Dailes teātra direktors Juris Žagars un mākslinieciskais vadītājs Viestures Kairišs. Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
27.08.2020

Dailes teātris izziņo simtgades sezonas plānus

Komentē
0

Savā simtajā sezonā Dailes teātris piedāvās 11 jauniestudējumus, tostarp teātra dibinātājam Eduardam Smiļģim veltītu izrādi "Smiļģis" Viestura Kairiša režijā.

Kā preses konferencē 26. augustā informēja teātra vadība, sezonu Dailes teātris uzsāks ar angļu rakstnieka Roberta Aika darba "Ārsts" iestudējumu Gata Šmita režijā. Pirmizrāde paredzēta 18. septembrī.

Dailes teātra simtgades sezona tiks svinēta ar dažādiem mākslas notikumiem, bet svinību kulminācija paredzēta 2021. gada novembrī – jubilejas gada nobeigumā. Tad notiks koncerts "Dailes oratorija", kā arī gaismas un mūzikas performance, kas būs vērojama no ēkas ārpuses.

"Jau šīgada novembrī skatītājiem piedāvāsim Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltīto izrādi "Smiļģis". Tāpat īpaši teātra jubilejai sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu ir ierakstīts un tiks izdots instrumentālās mūzikas albums, kurā iekļauta maestro Dailes teātrim komponētā mūzika," pastāstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Jaunajā sezonā teātrī vairs nespēlēs aktieri Ivars Auziņš, Mārtiņš Počs un Aija Dzērve, kā arī tiks turpinātas sarunas par darba attiecību pārtraukšanu ar aktieriem Sarmīti Rubuli un Kasparu Zāli. Savukārt teātrim pievienosies trīs jauni aktieri: Toms Veļičko, Imants Strads un Kārlis Arnolds Avots

Lielajā zālē šajā sezonā plānotas sešas pirmizrādes. Roberta Aika darba iestudējumam "Ārsts" ar Vitu Vārpiņu galvenajā lomā pirmizrāde paredzēta 18. septembrī. Dramaturģes Māras Zālītes Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltītās lugas "Smiļģis" iestudējums mākslinieciskā direktora Viestura Kairiša režijā pirmizrādi pieredzēs 20. novembrī. 17. decembrī paredzēta aktrises Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerta pirmizrāde Dāvja Sīmaņa režijā. Nākamo jauniestudējumu veidos arī režisors Intars Rešetins – tā būs komēdija "Totāla izgāšanās" pēc Henrija Luisa, Džonatana Šēra un Henrija Šīlda lugas motīviem. Eižena Jonesko absurda komēdijas "Degunradži" iestudējums Eiropā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gasparas vadībā pirmizrādi piedzīvos 19. martā. Sezonu teātris noslēgs ar Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienām Silmačos" Justīnes Kļavas svaigā un mūsdienīgā dramatizējuma versijā, kurai jaunu muzikālo ietvaru komponē maestro Raimonds Pauls. Pirmizrāde plānota 2021. gada 21. maijā.

Pirmā pirmizrāde Mazajā zālē notiks 9. oktobrī. Tas būs godalgotā britu dramaturga Dankana Makmillana lugas "Monstrs" iestudējums Dmitrija Petrenko režijā.

Kopumā Mazajā zālē jaunajā sezonā būs gaidāmi pieci jauniestudējumi. 17. novembrī pirmizrādi piedzīvos Petrenko režisētā izrāde "Zemdegas". Ar šo iestudējumu tiks pieminēta autores Regīnas Ezeras 90. jubileja.

Jaunajā sezonā gaidāma arī izrāde bērniem "Vecenītes ar saulessargiem", ko uzvedīs režisors Klāvs Mellis. Tās pirmizrāde gaidāma 16. decembrī. Savukārt režisore Laura Groza-Ķibere uzvedīs izrādi "Piekrišana", kas pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 21. janvārī.

Kā pēdējais jauniestudējums Mazajā zālē gaidāma izrāde "Vecākais dēls" Borisa Frumina režijā. Tā  savu pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 20. martā.

Teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs pastāstīja, ka jaunajā sezonā iecerēta aktiera Laura Dzelzīša monoizrāde, kā arī sezonas beigās, iespējams, izrādi uzvedīs ilggadējais Dailes teātra režisors Mihails Gruzdovs.

Vienlaikus tika minēts, ka jaunajā sezonā Covid-19 ierobežošanas nolūkā izrādes netiks uzvestas kamerzālē.

Preses konferencē Dailes teātra direktors Juris Žagars minēja, ka plānotais seriāls tiek pārlikts uz nākamo gadu. Seriāla filmēšana pārcelta uz nākamā gada vasaru, tomēr scenārija uzmetums esot gatavs, un tas esot izcils, pauda Žagars. Pēc viņa paustā, seriālu sauks "Dailes vara" un tas būs asprātīgs, paradoksāls un pat šokējošs.

Jau vēstīts, ka 2019. gada oktobrī toreizējais Dailes teātra direktors Vītols pieņēma lēmumu pēc desmit gadu ilga darba atstāt amatu. Viņa lēmums sekoja pāris nedēļas pēc tam, kad aktieru īstenotā "apvērsumā" amatu pameta teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers. Šāgada 2. martā pēc uzvaras Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par teātra direktoru kļuva aktieris un uzņēmējs Juris Žagars, bet par teātra māksliniecisko direktoru – teātra, kino un operas režisors Viesturs Kairišs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!