Jaunā žurnāla redakcija.
 
Aktualitātes
08.09.2021

Decembrī iznāks jauns literārs žurnāls "Strāva"

Komentē
0

Decembra sākumā Latvijā iznāks literārā žurnāla "Strāva" pirmais numurs. Jaunais izdevums apvienos dzejniekus un rakstniekus, kas iestājas par atvērtu, iekļaujošu sabiedrību un sociālo taisnīgumu.   

Žurnāla "Strāva" galvenais redaktors būs dzejnieks un literatūrzinātnieks Ivars Šteinbergs, līdzās viņam radošajā komandā darbosies Anna Auziņa, Elvīra Bloma, Ieva Melgalve un Arvis Viguls. Pēc pirmā – kopīgi veidotā – numura iznākšanas katra nākamā numura saturu rotācijas sistēmā primāri veidos viens no pieciem žurnāla redakcijas locekļiem.

Kā norāda Ivars Šteinbergs, jaunā žurnāla nosaukums raksturo arī tā saturu: "Mūs interesē, kas līdz šim nav tulkots, publicēts, uzrakstīts, kas līdz šim ir apspiests, netaisnīgi neievērots. Tas sit pa nagiem kā strāva no elektriskā gana un dara zināmu – ir kāda robeža, aiz kuras ir vēl. Vienlaikus "strāva" ir uzlādēta ar nozīmēm, kas var būt arī pretrunīgas. Piemēram, tā nav tieša atsauce uz labi zināmo 19. gadsimta beigu latviešu inteliģences kustību, kaut mēs no šīs konotācijas arī nekautrējamies. Mēs vēlamies paradoksus iepazīt un radīt platformu, kurā cieņpilni diskutēt par mūsu šī brīža eksperimentiem, apzinoties, ka nekas nerodas tukšā vietā, bet gan izriet no tradīcijas kontinuuma. Mūs vieno interese par literatūru, progresīva domāšana, vēlme kopīgi mācīties veidot iekļaujošu sabiedrību, kā arī apziņa, ka latviešu drukātajā literatūras periodikā mūsdienās nepieciešamas jaunas balsis."

Veidotāji uzsver, ka jaunajā žurnālā tieksies parādīt mākslas (tostarp literatūras) saistību ar sociālajām problēmām un politiskajiem procesiem, kā arī publiskot līdz šim netulkotu kritiskās teorijas klasiku un jaunākās paaudzes domātāju tekstus, kas ir feminisma, ekokritikas, nespējas studiju, kvīru studiju, dzimtes studiju un citu disciplīnu priekšgalā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta ārzemju literatūras aktualitāšu atspoguļojumam. "Mēs meklēsim identitātes un pieredzes, kas latviešu dzejā un prozā parādījušās maz. Mēs augsim, mācīsimies un meklēsim radīt jaunas sinapses, jaunas elektriskās saites starp neironiem, meklēsim – ar katru jaunāko "Strāvu"," norāda Ivars Šteinbergs.

Izdevuma pirmais numurs plānots decembrī, tā fotogrāfe ir Vika Eksta, bet dizainere – Anete Krūmiņa. Žurnālu iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā, rakstot uz [email protected].

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!