Ar bērniem
12.02.2013

Dāvana visiem skumjajiem

Komentē
0


Par Kitijas Krauzeres grāmatu "Ezera Annija", izdevniecība: "Liels un mazs", 2012

Kitijas Krauzeres grāmata "Ezera Annija" padara skumjas likumīgas. Tā saka – ja ir bēdīgi, ir jābēdājas un ar skumjām acīm varam ieraudzīt kaut ko neparastu tajā, no kā pārējie apkaimes ļaudis baidās.

Šī grāmata var palīdzēt vecākiem runāt ar bērniem par nāvi, bet tā nav grāmata par nāvi. Tā izstāsta par to, kas iesēj tumsu cilvēkā: un ka tas nav tikai liktenis (Annijai ir nomirusi mamma), bet arī tie nesaudzīgie vārdi, kurus Annijai mamma ir teikusi, vēl dzīva būdama.

Kādā stāstījuma brīdī Annija padodas, un man rodas šaubas, vai tas nemācīs lasītājiem padoties. Bet tad es saprotu, ka šīs apjomā mazās grāmatas lielais spēks ir tieši tajā, ka tā ir ļoti patiesa un saka – padoties ir normāli. Tā nesaka, ka no bēdām var tikt laukā, skatoties kalendāru ar maziem, laimīgiem kaķīšiem, kuru ik gadu Annijai atnes vienīgais ciemiņš – pastnieks. Tā atzīst, ka bēdas, it sevišķi to cilvēku, kuriem būtu mūs jāmīl, un tuvo cilvēku aiziešanas iesētās bēdas var būt neizturamas. Bet grāmata rāda arī to, kas notiek aiz neizturēšanas robežas: notiek brīnums.

Uzrakstot šo grāmatu, Kitija Krauzere ir pasniegusi īstu dāvanu visiem skumjajiem cilvēkiem, parādot, ka tieši neizturamās skumjas slēpj redzīgumu un, iespējams, atslēgu uz mūsu laimi. Tas, kas citiem šķiet biedējošs vai nesaprotams, skumjiem cilvēkiem var atklāties kā skaists un dzīvi apliecinošs. Un vēl man ļoti patīk, ka grāmatā Annija nekādā veidā nemainās vizuāli un netiek arī, piemēram, atdzīvināta Annijas mamma (t.i., skumju cēlonis netiek iznīdēts). "Ezera Annija" ir arī ļoti maiga grāmata. Maiga un skumja.

Grāmata sniedz bērniem un pieaugušajiem spēku paskatīties katram uz savu tumsu un izskumt nosodošu vārdus sāpes, lai nokļūtu savā sapņu dārzā. Grāmata ir pašas autores ilustrēta: katrai teksta lapai pretī ir zīmējuma lapa un Annijas pārmaiņu brīdī pat vesels atvērums zīmējuma. Mana vizuālā izjūta nav tik attīstīta, tāpēc par to vairāk izteiksies mana piecagadīgā meita Alise Lī šīs atsauksmes turpinājumā.

Mēs ar Alisi Lī grāmatu izlasījām divos vakaros. Iespējams, labāk grāmatu ir lasīt lēnāk, bet man gribējās ātrāk nonākt pie laimīgajām beigām. Katrā no vakariem Alise Lī ierunāja mana telefona ierakstīšanas ierīcē, ko viņa domā par Kitijas Krauzeres grāmatu "Ezera Annija":

"Man ļoti patika, ka ir izdomāts, ka vējš un jūra* runā.
Man nepatīk, ka tur nav ierunāta Annijas balss, ka viņa nerunā.*
Man patika, ka grāmata ir īsa, bet nepatika, ka dažus vārdus nevarēja saprast.
Man patika bilde, kurā viņa grib nomirt.
Man patika arī bilde, kur viņi apprecās.
Rīt nopērciet man saldējumu un nopērciet man petšopus.
Man ļoti patika vāks un aizmugure.
Man patika milžu sievietes.
Skolēni lai paši lasa, bet vecāki lai lasa maziem bērniem. Nedomāju, ka tā ir pārāk skumja grāmata, jo mammas ir blakus un var pasargāt.
Var iemācīties to, ka nekad nevajag zaudēt iemaņas.
Man vispār patīk visa grāmata. Uztaisiet arī kādu par zvaigznīti. Ar labu nakti.”
* Es nelaboju faktu kļūdas Alises Lī sacītajā, jo šajā gadījumā tās paplašina autores minēto reāliju semantiku.

Kitija Krauzere ir autore un bērnu grāmatu ilustratore, kas 2010. gadā par savu ieguldījumu bērnu literatūrā ir saņēmusi nozīmīgo un materiālā ziņā apjomīgo Astrīdas Lindgrēnas balvu, kuru izdevniecība "Liels un mazs", kas izdevusi "Ezera Anniju", nodēvējusi par "bērnu noveli". Autore kopā ar vīru un diviem dēliem dzīvo Blanmontā, Beļģijā. Viņa ir studējusi grafiku Briselē. Raksta pārsvarā franču valodā un ir radījusi 35 grāmatas, un ilustrējusi daudzas citu autoru grāmatas.

Izdevniecība "Liels un mazs" ir izdevusi arī Kitijas Krauzeres grāmatu "Skrību, skrābu, tvīt, plunkš".

Inga Gaile

Inga Gaile ir rakstniece, dzejniece un dramaturģe. Romānu "Rakstītāja", "Skaistās", "Stikli" u.c., dzejoļu krājumu "Migla", "raudāt nedrīkst smieties" u.c., lugu "Āda", "Mūsu Silvija debesīs" u.c. aut...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!