērs kolīdz būs sagatavojusies vadlīniju izpildei.

“Kultūras ministrijas stratēģija atvieglojumu ieviešanā ir bijusi atbildīga – būtiski ir īstenot pilotprojektus, lai kultūrvietu apmeklējums būtu drošs un atbilstošs drošības protokoliem. Muzeju nozare bija pirmā, kura īstenoja šādu piltoprojektu un bija izcili sagatavojusies muzeju atvēršanai jau no 1. jūnija. Vēlos pateikties nozarei par atbildīgu pieeju!” uzsver kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Bibliotēkas, muzeji un tām radniecīgas mākslas un vēstures eksponēšanas vietas apmeklētājus varēs uzņemt vien individuāli – 1 persona vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošie, turklāt nodrošināma apmeklētāju vienvirziena plūsma. Bibliotēkas un arhīvi apmeklētājus varēs atsākt apkalpot arī lasītavās; bibliotēkas, kurās ir arī āra lasītavas, turpināt to darīt svaigā gaisā.

Visu šo kultūrvietu klātienes apmeklētājiem un darbiniekiem jāturpina ievērot savstarpēja 2 metru distance, vienīgais izņēmums ir vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas.

Bibliotēku, muzeju u.c. kultūrvietu telpās uz katru apmeklētāju nodrošināmi 25 kvadrātmetri publiskās telpas, savukārt ārpus telpām – 10 kvadrātmetri.

Gan bibliotēku, muzeju un tiem radniecīgo kultūrvietu apmeklētājiem, gan darbiniekiem telpās ir jālieto mutes un deguna aizsegs, turklāt noteikts, ka personālam jānodrošina regulāra telpu vēdināšana, kā arī virsmu, koplietošanas tehnisko ierīču un telpu virsmu regulāra dezinficēšana. Bibliotēkas lasītāju atgrieztās grāmatas ievieto “karantīnā” atsevišķā telpā uz 72 stundām.

Arī roku dezinfekcijas līdzekļi jāizvieto apmeklētājiem viegli pamanāmās un pieejamās vietās.

Tāpat noteikts, ka kultūrvietu apmeklēšanai vēlama iepriekšēja pieteikšanās un biļešu iegāde attālināti, ja tas tiek nodrošināts. Tiek turpināta arī tiešsaistes pakalpojumu un konsultāciju sniegšana.

Muzeju, muzejisko priekšmetu krātuvju un ekspozīciju, mākslas galeriju, kultūras centru, piemiņas vietu un citu kultūrvietu atvēršanu individuāliem apmeklējumiem atbalsta arī Latvijas Muzeju padome un Latvijas muzeju biedrība, ar kurām saskaņotas arī KM vadlīnijas epidemioloģiski drošai darbībai.

Jau ziņots, ka pret Covid-19 vakcinētās un vīrusu pārslimojušās personas no 15. jūnija varēs apmeklēt publiskus kultūras pasākumus – teātru izrādes, koncertus, kino seansus u.tml., kā arī amatiermākslas kolektīvu mēģinājumus vienas grupas ietvaros, izglītojošās muzeju grupu ekskursijas gidu pavadībā, nelietojot deguna un mutes aizsegus un neievērojot savstarpēju 2 metru distanci.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!