Aktualitātes
19.11.2019

Dailes teātris simtgadi svinēs ar izrādi par Eduardu Smiļģi

Komentē
0

Pēc gada, 19. novembrī, Dailes teātris svinēs 100. jubileju, kuru teātris plāno atzīmēt ar plašu programmu.

Jubilejas svinības tiks uzsāktas ar atvērto durvju dienu septembrī jeb vienas dienas ceļojumu cauri Dailes teātra ēkai, ļaujot iepazīt teātra darbinieku ikdienu.

Sezonas centrālais iestudējums būs Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltīta izrāde. Smiļģa portretējumu no jauna skatpunkta apņēmusies radīt dramaturģe Māra Zālīte. Izrādi paredzēts iestudēt Dailes teātra Lielajā zālē 2020. gada rudenī. Tas būs Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Lai fiksētu un apkopotu simt gadu laikā Dailes teātrī sasniegtās radošās virsotnes un spilgtākās personības, sadarbībā ar izdevniecību "Neputns" top jubilejas grāmata. Jubilejas programmas ietvaros teātrī būs skatāma izrāžu kostīmu izstāde, izceļot Dailes teātra beidzamo 15 gadu košākos tērpus no izrādēm, kas skatītājiem vēl saglabājušās spilgtā atmiņā. Tāpat iecerēts izdot instrumentālu mūzikas albumu, kurā būs iekļautas pazīstamas Dailes teātra izrāžu melodijas.

Dailes teātra simtgades svinību kulminācija būs jubilejas koncertuzvedums 2020. gada 19. novembrī. "Sākot ar Dailes teātra radītāju Eduardu Smiļģi, kurš latviešu teātrī ienāca ar savu suverēno jeb režijas teātri, katrs Dailes teātra galvenais režisors ir radījis savu aktuālo varoni – sava laika ideju iemiesotāju. Par to arī būs koncertuzveduma stāsts – par neaizmirstamām izrādēm un to radītājiem," raksta teātris.

Sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Teātra darbinieku savienību Dailes teātris 2020. gadā no 2. līdz 9. novembrim organizē forumu "Teātris kultūras krustpunktos". Tā ietvaros norisināsies vairāku dienu konference "Kultūras krustpunkti XIV", kurā skatuves mākslas teorētiķi un praktiķi pievērsīsies teātra mākslinieciskajai pusei un tehnoloģijām, analizēs skatuves mākslas mārketinga un menedžmenta specifiku, kā arī ielūkosies teātra vēsturē Latvijā.

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejs veidos Dailes teātrim veltītu pastāvīgo ekspozīciju, kas aptvers laika posmu no 1920. gada līdz pat mūsdienām.

Jau ziņots, ka gadu pirms simtgades teātris piedzīvojis nopietnas pārmaiņas – reaģējot uz aktieru neapmierinātību, oktobrī no amata atkāpās teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, savukārt neilgi pēc tam par šādu lēmumu paziņoja arī teātra direktors Andris Vītols. Pašlaik tiek meklēts jauns teātra direktors, savukārt Džilindžera pienākumus pilda pagaidu mākslinieciskā padome.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!