Foto: Kristīne Madjāre.
 
Aktualitātes
07.11.2022

Decembrī durvis atkal vērs Rīgas cirka vēsturiskā ēka

Komentē
0

Pēc pirmās rekonstrukcijas kārtas pabeigšanas ekspluatācijā nodota Rīgas cirka vēsturiskā ēka. Decembrī un janvārī ēkā jau notiks pirmās Ziemassvētku izrādes ģimenēm, ziņo cirka pārstāvji. 

Šobrīd no arhitektu biroja NRJA izstrādātā cirka pārbūves projekta veikta pirmā būvdarbu kārta, kuras galvenais uzdevums bija ēkas energoefektivitātes celšana. Virs vēsturiskās kupola metāla konstrukcijas ārtelpas virzienā izbūvēta jauna kupola konstrukcija no pašnesošiem CLT paneļiem, nesošo balstu un pamatu sistēma, ieklāts jauns jumta segums, un atjaunota nokrišņu ūdens ārējās novadīšanas sistēma, izbūvētas jaunas inženierkomunikācijas, veikta fasādes siltināšana un pagalma pārbūve. "Ēkas interjerā apvienots arhitektu birojam NRJA raksturīgais industriālais lakonisms ar vēsturiskā mantojuma siltumu, bet ēkas fasādes siluets pietuvināts ēkas sākotnējam vēsturiskajam veidolam. Pārbūves rezultātā cirka arēna padarīta transformējama un pielāgojama mūsdienu cirka vajadzībām," pārbūvi raksturo cirka pārstāvji.

Cirka ēkas rekonstrukcija turpināsies ar teritorijas labiekārtošanu un cirka skolas ēkas izbūvi. Tāpat plānots atjaunot fasādi un vēsturiskās kāpnes.

Ēkas gala nodošana pasūtītājam paredzēta tuvākā mēneša laikā. Jau no decembra vidus arēna būs gatava uzņemt skatītājus, taču arēnas labiekārtošana, kas ietver tribīņu, gaismas un skaņas sistēmu ierīkošanu, paredzēts pabeigt līdz 2023. gada nogalei.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers ir pārliecināts, ka arēnas pārbūve jau tuvākajā laikā uzlabos cirka mākslas pieejamību un attīstību Latvijā un Baltijā: "Rīkojot Rīgas cirka izrādes ārpus cirka ēkas un organizējot laikmetīgā cirka festivālu "Re Rīga!", ir pieredzēts, ka Rīgā ārkārtīgi trūkst mūsdienīgu, tehniski labi aprīkotu telpu ar augstiem griestiem un iekares punktiem. Tagad varēsim paši veidot izrādes un uzņemt viesizrādēs augstas kvalitātes iestudējumus."

Arī Rīgas cirka valdes locekle Māra Pāvula uzsver infrastruktūras nozīmi cirka nozares attīstībā: "Vēsturiskās arēnas rekonstrukcija ir nozīmīgs notikums Latvijas cirka vēsturē, tomēr nozares attīstībai vitāli svarīgas būs tieši nākamās kārtas, kurās paredzēts izbūvēt melnās kastes jeb black-box tipa zāli, kā arī cirka skolas telpas un mākslas rezidenču centru."

Rīgas cirka birojs un Rīgas cirka rīkotās izrādes turpmāk būs vēsturiskajā cirka ēkā, taču, kamēr cirks vēl gaida nākamās būvniecības kārtas, Rīgas cirka skolas nodarbības turpinās notikt Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25 (bijušajās Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes telpās).

Jau decembra vidū Rīgas cirks sadarbībā ar teātra trupu "Kvadrifrons" gaidīs skatītājus uz Ziemassvētku eglīti visai ģimenei "Ziemassvētku putekļi", kurā cirks satiksies ar teātri un vienradzis Ziemradzis kopā ar skatītājiem meklēs svētku brīnumputekļus. Vairāk par izrādi šeit

Savukārt 2023. gada pavasarī Rīgas cirkā gaidāmas pirmās viesizrādes.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!